Salli-sääksen muuttomatka lähenee puoliväliä – ensi viikolla luvassa parin viikon lepotauko
Satelliittiseurannassa oleva sääksi on matkalla kohti Suomea, ja se on paikannettu viimeksi Irakissa. Pääset seuraamaan Sallin vaarallista matkaa kartalta.
Tästä kartasta voit seurata Salli-sääksen muuttomatkaa Ruandasta kohti Suomea reaaliaikaisesti. Salli on kokenut ja vahva lintu, mutta muuttomatka on linnuille aina rankka ja vaarallinen ponnistus.
Artikkeliin päivitetään Sallin kuulumisia matkan varrelta ja kerrotaan yleisesti tietoa lintujen kevätmuutosta. Onnea matkaan, linnut!
Kartta: Tapio Kantele
Päivittyvä seuranta:
31.3.2023
Salli on ollut useamman päivän katveessa, mutta nyt se on vihdoin paikannettu Irakissa Eufrat-joen lähellä. Salli lentää vielä 1500–1700 kilometriä ja jää sitten valitsemansa vesistön äärelle lepäilemään ja kalastelemaan pariksi viikoksi, ennen kuin jatkaa taas matkaansa.
Sallin kotona Paltamossa on korkeat kinokset, ja kevättä vielä odotellaan. Kiirettä ei siis ole, ja matka on edennyt hienosti aikataulussaan.
28.3.2023
Sallin toinen muuttoviikko on alkanut hienosti. Salli on paikannettu Port Sudanin lähellä, mutta se todennäköisesti ylittää Punaisenmeren vasta Egyptin puolella, reilu 300 km havaintopaikasta pohjoiseen. Sää Sudanissa on aurinkoinen ja lämpötila n. + 27°C.
25.3.2023
Sallin viimeisin paikannus on tehty Sudanissa. Viikon aikana se on lentänyt noin neljänneksen muuttomatkastaan. Matka jatkuu kohti Egyptiä, ja pian on edessä Punaisenmeren ylitys.
Ensimmäinen muuttoviikko aiheutti pientä jännitystä, sillä yhteys Salliin on ollut välillä poikki. Parin päivän hiljaisuuden jälkeen yhteys palasi Etiopiassa, noin 850 km päästä katoamispaikasta. Viimeisin paikannus on tehty Sudanissa, Kassalassa. Parempi yhteys Salliin saadaan oletettavasti lähipäivinä.
Sallin GMS-tekniikkaan perustuva lähetin painaa alle 30 grammaa ja se toimii aurinkoenergialla. Tutkimusten mukaan lähettimet eivät haittaa lintujen normaalia elämää.
23.3.2023
Salli on paikannettu Etiopiassa! Se on lentänyt noin 850 km lähetyskatkon aikana ja suuntaa nyt Etiopian ja Sudanin välistä rajaa seuraten kohti Punaistamerta.
Lue lisää: Ukrainan sota varjostaa Kainuussa pesivän Salli-sääksen muuttomatkaa takaisin pohjoiseen
21.3.2023
Salli on todennäköisesti Etelä-Sudanissa, mutta paikannus ei tällä hetkellä toimi. Lähetyskatkot voivat kestää muutaman päivän. Alueella on niin harvassa radiomastoja, ettemme saa yhteyttä Sallin lähettimeen. Kun Salli on lähempänä Punaistamerta, paikannus toimii paremmin. Toivottavasti saamme tietoja Sallista mahdollisimman pian!
20.3.2023
Salli yöpyi Ugandassa Achwa-joen varrella ja jatkaa tänään matkaa Etelä-Sudaniin. Matkaa kertyi noin 300 km. Salli lentää keskimäärin noin 1 kilometrin korkeudessa.
Tuuli Ugandassa on heikkoa, lämpötila n. + 26°C.
19.3.2023
Salli on lähtenyt kohti pohjoista! Se lensi noin 300 km matkan Ruandasta Ugandaan ja yöpyi Albertjärven tuntumassa. Salli etsii aina iltaisin vesistön, jonka läheisyyteen se jää yöpymään. Se kalastaa varhain aamulla ennen seuraavaa lentomatkaa. Sää Ugandassa on pilvinen, lämpötila n. + 24°C ja tuuli heikkoa. Liikkeellä on pieniä ukkoskuuroja.
18.3.2023
Sallin sisällä on alkanut kohista ja se virittäytyy muuttoon. Kartasta näkee, miten Salli on tehnyt levottomia pyrähdyksiä talvehtimispaikastaan, mutta palannut vielä takaisin Ihemajärven rannalle. Se tarkoittaa sitä, että lähtölaskenta selvästi alkanut!
14.3.2023
Salli on viettänyt talven Ruandassa Akageran kansallispuistossa. Kevätmuutto on sille helpompi kuin syysmuutto, sillä se on saanut laiskotella kalaa syöden koko talven Ihemajärven rannalla.
Edessä on kuitenkin vaarallinen lähes 9000 km matka kohti Kainuuta, missä se pesii puolisonsa kanssa. Sääksipari talvehtii erillään, mutta saapuu keväällä lähes samanaikaisesti pesälle. Salli on saanut saman puolison kanssa 12 poikasta, joista yksi on kuollut pesinnän aikana.
SALLI
Rohkea ja isokokoinen sääksi, siipien kärkiväli yli 180 cm
Muuttomatkan pituus: yli 8000 km
Päivittäinen lentoaika: 12–14 tuntia
Etenemistahti: Lentää 200–300 km päivässä yhtäjaksoisesti
Arvioitu muuttoaika: Lähtee Ruandasta 19.3. ja saapuu Suomeen 7.5.
Muuttomatkan suurimmat uhat: metsästys ja sähkölinjat
Salli on ollut seurannassa vuodesta 2019. Satelliittilähettimen sille on asentanut Sääksisäätiön Kainuun työryhmä, Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen. Vesa Hyyryläinen on tässä artikkelissa asiantuntijana. Satelliittisääksien avulla saadaan tietoa sääksien muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista. Sääksien paikallisista lennoista saatua tietoa voidaan käyttää myös tuulivoimaloiden suunnittelussa.
Sallin muuttomatkan seuranta on osa Muuttolintujen kevät -kokonaisuutta, joka huipentuu juhlalähetykseen TV1:ssä 10. toukokuuta klo 19–20.30. Lisää tietoa lintujen kevätmuutosta löydät osoitteesta yle.fi/luonto
Voit keskustella ja kysellä Sallin muutosta kommenttikentässä.