Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Mistä on sibeliaaninen kevät tehty?

Päivitetty 11.03.2023 10:42.
Spring with Sibelius

Levy-yhtiö Ondinen laajasta Sibelius-katalogista ammentava digijulkaisu on soittolistojen ja suoratoistopalvelujen aikakauteen päivitetty kausituote.

Kevään korvalla julkaistulle Spring with Sibelius -digialbumille on poimittu kappaleita Ondinen tuhdista Sibelius-katalogista: on siivuja sinfonisesta musiikista ja kamarimusiikista sekä lauluja niin orkesterin kuin pianonkin säestyksellä.

Albumin markkinointitekstissä kerrotaan, että luonto on voimakkaasti läsnäoleva elementti Sibeliuksen kaikissa sävellyksissä ja mainitaan säveltäjän metsäretket viulua soitellen niin kuin myös metsäntuoksuiset ruohotupot, joita säveltäjämestari kuljetti mukanaan tulitikkuaskissa. Sibeliaanisen luontosinetin viimeistelee säveltäjän lausahdus: “Vuodenajat ovat elämäni rikkain sisältö. On ihmeellistä seurata niiden vaihteluja.”

Vain digitaalisena tallenteena julkaistu albumi lupailee yli 100 minuutin verran Sibeliuksen musiikkia erityisesti kevätaiheisiin sävellyksiin keskittyen. Levy siis asemoituu easy listening -henkiseksi klassisen musiikin kausituotteeksi. Kokoelman otsikko viittaa tomerasti myös soittolistojen maailmaan.

Musiikin kuluttajapalvelutehtävää täyttävä toimittaja voisi nillittää siitä, että Sibelius itse suhtautui nihkeästi suoraviivaisen ohjelmallisiin tulkintoihin musiikistaan. Kiinnostavampaa on kuitenkin tarkastella sitä, mikä Ondinen tuotannollisille korville ja markkinoinnilliselle nenälle on kuulostanut ja tuoksahtanut keväältä Sibeliuksen tuotannossa.

Mukana on luonnollisesti eksplisiittisiä kevätkappaleita kuten Kevätlaulu, Våren flyktar hastigt, Demanten på marssnön ja Maj, mutta entä ne muut, joiden nimessä ei mainita kevättä? Mukaan keväiseen kokoelmaan on päässyt myös esimerkiksi ensimmäisen sinfonian kolmas osa, samoin viidennen sinfonian finaalin joutsenet, viulukonserton finaali sekä Karelia-sarjan Intermezzo kaukana kajahtelevine alkufanfaareineen.

Ondinen Sibelius-tuotannon tuoreinta kerrosta edustavat Nocturno Kung Kristian II -sarjasta sekä Lähde puistossa orkesterisarjasta Pelléas and Mélisande Radion sinfoniaorkesterin ja Nicholas Collonin viime vuonna julkaistulta levyltä.

Ondinella on laaja ja monilla palkinnoillakin glaseerattu Sibelius-katalogi. Säveltäjähaku levy-yhtiön kotisivuilla antaa tulokseksi 90 osumaa. Hakutulosten loppupäästä alkaa löytyä tietynlaisia vertailukohtia nyt julkaistulle Spring with Sibelius -kokoelmalle: nimenomaan ulkomaisille kuluttajille muotoiltuja kokoelmia, joissa Sibeliuksen musiikilla on oma roolinsa. Muutamia esimerkkejä:
Vuonna 2009 Ondine julkaisi Seasons with Finnish Lifestyle -cd:n, jonka esittelylehtisessä valotetaan kuvien kera suomalaista elämäntapaa vapunpäivän juhlinnan ja akankantokilpailujen kautta saunaan ja avantouintiin. Vielä innovatiivisempi on vuotta aikaisemmin julkaistu Helsinki - A Musical Promenade -albumi, jossa on mukana juliste ja kartta, johon on merkitty levyn kappaleisiin liittyviä kohteita Helsingin keskustassa.

Nämä viidentoista vuoden takaiset liikelahjoiksi ja suveniireiksi muotoillut kokoelmalevyt vaikuttavat nykykatsannossa punaposkisen touhukkailta, ehkä vähän liikuttaviltakin. Ne piirtävät esiin ääniteteollisuuden siirtymän fyysisistä levyistä nykyaikaan: Spring with Sibelius -kokoelma on soittolistojen ja suoratoistopalvelujen aikaan päivitetty Sibelius-tuote.

Ei yhtään hassumpi konsepti, ainakin siinä tapauksessa, että on tykästynyt juuri Leif Segerstamin Sibelius-tulkintoihin. Jostain syystä suurin osa kokoelman orkesteriteoksista kuullaan juuri hänen johtaminaan: kokoelman sadasta keväisestä Sibelius-minuutista kuluu tunnin verran Segerstamin pidellessä tahtipuikkoa. Vaihtoehtoinen nimitys voisi olla Spring with Sibelius and Segerstam.

No entäs ne keväiset ainekset Sibeliuksen musiikissa? Millainen on Ondinen sibeliaaninen kevätkimara? Kevät saapuu vuoroin pontevin ja määrätietoisin askelin, vuoroin hennosti tanssahdellen, empien, mutta tulee kuin tuleekin loppujen lopuksi. Kyllä, tämä julkaisu vihertää hennosti kuin toukokuiset hiirenkorvat. Saa nähdä onko tässä alku kokonaiselle Sibelius ja vuodenajat -perheelle. Kesää, syksyä ja talvea odotellessa.

“Spring with Sibelius”. - useita esiintyjiä. (Ondine, ODE 1415-2)