Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Amandine Beyerin vapaat, tunteikkaat barokkimysteerit

Biber: Mystery Sonatas
Kuvateksti Biber: Mystery Sonatas

Heinrich Ignaz Franz von Biberin kuusitoista Mysteerisonaattia esittelevät Jeesuksen elämän käänteitä Marian ilmestyspäivästä ristinkuoleman kautta ylösnousemiseen. Tunteikas, viuluilmaisua monipuolisesti hyödyntävä kokonaisuus on levytetty monesti, mutta Amandine Beyerin ja Gli Incogniti -yhtyeen uusi tulkinta nousee oman listani kärkeen intensiteetin ja vapautuneen soiton ainutlaatuisella yhdistelmällä.

Beyer soittaa ilman leuka- ja olkatukea, kuten monilla barokkispesialisteilla on tapana. Hänen viulunkäsittelynsä on sen myötä kevyttä ja vapautunutta, mutta kontrollia ja voimaa riittää ylettömästi. Fyysinen vapautuneisuus tuntuu johtavan henkiseen, sillä Beyer rakentelee sonaattien karaktäärit monipuolisesti ja kekseliäästi. Ahdistavat ja surulliset sonaatit luotaavat ihmismielen sysimustia loukkoja terävästi, ylösnousemus koetaan mutkattomalla riemulla ja lempeitä tapahtumia ryyditetään valonhohtoisilla koristeilla. Joskus Biberin nopeimmat kiemurat peittyvät suttuun, mutta sekin tuntuu palvelevan ilmaisua, niin uskottavasti Beyer musiikkia liikuttaa.

Mysteerisonaattien teho perustuu osittain Biberin käyttämiin viulun scordaturiin eli avovirityksiin, joiden tuottamat sävyt vaihtelevat tukahdetusta avoimeen ja repivästä hellään. Beyerin vapautunut viulunsoitto tuntuu korostavan näiden avoviritysten tehoa.

Continuosta huolehtivan Gli Incognitin rooliksi jää solistin myötäily, ja siinä porukka onnistuu. Rytmiset iskut osuvat tarkasti kohdalleen keskellä ronskiakin rubatoa, ja sointiyhdistelmissä on muutamia loistokeksintöjä - teorbi esimerkiksi rakentaa mainiot atakit urkujen bassolinjaan ylösnousemussonaatissa.

Pääsiäisajan ääniraitaa ei minun mielestäni kannata rakentaa pelkistä isoista passioista, sillä Biberin mysteerisonaattien tunnevetoinen barokkikamarimusiikki auttaa pitämään mielen kevyenä ja herkkänä - etenkin näin hienona levytyksenä.

Heinrich Ignaz Franz von Biber: Mysteerisonaatit. - Amandine Beyer, barokkiviulu, ja Gli Incogniti. (Harmonia Mundi, HMM90271213)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 18.3.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa