Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Anu Pessala

Rikki mennyt juomalasi aloitti tapahtumaketjun, joka romutti Anun terveyden – huumori auttaa jaksamaan ja siksi vatsakatetri sai nimen Edwart

Anu Pessala on päättänyt selvitä apinan raivolla ja laittaa hännän pystyyn, vaikka sitten hakaneulalla.

Kesällä 2022 joutsalainen Anu Pessala oli kotona tyhjentämässä astianpesukonetta, kun yksi juomalasi hajosi lattialle. Illalla suihkuun mennessään Anu huomasi sukan pohjassa verta.

– Se on tosi tyhmä juttu. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja jalkaterapeutti. Lisäksi olen sairastanut diabetesta pitkään, joten tiesin todella hyvin, että jalkahaavat voivat olla vaarallisia, Anu kertoo.

Kun jalka muutaman päivän päästä turposi ja alkoi punoittaa, Anu kävi terveyskeskuksessa. Jalka kuvattiin, mutta sieltä ei löytynyt mitään. Seuraavien viikkojen aikana Anu koko ajan tunsi, että jalanpohjassa on jotain ja kävi monta kertaa lääkärissä, mutta turhaan.

Mieheni sanoi sairaalassa, että tuo ei ole sinun puhettasi, sinä et ole luovuttaja.

― Anu Pessala

Kuukautta myöhemmin Anu taisteli hengestään teho-osastolla. Syynä oli paria päivää aikaisemmin jalanpohjasta löytynyt 1,5-senttinen, kuunsirpin muotoinen lasinsirpale.

– Se sirpale aiheutti minulle verenmyrkytyksen ja sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan. Kehooni kertyi 15 kiloa nestettä. En saanut henkeä, kun keuhkot olivat niin täynnä nestettä. Mietin jo, että selviänkö tästä.

Anu oli sairaalassa 25 päivää. Kerran Anu sanoi miehelleen, ettei enää jaksa. Mies katsoi häntä pitkään ja sanoi, että tuo ei ole sinun puhettasi, sinä et ole luovuttaja.

– Sitten kyynelten jälkeen minussa nousi sellainen apinan raivo, että minä en anna periksi, Anu muistelee.

Krista ja Alisa Keltanen uimassa uima-altaassa

Lahjaksi terveempi elämä

Joutsalainen Anu Pessala odottaa munuaissiirtoa ja elää dialyysin varassa. Kun 13-vuotiaan Alisan munuaiset pettivät, hänen äitinsä, valokuvaaja Krista Keltanen oli heti valmis luovuttamaan toisen munuaisensa.

Lopulta ikäihmisten hoivakodin johtajana työskentelevä Anu kotiutui sairaalasta rollaattorin kanssa.

– Elämästä ei koskaan tiedä. Yhtäkkiä voi käydä niin, että 37-vuotias Anu kävelee rollaattorilla.

– Onhan tässä ollut pakko löytää huumoria tästä hommasta, Anu naurahtaa ja kertoo kutsuvansa vatsakatetriaan Edwartiksi.

Edwartin kautta Anu tekee itselleen joka päivä dialyysi- eli keinomunuaishoitoa. Se aloitettiin jo sairaalassa eikä Anu pärjää ilman sitä. Tulevaisuudessa edessä on myös munuaissiirto.

Anun puoliso Jarno Koikkalainen olisi ollut heti valmis lahjoittamaan toisen munuaisensa rakkaalleen, mutta hän ei sovellu luovuttajaksi. Terveydellisistä syistä myöskään muut Anun läheiset eivät pysty luovuttamaan hänelle munuaista.

– Lääkäri kysyi minulta parikin kertaa, että olenko kysellyt munuaisen luovutuksesta kavereiltani. Minä olin vähän hämmästynyt siitä, että pitääkö minun oikeasti kysyä heiltä. Laitanko Whatsapp-viestiä vai Facebook-postauksen, että ”hei kaverit, olisiko jollain ylimääräistä munuaista?”, Anu naurahtaa.

En tee tästä numeroa. Jos tekisin, niin elämäni olisi ihan kamalaa, ihan paskaa.

― Anu Pessala

Pari viikkoa sitten Anu sai potilasvakuutuskeskukselta päätöksen. Siinä todettiin, että viime kesänä terveyskeskuksessa tapahtui hoitovirhe.

– Olihan se surullista luettavaa, että ilman sitä olisin säästynyt pitkältä sairaalajaksolta ja dialyysiltä. Mutta en edelleenkään halua olla katkera.

– En tee tästä numeroa. Jos tekisin, mun elämä olisi ihan kamalaa, ihan paskaa. Pyrin suhtautumaan asioihin niin, että ne kyllä tavalla tai toisella ratkeaa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa