Hyppää pääsisältöön

Kaverin puolesta kyselen

Anna Karhunen ja Tiia Rantanen pitelevät käsissään neulottuja kaveri-villasukkia.

Neulo keväiset villasukat uutuusmallin mukaan – täydellinen lahja ystävälle

Nappaa tästä pirteä villasukkamalli, joka villitsee neulomaan itselle ja kavereille villasukat omilla lempiväreillä. Mallin innoittajana on toiminut suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast.

Päivitetty 17.03.2023 15:10.

Ainutlaatuisen kaveri-villasukkamallin on suunnitellut ja toteuttanut AD ja neulesuunnittelija Annukka Palmén-Väisänen. Voit ladata itsellesi pdf-ohjeen jutun lopusta.

Sukat neulotaan kirjoneuleena Aran-vahvuisella langalla, ohjeessa on käytetty Novitan 7 veljestä, sekä myhome living lankaa. Kokoja on useampaan aikuiseen kokoon. Lapsen jalkaan ohjetta voi soveltaa vaihtamalla langat ohuempaan sport-vahvuiseen lankaan ja 3mm puikkoihin.

Koot
36 - 39 - 42

Tarvikkeet
Sukkapuikot 3,5 mm
Tiheys 21 silmukkaa sileää neulettä = 10 cm

Langat ja menekki

Koko 36 ja 39
Novita 7 veljestä: valkoinen 011 (1 kerä), lobelia 136 (30g), vappu 500 (30g), lontoon rae 752 (30g)
myhome living: Vaaleanpunainen 914 (30g)

Koko 42 tai leveämpi nilkka
Novita 7 veljestä valkoinen 011 (1 kerä), vihreitä kuulia 343 (35g), auringonkukka 268 (35g), lobelia 136 (35g), taikuri 323 (35g)


Kärjen pituutta voi kasvattaa isompaa kokoa varten tekemällä lisää raitakerroksia, tai neulomalla valkoisella tasaisia kerroksia ennen kärkikavennuksia

Resori
Luo puikoille 52 - 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikoille seuraavasti: 14-12-12-14 (koot 36 ja 39), 14-14-14-14 (koko 42) silmukkaa per puikko. Neulo suljettuna neuleena kierrettyä joustinneuletta. Neulo *1 silmukka oikein takareunasta kiertäen, 1 nurin*, toista *_* kerroksen loppuun. Neulo kierrettyä joustinneuletta kymmenen kerroksen verran. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV sukkapuikon välissä.

Villasukan resori, kierrettyä 1o 1n neulosta.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle


Varsi
Aloita Kaavion A mukainen sileä neule ja ota muut värit mukaan kirjoneuleena ja vaihda kaavion mukaisesti raidoitusten värejä. Kun kuljetat kahta lankaa samanaikaisesti, pidä valkoinen lanka vasemmalla ja värillinen lanka oikealla, sekä kiedo nurjalla kulkevat yli 3-4 silmukan pituiset langanjuoksut kiepauttamalla langat ristiin. Kun olet neulonut kaikki 30 kerrosta, katkaise raidan värillinen lanka ja jatka kantapäähän valkoisella langalla. Tee kavennukset kaavion osoittamissa kohdissa, niin että riviltä 22 lähtien silmukoita on puikoilla 12 silmukkaa/puikko (koot 36 ja 39), sekä 13 silmukkaa/puikko (koko 42.)

Kaverisukat pöydällä.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Kantapää
Aloita kulutusta kestävä vahvennettu kantapää neulomalla 1. puikon silmukat oikein valkoisella, käännä työ.

1. kerros (nurja): Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo n. 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle. Käännä työ.

2. kerros (oikea): Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, *1 o, nosta 1 silmukka neulomatta*. Toista *_* kerroksen loppuun, neulo viimeinen silmukka oikein. Käännä työ.

Toista 1.-2. kerroksia yhteensä (12 - 12 - 13) kertaa, kerroksia siis 24 - 24 - 26. Neulo vielä kerran nurjan puolen silmukat ja aloita kantapään kavennukset.

Jaa silmukat kolmelle puikolle niin että koossa 36 ja 39 silmukoita on puikoilla 8 per puikko, sekä koossa 42 silmukoita puikoilla on 9, 8 ja 9. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin kantapään alussakin. Neulo kantalapun oikeaa puolta, kunnes jäljellä on 9 - 9 -10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus, eli nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.

Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 7 - 7 - 8 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.

Jatka samalla tavalla, niin että sivusilmukat vähenevät ja keskisilmukoiden lukumäärä pysyy aina samana, eli kahdeksana silmukkana. Kun kaikki sivusilmukat on kavennettu pois, jaa kantalapun kahdeksan silmukkaa kahdelle puikolle.

Poimi seuraavaksi kantalapun reunasta 12 silmukkaa, sekä vielä 1 silmukka 1. ja 2. sekä 3. ja 4. puikon välistä että tähän ei jää reikää. Työssä on nyt yhteensä 56 - 56 - 60 silmukkaa puikoilla.

Jatka kirjoneuletta Kaavion B mukaan.

Kaverisukat pöydällä.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle


Jalkaterä
Aloita ensimmäinen värikerros niin, että kantalapun neljä silmukkaa on siirretty 1. puikoille ja toiset neljä silmukkaa 4. puikon loppuun.
1.kerros Neulo ensimmäinen kierros niin, että neulot kantalapun reunasta poimitut silmukat takareunasta kiertäen oikein.


Kiilakavennukset
2. kerros
Kavenna ensimmäisen puikon lopussa neulomalla kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen, ja kolmannen puikon alussa tee ylivetokavennus, eli nosta 1s, neulo 1o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli.

Toista kavennuksia kaavion mukaan joka toisella kerroksella,

niin, että silmukoita on jokaisella puikolla jäljellä 12-12-13. Jatka neulomista kaavion mukaan, ja aloita valkoisella kärkikavennukset kun jalkaterän pituus ylettyy peittämään pikkuvarpaan.

Kaksi erilaista mallia kaverisukkia pöydällä.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Kärkikavennukset
Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2o yhteen, 1o, ja neulo 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus eli nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Tee kavennukset joka toisella kierroksella kunnes työssä on jokaisella puikolla 8 s. Tämän jälkeen kavenna jokaisella kierroksella, kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka ja vedä se yksitellen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Kaverisukat pöydällä.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Viimeistely
Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

Kaaviot luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle

Neulekaavio A ja B
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle
Neulekaavio A ja B
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Lataa ohjeen pdf-tiedosto tästä.

Kaveri-villasukat Anna karhusen ja Tiia Rantasen jaloissa.
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Tuliko valmista? Ilahduta meitä kuvalla kaverisukista, laitamme ne jakoon Instagramissa muidenkin kavereiden nähtäväksi. Täällä ollaan! @kaverinpuolestakyselen #kaverisukat

Kaipaatko hauskaa kuunneltavaa neulomisen taustalle? Kaikki Kaverin puolesta kyselen -podcastin jaksot löydät Yle Areenasta, ole hyvä!

Kaverin puolesta kyselen

Toista
Noloja tarinoita ja varmat naurut – Kuuntele Kaverin puolesta kyselen!