Hyppää pääsisältöön

Elämä

Tv-sarjaa kuvattiin koiratarhoilla Romaniassa – koirien olot vetivät kokeneen kuvausryhmän vakavaksi

Päivitetty 20.06.2023 10:59.

Koiratarhan porttien sisäpuolella kymmenet koirat vyöryvät tulijaa kohti suurena aaltona ihmisen huomiota hakien. Äänimaailma on kaoottinen ja pölisevä pihamaa täynnä kuivuneita ulosteita.

Ensimmäinen vierailu romanialaisella kodittomien koirien tarhalla on Ylen Rescue Me! -sarjan kuvausryhmälle hätkähdyttävä kokemus. Aitojen sisäpuolella kymmenet koirat juoksevat vapaana. Pihaa reunustaviin häkkirivistöihin on suljettu lisää koiria, missä ne kävelevät pienessä tilassa edestakaisin tai kyhjöttävät arkoina kopeissaan.

Onnekkaimmat eläimet adoptoidaan jossain vaiheessa uusiin koteihin eri puolille Eurooppaa, mutta osa jää loppuelämäkseen betonipohjaisiin häkkeihin vailla virikkeitä.

Työryhmä kuvailee oloja koirien keskitysleiriksi siitäkin huolimatta, että sarjaa kuvattiin vain parhaimmilla koiratarhoilla, joissa eläimistä huolehdittiin niin hyvin kuin mahdollista. Vielä paljon pahempiakin paikkoja Romaniassa on.

Eläinsuojelutyötä tehdään siellä niin hyvin kuin mahdollista olemassa olevilla resursseilla. Ei olisi oikein kauhistella.

Ville Kivimäki, äänittäjä
Kolme tv-kuvausryhmään kuuluvaa miestä seisoo romanialaisen koiratarhan pihamaalla koiria jaloissaan.
Kuvateksti Päivittäinen kuvauskaluston desinfionti ja sonnustautuminen suojavaatteisiin viritti Ville Kivimäen, Tommi Ketosen ja Aleksi Nuotion työhön koiratarhoilla.

Vaikka ohjaaja Tommi Ketosella, kuvaaja Aleksi Nuotiolla ja äänittäjä Ville Kivimäellä oli ennestään kokemuksia kuvauksista eläinten kanssa niin Afrikan savanneilta kuin suomalaisista navetoistakin, he eivät täysin pystyneet ennakoimaan sitä, millaista olisi työskennellä romanialaisten kulkukoirien keskellä.

– Tuntui pahalta, kun koirat tunkivat syliin huomiota ja rakkautta hakien. Olisin halunnut antaa tai hankkia kodin niille kaikille, ohjaaja Ketonen muistelee.

Ammatillinen ote ja työhön keskittyminen auttoivat näihin välillä ahdistaviin tunteisiin.

Kameran takana pystyi suodattamaan ja sivuuttamaan tunteita. Täytyi vähän etäännyttää itseään, jotta pystyi työhön.

Aleksi Nuotio, kuvaaja

Rescue Me! -dokumenttisarja kertoo kolmen koiran matkasta romanialaiselta koiratarhalta suomalaiseen kotiin ja aivan uuteen elämään.

Päähahmoiksi valitut koirat Naava, Harri-Tapio ja Vieno pääsivät kaikki erilaisiin perheisiin ja niiden kotiutumista saatiin seurata. Erityisesti vanha Naava on jäänyt työryhmän mieleen.

– Uskomatonta, että se adoptoitiin ensimmäisenä, sillä yleensä vanhoille koirille on vaikeaa löytää kotia, Ketonen sanoo.

Suuri karvainen koira makaa häkissä.
Kuvateksti Takkuturkkinen, sokeaksi arvioitu Naava löytyi harhailemasta pellolta.
Kuva: Aleksi Nuotio
Läähättävä musta koira lähikuvassa kaltereiden takana.
Kuvateksti Aggressiiviseksi leimattu Harri-Tapio on viettänyt puolet elämästään koiratarhalla.
Vaaleanruskea koira lähikuvassa ihmisen sylissä.
Kuvateksti Sympaattinen pikkukoira Vieno pelastettiin bussipysäkiltä tiineenä ja etutassu murtuneena.

Ketosen mukaan kuvaukset onnistuivat suunnitellusti siitä huolimatta, että koronapandemian vuoksi ennakkosuunnittelumatka jäi tekemättä. Sarjan päähahmokoirat valittiin paikan päällä Romaniassa.

– Yhdessä Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kanssa haarukoimme koiratarhoilta yhteensä kaksitoista Suomeen adoptoitavaa koiraa, joita kuvattiin vailla tietoa siitä, kuka tai ketkä ne lopulta adoptoisivat, kertoo ohjaaja Tommi Ketonen.

Koirien tarinaa kuvattiin realistisen luontodokumentin tyyliä hakien. Elokuvallisen kuvakerronnan ja koiratarhan aidon äänimaailman kautta katsoja pääsee lähelle koirien elämää niin hyvin kuin dokumentaarisin keinoin on mahdollista.

Kuvaaja istuu kahden koiran kanssa romanialaisen koiratarhan häkissä kamera kädessään.
Kuvateksti Aleksi Nuotio kuvaa häkkiin suljetun koiran elämää.
Kuva: Ville Kivimäki

Ohjaaja Ketonen myöntää eläinten olevan hänen heikko kohtansa. Eläimiin kohdistuvaa vääryyttä tai väkivaltaa on vaikeaa kestää. Joskus kokemukset seuraavat mielessä pitkään ja tulevat uniin.

Siitä huolimatta Ketonen halusi ohjata sarjan, jonka idea kumpusi alunperin toimittaja Anu Järvisen omakohtaisesta havainnosta. Oman koiran hankkiminen ei ollutkaan aivan yksinkertainen juttu.

– Vuosia sitten olin hankkimassa perheeseemme ensimmäistä koiraa. Prosessi osoittautui silmiä avaavaksi. Minkä tahansa tavan hankkia koira valitsikaan, esiin nousi vastuullisuuteen, eettisyyteen ja eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Syntyi koira sitten harkitusti kennelissä tai kahden kulkukoiran hetken huumasta, koiran merkitystä ja arvoa ei voi mitata rahassa, Anu Järvinen sanoo.

Dokumentaristilla saa olla maailmanparannusvietti ja sen saa paljastaa!

Tommi Ketonen, ohjaaja

RESCUE ME! – Koirien tarina kokonaan Areenassa 18.6.2023 ja TV1:llä tiistaisin alkaen 20.6.2023.