Hengaillaan finaalin kunniaksi loihdittiin mahtava eteläafrikkalainen menu! - Näin teet herkut myös kotikeittiössä!
Kauden päätöksen kunniaksi keittiömestarimme Kozeen Shiwan on loihtinut kokonaisen kolmiosaisen menun paikalliseen tapaan.
Alkuruoka - Kapkaupungin hedelmät
Ainekset
1 kpl aprikoosi
1 kpl nektariini
1 kpl persikka
2 rkl rypsiöljyä
250 g Kirjolohen mätiä
180 g vihreitä kivettömiä oliiveja
Savustamiseen:
Männynhavuja, kuusenhavuja, tähtianiksia kokonaisina.
Ohjeet
Leikkaa aprikoosi, nektariini ja persikka puoliksi ja poista kivet hedelmien sisältä. Leikkaa puolikas hedelmä lohkoiksi. Mausta suolalla ja pyöritä lohkot rypsiöljyssä. Grillaa lohkot kevyesti korkealla lämmöllä vartaissa.
Voit halutessasi savustaa nektariinit kuusen tai männyn havuilla grillissä noin kahden minuutin ajan.
Leikkaa oliivit puoliksi ja savusta oliiveja grillissä. Savustamiseen tarvitset hiilloksen sekaan viisi kokonaista tähtianista ja kuusen havuja. Laita oliivit metalliseen siivilään ja laita se savuavien havujen päälle. Pidä oliiveja savussa noin viisi minuuttia.
Kastike hedelmille
Ainekset
2 dl tuoretta veriappelsiinin mehua
1/2 dl kookosöljyä
ripaus sahramia
suolaa
Sitruunamehua maun mukaan.
Ohjeet
Uuta sahrami veriappelsiini mehuun ja mausta suolalla. Lisää veriappelsiinin kuorta hienolla raastimella ja anna maustua 30 min. Siivilöi kastike lopuksi ja lisää suolaa ja sitruunamehua tarvittaessa.
Kastike tarjoillaan sellaisenaan huoneenlämpöisenä hedelmien päälle annosteltuna.
Pääruoka - King Bataatti
Ainekset
4 kpl pieniä bataatteja
Suolataikina, bataatin kuoreksi
1000 g Vehnäjauhoa
500 g Hienoa merisuolaa
600 g vettä
1 tl Kumina jauhe
1 tl Kardemumma jauhe
1 tl Fenkolijauhetta
1 pullo Elintarvikevärejä: punaista, keltaista, sinistä ja vihreää
Syötävää kakkuglitteriä: kultaista tai hopeista tai kuparista
Ohjeet
Suolataikinakuori toimii painekattilana bataatille ja maustaa sitä. Kuorta ei ole tarkoitus syödä, se on koristeellinen osa tarjoilua.
Pese bataatit huolellisesti ja kuivaa ne liinalla. Laita uuni lämpenemään 200 °C. Sekoita yleiskoneessa taikinakoukulla vehnäjauho, suola, mausteet ja vesi tiukaksi taikinaksi. Pyöritä taikinaa bataatin ympärille noin 3 cm paksuksi kerrokseksi. Ajatuksena on että bataatti on taikinan keskellä ja taikina peittää bataatin täysin. Muotoile taikina pallero sileäksi ovaaliksi. Nosta suolataikina pallero bataatti sisällään uuninpellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 1,5h 200 °C.
Kun paistos on kypsä suolataikinakuoret maaltaan oman mielen mukaan elintarvikeväreillä ja kakkuglitterillä.
Leikkaa suolataikinan kuorta vaaka asennossa ulkoreunoja pitkin sahalaiteisella veitsellä. Tarkoitus on sahata halki vain suolataikinakuori ja pitää bataatit kokonaisena kuoren sisällä.
Aterian alkaessa ruokailija nostaa suolataikinakannen pois ja asettaa bataatin päälle lisukkeet.
Ambakastike bataatin lisukkeeksi
Ainekset
1 kpl mangoa
1 kpl valkosipuli kynttä
1 tl kurkuma jauhetta
¼ tl kardemummaa
¼ tl kumina jauhetta
½ tl curry jauhetta
2 kpl sitruunaa (kuori + mehu)
1 kpl appelsiini (kuori)
100 g voita
3 dl maitoa
suolaa
öljyä paistamiseen
Ohjeet
Kuori mango ja pilko se kuutioiksi. Herätä mausteet eloon kuumassa öljyssä kattilassa ja lisää valkosipuli. Kuullota valkosipuli pehmeäksi ja lisää mangon palat. Paista mangot kypsäksi ja lisää appelsiinin ja sitruunan raastettu kuori ja aja sileäksi pyreeksi blenderissä. Laita pyre kattilan ja ohenna pyrettä maidolla, lisää voi ja aja löysäksi kastikkeeksi sauvasekoittimen avulla.
Mausta lopussa ripauksella suolaa ja sitruunamehulla.
Pidä lämpimänä kattilassa matalla lämmöllä kannen alla kunnes kastike tarjoillaan.
Ruohosipuli öljy, Amba-kastikkeen päälle
1 puntti ruohosipulia
3 dl Rypsiöljyä
Leikkaa ruohosipuli pieneksi ja lisää blenderiin öljyn kanssa. Aja 5 min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta vihreää öljyä.
Lisää amba-kastikkeen päälle vihreitä öljytippoja.
Mätimajoneesi, bataatin lisukkeeksi
Ainekset
2 rkl siianmätiä
2 dl rypsiöljyä
1 dl kurkumaöljyä
1 tl suolaa
1/2 dl vettä
Kurkuma öljy
50 g tuoretta Kurkuma juurta
1 dl Rypsiöljyä
Mätimajoneesin päälle
100g tuoretta lohen mätiä
Ohjeet
Valmista ensin kurkumaöljy. Leikkaa kurkumajuuret pieneksi silpuksi. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 100 °C lämpöiseksi ja lisää blenderiin kurkuman kanssa.
Aja 5 minuuttia täydellä teholla. Siivilöi öljy talouspaperin läpi jotta saat kirkasta ölyä. Anna jäähtyä.
Tämän jälkeen valmistetaan itse majoneesi.
Laita siianmäti korkeareunaiseen sylinterinmuotoiseen astiaan. Lisää puoli desiä vettä mädin sekaan. Sekoita sauvasekoittimella mäti ja vesi sileäksi. Lopputuloksena on proteiinipitoinen tahna. Jatka sekoittamista ja lisää ohuena nauhana n. 2 dl rypsiöljyä ja 1 dl kurkumaöljyä.
Säätele majoneesin paksuutta vedellä poratessa sauvasekoittimella ja mausta suolalla.
Bataatin koriste
Tee erilaisista kukista ja kasveista kruunumainen koriste bataatin kuorelle, jolle kypsennetty ja maalattu suolataikina pallero asetellaan.
Jälkiruoka - vanukas
Vanukas syntyy kakkupohjasta ja sen päälle kaadettavasta kastikkeesta.
Kakku:
Ainekset
1 muna
1 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kurkumajauhetta
½ dl aprikoosihilloa
2½ dl kookosmaitoa
2 kpl appelsiineja
2 rkl omenasiideri etikkaa
Ohjeet
Aloita voitelemalla noin litran kokoinen uunivuoka ja laita uuni lämpenemään 175°C. Laita yleiskoneen kulhoon muna ja sokeri ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon hillo ja kookosmaito.
Siivilöi seuraavaksi sekaan kurkumajauhe, vehnäjauho, leivinjauhe sekä ruokasooda. Sekoita taikina tasaiseksi nostellen kevyesti nuolijalla ja lisää lopussa viinietikka.
Laita taikina vuokaan ja paista kullan ruskeaksi uunissa ala tasolla 175 c noin 35 min. Vanukas on kypsää kun se tuntuu kiinteältä puisella tikulla pistettäessä.
Kastike:
Ainekset
2 dl kookos sokeria
2 dl kuohukermaa
100 g ruskistettua voita
1/4 tl kardemummaa jauheena
1/4 tl korianterin siemeniä jauheena
yhden appelsiinin kuoret raastettuna
Ohjeet
Laita kasariin kaikki raaka-aineet ja kiehauta koko ajan kastiketta sekoittaen. Kun kastike on kiehunut laske lämpötilaa ja anna hautua noin 20 minuuttia. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi. Kaada kuuma kastike vanukkaan päälle, anna imeytyä noin 5 minuuttia ja vanukaskakku on valmis.
Halutessasi voit tarjoilla vanukkaan vaniljajäätelön kera.
