Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Mullistavaa hoitoa aivoihin”

Mullistavaa hoitoa - Toista Yle Areenassa

Keskiviikon jaksossa Maritta, 70, saa ultraäänihoitoa aivoihin vapinan poistamiseksi. Mielen sairaus on tragedia, toteaa Johanna, 47. Nestorin, 6, leukaan asennetaan venytyslaite.

– Mä vapisen sisältä koko ajan, kertoo Maritta, 70, sairaudestaan. Vapinatauti on kulkenut suvussa.

Sairaus rajoittaa sosiaalisen Marittan elämää. Julkisilla paikoilla syöminen on mahdottomuus, sillä kun pää ja kädet tärisevät, päätyy ruoka kaikkialle muualle kuin suuhun.

Turussa TYKSissä hänelle kokeillaan uutta hoitoa, jossa annetaan korkeaenergistä ultraääntä aivoihin hyvin tarkalla kohdistuksella. Tämän HIFU-hoidon antaja neurokirurgi Janek Frantzén pitää hoitoa mullistavana, sillä se voidaan tehdä ilman veistä ja kallon aukaisua. Maritta on vasta 12. potilas, joka Suomessa saa HIFU-hoitoa.

Marittan, 70, vapinatautia hoidetaan uudella ultraäänihoidolla.
Kuvateksti Maritta, 70

Nestorilla, 6, on jälleen iso leikkauspäivä Uudessa lastensairaalassa. Pienikasvuiseen leukaan asennetaan venytyslaite, jotta hengitysteitä saataisiin avattua. Jos reittiä saadaan tarpeeksi suurennettua, voisi Nestori päästä eroon henkitorviavanteesta ja puhuminenkin saattaisi edistyä.

Leuka- ja plastiikkakirurgi Junnu Leikola tietää, että edessä on hankala leikkaus, sillä Nestorin suu on hyvin ahdas. Pieneen leukaan pitää saada kiinni ihon läpi useampi tanko ja ruuveja. Aivan vastaavaa operaatiota ei edes kokenut kirurgi ole ennen tehnyt. Vanhemmat viettävät monta pitkää tuntia, kun leikkaus pitkittyy.

Plastiikkakirurgi Junnu Leikola ja erikoislääkäri Janne Kääriäinen tekevät 6-vuotiaan Nestorin leuan venytysleikkauksen yhteistyönä.
Kuvateksti Leuka- ja plastiikkakirurgi Junnu Leikola ja erikoislääkäri Janne Kääriäinen

– Mielen sairaus on tragedia, toteaa Johanna, 47, joka sairastaa skitsoaffektiivista häiriötä.

Johannan mielen häiriöt alkoivat teinivuosina erilaisilla harhoilla. Vasta paljon myöhemmin aikuisiässä sairaudelle löydettiin diagnoosi.

– Diagnoosi selitti, miksi asiat ovat aina olleet niin hankalia, Johanna toteaa.

Ikäviä pakkoajatuksia tulee kuitenkin päivittäin, joten Johanna haluaa käydä Tampereella mielenterveyshoitajalla keskustelemassa lääkityksen muuttamisesta.

Skitsoaffektiivista häiriötä sairastava Johanna, 47, harrastaa maalaamista.
Kuvateksti Johanna, 47

Kun Eeli, 12, on syöpähoitojaksolla sairaalassa, tulee opettaja hänen luokseen. Oulussa OYSissa Syöpähoidoissa oleva poika toivoo kovasti pääsevänsä jo osallistumaan normaalin koulutyöhön ja ihan tavalliseen kesän viettoon kavereiden kanssa.

Perttu, 21, viettää viikon Kuopiossa KYSissä epilepsiatarkkailussa. Sairaus on vienyt ajokortin ja aiheuttaa muutenkin huolta tulevasta. Pertun kohtauksia taltioidaan ja analysoinnin perusteella lääkärit toivovat löytävänsä hoitokeinon. Äiti tulee tervehtimään poikaa osastolle.

Perttu, 21, viettää viikon Kuopion yliopistollisessa sairaalassa epilepsiatarkkailussa. Äiti on tullut vierailulle sairaalaan.
Kuvateksti Perttu, 19, ja Pirita-äiti

Pikkukeskoset A ja B aloittavat elämän ensimmäisiä kuukausia vauvojen tehohoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 3.-9.4.2023 klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa 3.4.2023 alkaen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa