Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Teemme porukalla parhaamme”

Mennään täysillä tilanteeseen - Toista Yle Areenassa

Tiistain jaksossa pikku Aaro, 2, matkustaa pitkän matkan leikkaukseen Rovaniemelle. Ann-Louisen jojoilu painon kanssa päättyy lihavuusleikkaukseen. Ensihoitolääkärin kiireinen päivä Turun FinnHEMS lääkäriyksikössä.

Ensihoitolääkäri Jouni Hirvioja, FinnHEMS Turku, on ollut lapsesta asti varma, että hänestä tulee lääkäri. Nopeatempoinen työ lääkäriyksikössä on mielekästä helposti innostuvalle Hirviojalle. Hirvioja siirtyy ensihoitoyksikön kanssa hoitotilanteisiin helikopterilla tai maakuljetuksella.

Työvuorot ovat ennakoimattomia, ja saattavat viedä niin maaseudulle pellolle kuin autotien varrelle pelastamaan potilaita.

– Vaikeissa ja nopeissa tilanteissa me teemme porukalla parhaamme. Se on kuin joukkueen urheilusuoritus ja tuntuu tosi hienolta, Hirvioja pohtii.

Ensihoitolääkäri Jouni Hirviojalla oli 24 tunnin päivystysvuoro Turun FinnHEMS lääkäriyksikössä.
Kuvateksti Ensihoitolääkäri Jouni Hirvioja

Pikku Aaro, 2, matkustaa pitkän matkan leikkaukseen Ivalosta Rovaniemelle. Aaro ei pelkää leikkausta, vaan reippaasti heittää ‘läpyt’ äidille leikkaukseen mennessä. Lastenkirurgi Liisa Räisänen laskee Aaron kiveksen oikealle paikalleen nopeasti tehdyssä operaatiossa.

Aaron, 2, laskeutumaton kives asetetaan leikkauksessa paikalleen. Kirurgi Liisa Räisänen merkkaa tussilla paikan leikkausalueelle.
Kuvateksti Lastenkirurgi Liisa Räisänen merkkaa leikkauskohdan tussilla Aaron, 2, nivuseen.

– Minä olen jojoillut painon kanssa koko ikäni, kertoo Ann-Louise, 56. Hän pääsee mahalaukun kavennusleikkaukseen Jorvin sairaalaan, sillä nyt painonpudotus on onnistunut. Puoliso Jari on saattamassa ja vahvasti Ann-Louisen tukena.

Kilojen kanssa kamppailu on tavallisesti pitkä prosessi. Gastrokirurgi Anne Juuti kertoo, että potilaan matka leikkauspöydälle yleensä kestää vuosia ja painonhallinnan kaikki konstit on käytetty ennen lihavuusleikkausta.

– Lihavuusstigma on surullinen asia. Tällä leikkauksella hoidetaan elämänlaatua, kirurgi toteaa.

Ann-Louise, 56, saa puolisoltaan Jarilta halauksen ennen leikkaussaliin menoa.
Kuvateksti Ann-Louise sai puolisoltaan Jarilta halauksen ennen leikkaussaliin menoa

Onnettomuus motocross-radalla aiheutti Pyrylle, 19, aivovamman. Harjoituksissa pari vuotta sitten meni moni asia pieleen juuri hyppyrillä ja Pyry tuli alas päälleen. Hänet vaivutettiin koomaan, sillä kaatuminen aiheutti keskivaikean aivovamman.

Onnettomuus muistuttaa tamperelaisnuorukaista päivittäin päänsärkyinä, unettomuutena ja keskittymiskyvyn häiriöinä. Neurologisessa kuntoutuksessa hänen muistiaan harjoitetaan.

Haasteista huolimatta hän tähtää lajin huipulle. Euroopan mestaruus 2021 on jo hallussa.

Pyry, 19, käy neurologisessa kuntoutuksessa motocross-radalla aiheutuneen aivovamman vuoksi.
Kuvateksti Pyry, 19

Kuopiolaisen Päivin, 56, terveys on heikentynyt rajusti muutamassa vuodessa. Nieleminen on vaikeaa, krooninen lihastauti vie toimintakyvyn. Liikuntakykykin on lähes mennyttä.

Päivi on viimeiset kaksi vuosikymmentä omistautunut kotona asuvan autistisen ja kehitysvammaisen poikansa Jalin, 24, hyvinvointiin, mutta nyt on tullut luopumisen aika.

Jalia valmistellaan itsenäistymään, sillä Päivi ei halua pojan näkevän äidin heikkenevää kuntoa.

– Vaikeinta on hyväksyä se, että Jali on huolissaan minusta, Päivi murehtii.

Päivi, 56, ja Jali, 24, pakkaavat Jalille tavaroita, joita hän tarvitsee itsenäistyessään.
Kuvateksti Jali, 24, ja Päivi, 56

Nestori, 6, tulee Tampereelta Helsinkiin valmistautumaan huomista leuanvenytysleikkausta varten. Perhe tapaa kirurgit ja käy läpi tulevan leikkauksen kulun. Kirurgi Junnu Leikola kertoo, että leikkauksesta tulee haastava ahtaan suun vuoksi.

Vierailu eilen sydänleikatun Inkan, 3, luona teho-osastolla.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 3.-9.4.2023 klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa 3.4.2023 alkaen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa