Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Kaikki eivät maksa Yle-veroa

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Jere Nurminen vastaa mielipidekirjoitukseen Yle-verosta ja Ylen rekrytoinneista.

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Kainuun Sanomiin 14.3.2023.

Kainuun Sanomissa 10.3.2023 julkaistu Pentti Kettusen mielipidekirjoitus Yle-verosta ja Ylen rekrytoinneista sisälsi virheellistä tietoa.

Toisin kuin Kettunen esittää, kaikki, joilla on verotettavaa tuloa eivät maksa Yle-veroa. Jos tulot ovat alle 14 000 euroa, ei yleisradioveroa tarvitse maksaa. Vuonna 2021 Yle-veroa maksoi noin 69 % täysi-ikäisistä verotuspäätöksen saajista – tämä tarkoittaa, että noin 1,6 miljoonaa ei maksanut Yle-veroa lainkaan. Ylen julkisen palvelun tehtävään kuuluu tarjota julkisen palvelun sisältöjä monipuolisesti ja kattavasti jokaisen saataville, riippumatta maksetun veron määrästä.

Yritys tai yhteisö ei maksa yleisradioveroa, jos sen verotettava tulo on alle 50 000 euroa. Yle-veroa maksavat vain ne yhteisöt, jotka harjoittavat elinkeinotoimintaa tai maataloutta.

Mitä tulee Ylen henkilöstömäärään, Ylellä ei ole Kettusen väittämää estotonta palkkauspolitiikkaa. Ylen urheilulähetyksissä ei käytetä sen enempää asiantuntijoita kuin muilla kanavilla, ja palkkiot ovat maltillisia. Viime vuonna sekä Ylen vakituisen henkilökunnan että henkilötyövuosien määrä laski edellisvuoteen verrattuna.

Jere Nurminen
viestintä- ja brändijohtaja, Yle