Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Kevään paras jousikvartettilevy vangitsee laadun ja leikin yhdistelmällä

The Zilliacus Quartet - Grieg - Maier - Röntgen - String Quartet

Säveltäjät Edvard Grieg, Amanda Maier ja Julius Röntgen ystävystyivät 1870-luvulla Leipzigissa. Ystävykset kohtaavat jälleen Zilliacus-kvartetin uutuusalbumilla.

Tunnetun lohkaisun mukaan jousikvartettiin kuuluminen on kuin avioliitto – ilman niitä hyviä puolia. Ruotsalaisen Zilliacus-kvartetin soitantaa en vertaisi avioliittoon – hyväänkään sellaiseen. Osuvampia vertauskuvia löytyy pikemminkin ystävyyden piiristä, jossa itsenäisyyden ja yhteisyyden juonteet säilyvät usein raikkaampina ja mutkattomampina. Ystävyydestä on kyse myös kvartetin debyyttilevyllä.

Ensiakordeista alkaen on selvää, että tällä levyllä on laatua ja leikkiä sekä soitoniloa ja syvää musiikillista yhteisymmärrystä. Kvartetin ääriäänistä huolehtivat maineikkaan ZilliacusPerssonRaitinen -jousitrion viulisti Cecilia Zilliacus ja Ruotsissa asuva suomalaissellisti Kati Raitinen. Tämän vaikuttanee merkittävällä tavalla siihen, että kvartetin sointipakka pysyy napakasti koossa. Väliäänistä vastaavat viulisti Julia-Maria Kretz sekä alttoviulisti Ylvali McTigert Zilliacus. Nelikko on kohdannut toisensa monissa eri kokoonpanoissa vuosien varrella. Yhteisen kvartettitaipaleen Zilliacus, Kretz, McTigert Zilliacus ja Raitinen aloittivat vuoden 2020 tietämillä.

Kamarimusiikin kaksi moodia – konsertointimoodi ja kotimusisointimoodi – vaihtelevat Zilliacus-kvartetin soitossa saumattomasti. Samaa ketteryyttä on kamarimusiikillisissa roolienvaihdoissa solistista komppiryhmään tai koristelijan tehtävästä järeiden musiikillisten väittämien esittäjäksi. Solistinen potentiaali väreilee pinnan alla silloinkin, kun yksittäisen soittajan stemmassa on sointikuvan taka-alalle asemoituja sävelkuvioita. Tämä virittää kiheilevän kuuntelutunnelman: millä hetkellä tahansa, mistä stemmasta tahansa voi astua etualalle suvereeni solisti.

Saumojakin toki löytyy, niin kuin pitääkin ja juuri sieltä missä pitää. Kvartetti pitää kuuntelijan kärryillä: “Korvat hörölle, kohta tulee aivan jotain muuta!”

Kärryilläpitämisen taito on tarpeen esimerkiksi Edvard Griegin jousikvarteton nro 2 toisessa osassa, jossa Griegin kansanmusiikkivaikutteinen ilmaisu on kujeilevaa, kiehtovaa ja vähän kummallista, pienistä palasista koottua. Kuin puhuisi henkilön kanssa, joka jättää lauseet ilmaan roikkumaan, aloittaa toisesta aiheesta ja palaa lähtöruutuun jonkin mieleenjuolahduksen kautta. Zilliacus-kvartetti seuraa Griegin hajamielisiä säveljonoja ajatuksenlukijan tavoin.

Keskeneräiseksi jääneen kvarteton kaksi viimeistä osaa täydensi Griegin kuoleman jälkeen hänen ystävänsä Julius Röntgen. Zilliacus-kvartetin uutuusalbumilla Röntgenin täydentämä versio tiettävästi levytetty ensi kertaa sellaisenaan, ilman myöhempiä täydennyksiä tai muutoksia.

Myös Julius Röntgenin vaimo Amanda Maier sai omasta kvartetostaan valmiiksi vain kaksi osaa. Teoksen finaalin originaaliainekset ovat vain pino luonnoksia ja ideanpoikasia. Niistä ruotsalainen säveltäjä ja kapellimestari B Tommy Andersson on koostanut taikurin tavoin ehjän kappaleen lisäämättä mitään ja jättämättä mitään käyttämättä. Lopputulos on hämmästyttävä ja ihastuttava, mutta vaatii paneutunutta jäsentelyä soittajilta. Löperömmillä fraseeraushoksottimilla varustettu yhtye saattaisi soittaa sekä itsensä että teoksen suohon, mutta ei Zilliacus-kvartetti.

Zilliacus-kvartetti muodostaa musiikillisia lauseita tavalla, jota voisi verrata koukuttavaan tarinankerrontaan. Kuuntelija ei malta poistua kaiuttimien luota, jottei yksikään juonenkäänne jää väliin: “Mitähän seuraavaksi tapahtuu?” Kvartetti tuntuu toteuttavan levyllään periaatetta, joka on käypä ohje mihin vain inhimillisen yhteistyön muotoon: “Soita niin, että saat muut kuulostamaan hyvältä!” Zilliacus-kvartetin uutuuslevy singahtaa Kevään parhaat jousikvartettilevyt -listani kärkeen.

“Edvard Grieg - Amanda Maier - Julius Röntgen: String Quartets”. Edvard Grieg (täydentänyt Julius Röntgen): Jousikvartetto nro 2 F-duuri. Amanda Maier (täydentänyt/rekonstruoinut B Tommy Andersson): Jousikvartetto A-duuri. Julius Röntgen: Jousikvartetto nro 12 gis-molli. - Zilliacus Quartet. (dB Productions, DBCD207)