Hyppää pääsisältöön

Luonto

Katso, miten hämähäkki paketoi saaliinsa – ”Käärii sen kuin tuorekelmuun”, kertoo videon Luontoiltaan lähettänyt

Päivitetty 16.03.2023 12:54.
Hämähäkki paketoi saaliinsa. Video: Erkki Alasaarela - Toista Yle Areenassa

Luontoillassa keskusteltiin hämähäkkien uskomattomasta seittivalikoimasta.

– Aitoristikki paketoi verkkoonsa joutuneen kärpäsen, käärii saaliinsa ”tuorekelmuun”. Tiedän, että hämähäkki pystyy tuottamaan seitsemää erilaista seittiä. Tällainen nauha, jossa näyttäisi olevan kymmeniä tai satoja seittejä rinnakkain, on minulle uusi asia. Mistä tässä on kysymys?, kysyy videon mustikkametsällä kuvannut Erkki Alasaarela.

Luontoillan Jaakko Kullberg vastaa, että hämähäkeillä on seitsemän erilaista rauhasta, jotka tuottavat seittiä:

Seitit:

1) Ampullate major: Dragline - ripusteseitti, jota käytetään verkkojen ulkoreunaan, poikkiseitteihin eli pinnoihin, pelastusseittinä pudottautuessa ja lentäessä (=ballooning). Vahvin silkkityyppi.

2) Ampullate minor: tilapäiseksi tarkoitetut apuverkot ym.

3) Flagelliform: spiraalimaisiin pyyntiseitteihin.

4) Tubuliform: seittiin, jolla peitetään munastot.

5) Aciniform: klustereista (rypälemäisesti) erittyvä nauhamainen seittivyö, jota tässä kysymyksessä juuri kuvaillaan. Sillä paketoidaan ja eliminoidaan saalis nopeasti. Sitä voidaan käyttää myös kohteiden tai ripustusten stabiloimiseen ja koiraat siittiöverkoissa.

6) Aggregate spidroins (spider fibroins): seittiin erillisenä ”ei kuitumaisena” juoksevana liimana erittyvää ainetta.

7) Piriform/Pyriform: Liitosseitti, toimii liimapeitteisenä kiinnityslevynä liitoskohdissa eri alustojen ja seittityyppien välillä.

– Idea on, että elävä saalis saadaan pakettiin odottamaan. Hämähäkit voivat siirrellä paketteja. Ne usein syövät myös seittinsä – se on arvotavaraa, Kullberg sanoo.

Luontoillan Ari Sauran huomio kiinnittyy videon loppupuolelle, jossa hämähäkki päättelee kudelmansa ja tekee eräänlaisen ”vartiointi- tai hälytysjärjestelmän”.

– Se vetää johtolangan verkkokudoksensa keskiöön, jolloin sillä on tuntuma pakettiin ja se on hallinnassa.

Katso koko keskustelu Areenassa kohdasta 1:39:45

Lähetä oma havainto

Oletko saanut kuvattua luonnossa jonkin erikoisen tilanteen? Lähetä kuva tai video ja siihen liittyvä kysymys osoitteeseen luonto.ilta@yle.fi.

Kerro mitä tapahtui ja halutessasi liitä mukaan kysymys.

Lähettämällä kuvan tai videon annat Ylelle luvan jakaa havaintosi ja siihen liittyvän tarinan kanavillaan, verkossa ja somessa. Yle Luonto jakaa myös hienoja luontokuvia somekanavillaan.

Luonto-ohjelmia kuullaan Yle Radio Suomessa aina keskiviikkoisin klo 18-20. Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu vastaamaan kysymyksiin kerran kuussa. Katso uusin Luontoilta Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa