Hyppää pääsisältöön

Galaxi

“Miksi teette lapsille sarjan, jossa kiusataan ja kiroillaan?”

Erityiset -sarjan uusi tuotantokausi jatkaa erityislasten haasteiden käsittelemistä komedian keinoin

Viime aikoina on keskusteltu paljon koululuokkien inkluusiosta, jossa monenlaiset oppijat sijoitetaan samaan luokkaan.

Inkluusion ajatuksena on ollut päästä eroon erityiskoulujen tai -luokkien leimaavuudesta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tavallisissa koululuokissa voi olla lapsia, joilla on psyykkisiä tai kognitiivisia haasteita tai päihteiden ongelmakäyttöä.

Jos opetusryhmä on suuri eikä opettaja saa avukseen muita aikuisia, meno voi olla melko villiä. Joissakin pääkaupunkiseudun kouluissa sekä oppilaiden toisiinsa että opettajiin kohdistama väkivalta on arkipäivää.

Monet opettajat ovat väsyneitä ja kantavat huolta lasten tilanteesta. Monet heistä toivovat, että erityisoppilaat pääsisivät pienryhmään, jossa hankalat tilanteet ovat paremmin hallittavissa. Jotkut surevat sitä, että erityisoppilaita pidetään “tyhminä tai hulluina”, vaikka he eivät sitä ole - he kaipaavat vain ympäristöä, jossa voisivat erityisen tuen avulla oppia ja onnistua.

Ylen lastenohjelmat halusi kuvata tätä maailmaa ja tuotantoyhtiö Mediawan Finland tarttui haasteeseen. Alakoululaisista kertova ja heille suunnattu Erityiset-draamasarja perustuu erityisluokkien arkeen. Sarjan tekijät ovat käyneet kouluissa ja keskustelleet lasten kanssa. Opettajat ovat kertoneet omia kokemuksiaan. Sarjan käänteet ovat saaneet innoitusta todellisista tapahtumista, joita pääkäsikirjoittaja Hannu Kontturi ja ohjaaja Lenka Hellstedt ovat muokanneet tarinalliseen muotoon.

Alakoululaisista kertova ja heille suunnattu Erityiset-draamasarja perustuu erityisluokkien arkeen. Sarjan tekijät ovat käyneet kouluissa ja keskustelleet lasten kanssa. Opettajat ovat kertoneet omia kokemuksiaan. Sarjan käänteet ovat saaneet innoitusta todellisista tapahtumista, joita pääkäsikirjoittaja Hannu Kontturi ja ohjaaja Lenka Hellstedt ovat muokanneet tarinalliseen muotoon.

Lenka Hellstedt kertoo halunneensa ohjata sarjan, koska kaikissa meissä on jonkinlaista erityisyyttä, ja siksi sitä on hyvä oppia ymmärtämään ja sietämään:

- Haluan tuoda esiin että elämä voi olla kaunis ja sitä voi elää täydesti ja ilolla, vaikka sattuisikin omaamaan jonkun pulman tai diagnoosin. Kaikilla meillä on joskus pinna kireällä, keskittymiskyky heikentynyt tai suusta pullahtaa sammakoita. Pieni armeliaisuus ja lempeys kannattaa. Elämästä tulee parempaa, kun keskittyy ihmisten hyviin puoliin kuten kekseliäisyyteen, yhteistyöhön ja empatiakykyyn.

Sarja kertoo pienestä erityisluokasta, jossa lapsilla on erityisiä tarpeita. Oppilaita pidetään häirikköinä, kiusattuina tai muuten omituisina. Tiukan paikan tullen kaikki ovat kuitenkin valmiita tukemaan toisiaan. Luokanopettaja Matti tuntee ohjaa lapsia lempeästi, mutta lujasti. Oman haasteensa opetustyöhön tuo kuitenkin omalaatuisia opetusmalleja kannattava rehtori Anja.

Erityisissä kohdataan kaikenlaisia tunteita ja tilanteita. Niiden kautta opitaan toisten ihmisten huomioonottamista ja toisen erilaisuuden kunnioittamista. Lapset eivät ole aina “hankalia” tahallaan, vaan jotkut tarvitsevat enemmän aikuisten apua ja tukea.

Sarjassa lasten erityistarpeita käsitellään kunnioittavalla tavalla ja kerronnan sävy on toiveikas ja kannustava.

Sarjassa ei tuoda esiin draamahahmojen diagnooseja, mutta hahmojen erityispiirteet käydään läpi lapsinäyttelijöiden kanssa. Ikävistä kohtauksista puhutaan lapsiesiintyjille sekä ennen kuvauksia että niiden jälkeen. Näyttelemisestä puhutaan lapsille roolinottamisleikkinä, mutta kuten usein leikeissäkin, rooli tehdään tosissaan.

Sarja Erityiset-sarjan lajityypiksi valittiin komedia, koska sen keinoin voidaan käsitellä rankkoja aiheita kuten väkivaltaisuutta, kiusaamista, vähävaraisuutta ja varastamista. Ajatuksena on, että lapsi voi katsoa sarjan yksin ja ahdistumatta.

Sarjan toinen tuotantokausi julkaistaan maanantaina 3.4.2023. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on jo nähtävissä Yle Areenassa.