Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Voiko ilmastonmuutoksen syntipukiksi leimattu teollisuus nousta kriisin ratkaisijaksi? Mikä on kuluttajan vastuu? Ilmaston muuttajat -sarja Ylellä 17.4. alkaen

Ilmaston muuttajat -sarjan juontaja Nina Rahkola
Kuva: Yle

Suomesta löytyy yksi tehdas, jonka piipuista karkaa ilmaan seitsemän prosenttia kaikista maamme vuotuisista päästöistä. Eikö se pitäisi sulkea nopeasti? Ruokajärjestelmämme tuottaa noin kolmanneksen kaikista päästöistä. Eikö lihansyöntiä voisi kieltää?Lentomatkustajista yksi prosentti tuottaa puolet kaikista lentämisen päästöistä. Miten tämä on edes mahdollista?


Ilmaston muuttajat on viisiosainen sarja, joka perkaa toimittaja ja käsikirjoittaja Nina Rahkolan johdolla viiden teollisuudenalan päästöongelmien syitä ja seurauksia kahdella mantereella. Ääneen pääsevät ihmiset, joiden elämän muuttuva ilmasto on muuttanut ja he, jotka ovat itse päättäneet muuttua. Yritysjohtajat ja teollisuuden palkkaamat visionäärit kertovat sekä historiallisista ratkaisuista että haasteista, joihin päästöjä leikattaessa törmätään.

"Mitään merkkiä ei ole, että globaalit päästöt oikeasti vähenisivät. Ja kun me tarvitaan näitä molempia, että nähdään se päivä, että hiilidioksidipitoisuus rupeaa laskemaan", varoittaa aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala.

Ihmisen toiminnan aiheuttama ilmaston lämpeneminen on tunteita kuumentava kestouutinen. Osa ihmisistä on syystäkin ahdistuneita, sillä elinolosuhteet maapallolla heikkenevät. Tulevaisuus on uhattuna. Paluuta entiseen ei ole.

"Lentokone on erittäin tärkeä kulkuväline. Se yhdistää maailman, yhdistää ihmiset ja kulttuurit. Kaikentyyppinen lentäminen tulee kasvamaan, mutta on ihan selvää, että hiilijalanjälkeä ja lentämisen ympäristövaikutuksia pitää radikaalisti pienentää", myöntää Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Ilmastonmuutoksen syntipukeiksi leimatut suuryritykset vakuuttavat tekevänsä kaikkensa, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä. Ilmaston muuttajat -sarja selvittää, ovatko nämä vakuuttelut uskottavia ja muistuttaa samalla, että tavallinen kuluttaja ei voi väistää vastuutaan.

Sarjassa esiintyvä moderni erakko Rami Hiltunen on tehnyt omat johtopäätöksensä: "Aiemmin kävin kerran, kahdesti vuodessa pakettimatkalla. Niitä en kyllä todellakaan kaipaa. Yhdellä rannalla kun oot käyny, oot käyny kaikilla."

Ilmastonmuutokseen liittyvistä perusasioista vallitsee jo nyt vahva yhteisymmärrys. Muutos on ja tapahtuu tässä ja nyt. Jotain on tehtävä ja nopeasti. Mutta heti, kun keskustelu siirtyy yksityiskohtiin, ristiriidat paljastuvat ja kärjistyvät. Dokumenttisarjassa ryhmä asiantuntijoita puntaroi, mikä ilmastonmuutoksen jarruttamisessa on uskottavaa ja välttämätöntä, mikä taas puhdasta propagandaa puolesta ja vastaan.

Toimittaja: Nina Rahkola
Käsikirjoittajat: Nina Rahkola, Tapio Nurminen
Tuottajat: Antti Ojala, Nina Rahkola
Ohjaajat: Jaakko Slotte, Nina Rahkola
Sarjan on Ylelle tuottanut Nouhau Productions Oy, 2023.

Ilmaston muuttajat 20.4. alkaen Yle TV1:ssä ja 17.4. koko sarja Yle Areenassa