Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Ilmiö nimeltä Petrus Schroderus ei perustu lauluääneen

Petrus Schroderus: Rakkauden voima
Kuvateksti Petrus Schroderus: Rakkauden voima

Viime kesänä Petrus Schroderus lopetti poliisin hommat Oulussa kymmenen vuoden uran jälkeen ja päätti keskittyä taas tenorilauluun, minkä kunniaksi hän on julkaissut uuden levyn otsikolla Rakkauden voima. Moni muistaa, että voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2004 Schroderus jo ennätti laulaa ammatikseen jonkin aikaa. Uuden levyn perusteella haluaisin itse kuitenkin kohdata Schroderuksen mieluummin ratsiassa kuin konsertissa. Samalla ymmärrän, että Schroderuksella on artistina muitakin avuja kuin ääni.

Rakkauden voima -levyn viihteellinen tenoriohjelmisto ulottuu italoviihteestä käännösiskelmiin ja kulminoituu O sole mioon. Syystä tai toisesta teemalevyltä on jätetty pois Rakastan elämää, jonka Youtube-tulkinnasta Schroderus sai kansainvälistä huomiota, kun se esitettiin Venäjän kansallisen puolustuksen päivänä Kremlissä pari vuotta sitten.

Oopperataustaisen Kalevi Ollin mainiot viihdeorkesterisovitukset pitävät huolen, että homma ei ole pelkkää mikrofonitenoriutta. Akustisuus valitettavasti paljastaa, ettei Schroderuksen instrumentti ole kunnossa. Ääniaines on sinänsä patinoitunut miellyttävän mattaiseksi, mutta vibrato mölistää laajana, ja vaikka mies annostelee sitä pitkille äänille isolla kauhalla, äänen kontrolli pettää välillä karusti ja linja räsähtää rikki. Rahaäänille Schroderus kiipeää työlään oloisesti alakautta, mikä on varma keino saada niiden intonaatio roikkumaan.

Suomea ja englantia Schroderus laulaa suljetulla soinnilla, otsa rypyssä, mitä ei viihdeohjelmistossa kestä pitkään kuunnella. Italian vokaaleihin hän löytää aavistuksen avoimuutta, ja ulkomaankieliä hän luultavasti ääntää hieman paremmin kuin oululaiset poliisit keskimäärin. Yleensä Schroderus lataa jo kappaleiden alut melko täysillä, jolloin niin sanottuun tulkintaan ei juuri jää mahdollisuuksia. Puhu hiljaa rakkaudesta -hitissä hän kuitenkin vaihtelee hempeän falsetin ja kiihkeän mölinän välillä persoonallisesti, vaikkakaan ei sulavasti.

Näiden maltillisten kuvailujen jälkeen olen valmis silti uskomaan, että Petrus Schroderus saattaa hyvinkin elättää itsensä ja yhtyeensä joulukiertueilla ja sopivasti teemoitetuilla viihdeohjelmistoilla. Hän on nimittäin komea mies, joka laulaessaan kohtaa yleisön samalla suoraselkäisellä, jäykällä mutta pikkuisen myötäelävällä auktoriteetilla, jolla poliisi kohtaa rattijuopon. Schroderuksella saattaisi olla käyttöä myös oopperalavoilla joissakin karaktäärirooleissa, mutta asema aborttia vastustavan kansanliikkeen nokkamiehenä ja muistot välirikosta Kansallisoopperan kanssa saattavat olla liikaa.

Petrus Schroderus kiertää Suomea paraikaa Riku Niemi Orchestran kanssa, joten itse kukin meistä voi käydä tarkistamassa karisman suhdetta lauluääneen.

"Rakkauden voima", eri säveltäjiä, sov. Kalevi Olli. - Petrus Schroderus, tenori, ja Vantaan Viihdeorkesteri/Alberto Hold-Garrido. (Tritonus, TRIT10)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 18.3.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa