Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Sydän on rikki"

Sydän on rikki - Toista Yle Areenassa

Maanantain jaksossa Inkan, 3, sydämen väliseinän valtava aukko korjataan, jotta hän saa lisää elinvuosia. Ukrainalaissotilaan jalka rakennetaan uudelleen. Jääkiekkoilija Samun, 28, taistelu syömishäiriötä vastaan.

Aamulla Inka, 3, ottaa aamulla mukaan suosikkipehmonsa ilveksen, kun hän lähtee vanhempien kanssa kohti Uutta lastensairaalaa.

Neuvolatarkastuksessa Inkalta löytyi sivuääni sydämestä ja syyksi paljastui iso aukko väliseinässä. Aukko on niin suuri, että käytännössä väliseinä puuttuu kokonaan. Se yritetään paikata avosydänleikkauksessa. Inka itse sanoo, että hänen sydämensä on rikki ja lääkäri korjaa sen.

Sydänkirurgi Antti Huuskonen sanoo, että korjaamaton aukko voi aikuisella iällä johtaa verenpainetautiin tai sydämen vajaatoimintaaan. Myös eliniänodote laskee 50 vuoteen.

Hoitajapulan vuoksi Inkan leikkaus on siirtynyt jo pitkään ja se turhauttaa ja pelottaa äitiä.

– Yksi elämäni raskaimmista maanantaiaamuista, äiti huokaa.

Kausi 7: "Sydän on rikki" - Toista Yle Areenassa

‘Sasha’ on ukrainalaissotilas, joka vammautui vakavasti sääreen ja polveen itäisessä Ukrainassa tapahtuneessa hyökkäyksessä. Hän on päässyt vapaaehtoisten avulla Suomeen hoitoon. Tampereella väliaikainen metallituki on tarkoitus purkaa jalasta ja korvata modernilla ulkoisella fiksaattorilla.

Ortopedi Antti Ylitalo, TAYS, varoittaa potilasta, että operaatio saattaa epäonnistua, koska nivelpintaa on polvessa niin vähän jäljellä. Amputointia sotilas ei kuitenkaan halua, joten Ylitalo päättää yrittää vaativaa toimenpidettä.

‘Sasha’ haluaa takaisin rintamalle, mutta ortopedi toppuuttelee: parantuminen vie niin pitkään, että toivottavasti sota on ohi kun jalka on parantunut. ‘Sasha’ esiintyy ohjelmassa tunnistamattomana oman ja perheensä turvallisuuden vuoksi.

Ortopedi Antti Ylitalo yrittää korjata sodassa haavoittuneen miehen polven.
Kuvateksti Ortopedi Antti Ylitalo

Jääkiekkoilija Samu Markkula, 28, sairastui syömishäiriöön parikymppisenä. Paino putosi vaarallisen alas, kun elämää hallitsi anoreksia ja bulimia. Talvella 2022 kroppa petti ja lääkäri totesi Samun hakeutuneen viime hetkillä hoitoon.

– Olen miettinyt, miten jaksoin nousta peleihin ja treeneihin ja miten jaksoin elää elämääni, Samu muistelee aikoja, jolloin hän joka päivä työnsi sormet kurkkuun oksentaakseen ruuan.

Toipuminen on lähtenyt käyntiin ja kiloja on tullut takaisin. Pelitkin KooVeen paidassa sujuvat.

– Nyt rakennetaan kroppaa uudelleen, Samu toteaa.

Jääkiekkoilija Samu Markkula toipuu vakavasta syömishäiriöstä.
Kuvateksti Samu, 28

Kuusivuotias Jasse on menossa kiitoskäynnille Vantaalle FinnHEMSin tukikohtaan. Kiitoksen saa ensihoitotiimi, joka pelasti Jassen hengen tämän ollessa ihan vauva.

Kuusi vuotta sitten Jasse meni yllättäen elottomaksi kotona. Ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä tuli paikalle helikopterilla ja yhdessä ensihoitoryhmän kanssa pelasti Jassen hengen. Kohtaaminen oli tunteikas kaikille.

Elina, Jasu, Jasse ja Adalmiina poseeraavat FinnHEMS-helikopterin edessä yhdessä ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälän ja lentäjä Jonne Lundbergin kanssa.
Kuvateksti Elina, Jasu, Jasse, Adalmiina, ensihoitolääkäri Heini Harve-Rytsälä ja lentäjä Jonne Lundberg

Jaksossa seurataan myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen Espoon yksikön päivää. Ensihoitajat Susanna Tuovinen ja Riitta Korhonen käyvät muun muassa elvyttämässä uimahallissa hukkumisvaarassa ollutta potilasta.

Ensihoitajat Riitta Karhunen ja Susanna Tuovinen elvyttävät uimahallissa hukkumisvaarassa ollutta henkilöä.
Kuvateksti Ensihoitajat Riitta Karhunen (vas) ja Susanna Tuovinen (oik)

Mikkeliläinen röntgenhoitaja Carmen Lehtinen yllätetään iloisesti töissä.

Kuusivuotias Nestori on jälleen menossa leikkaukseen. Tällä kertaa hänelle asetetaan leukaan venytyslaite. Tähtäimessä on, että Nestori pääsisi eroon hengitysavanteesta ja hän pääsisi isovanhempien luo kylään. Nestoria leikkaus pelottaa. Nestorin tarinaa seurataan viikon aikana useassa jaksossa.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 3.-9.4.2023 klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa 3.4.2023 alkaen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa