Hyppää pääsisältöön

Hengaillaan

Hengaillaan

Hengaillaan finaalin kunniaksi loihdittiin mahtava eteläafrikkalainen menu! - Näin teet herkut myös kotikeittiössä!

Päivitetty 19.03.2023 12:07.
Näyttävästi esillepantu menu.
Kuva: Sari Soininen / Yle

Kauden päätöksen kunniaksi keittiömestarimme Kozeen Shiwan on loihtinut kokonaisen kolmiosaisen menun paikalliseen tapaan.

Alkuruoka - Kapkaupungin hedelmät

Ainekset

  • 1 kpl aprikoosi

  • 1 kpl nektariini

  • 1 kpl persikka

  • 2 rkl rypsiöljyä

  • 250 g Kirjolohen mätiä

  • 180 g vihreitä kivettömiä oliiveja

  • Savustamiseen:
    Männynhavuja, kuusenhavuja, tähtianiksia kokonaisina.

Ohjeet

Leikkaa aprikoosi, nektariini ja persikka puoliksi ja poista kivet hedelmien sisältä. Leikkaa puolikas hedelmä lohkoiksi. Mausta suolalla ja pyöritä lohkot rypsiöljyssä. Grillaa lohkot kevyesti korkealla lämmöllä vartaissa.

Voit halutessasi savustaa nektariinit kuusen tai männyn havuilla grillissä noin kahden minuutin ajan.

Leikkaa oliivit puoliksi ja savusta oliiveja grillissä. Savustamiseen tarvitset hiilloksen sekaan viisi kokonaista tähtianista ja kuusen havuja. Laita oliivit metalliseen siivilään ja laita se savuavien havujen päälle. Pidä oliiveja savussa noin viisi minuuttia.

Kastike hedelmille

Ainekset

  • 2 dl tuoretta veriappelsiinin mehua

  • 1/2 dl kookosöljyä

  • ripaus sahramia

  • suolaa

  • Sitruunamehua maun mukaan.

Ohjeet

Uuta sahrami veriappelsiini mehuun ja mausta suolalla. Lisää veriappelsiinin kuorta hienolla raastimella ja anna maustua 30 min. Siivilöi kastike lopuksi ja lisää suolaa ja sitruunamehua tarvittaessa.

Kastike tarjoillaan sellaisenaan huoneenlämpöisenä hedelmien päälle annosteltuna.

Kozeen Shiwan viimeistelemässä ruoka-annosta Hengaillaan lavasteessa.
Kuvateksti Mestarikokki Kozeen Shiwan viimeistelee illan annoksia
Kuva: Sari Soininen / Yle

Pääruoka - King Bataatti

Ainekset

  • 4 kpl pieniä bataatteja

  • Suolataikina, bataatin kuoreksi

  • 1000 g Vehnäjauhoa

  • 500 g Hienoa merisuolaa

  • 600 g vettä

  • 1 tl Kumina jauhe

  • 1 tl Kardemumma jauhe

  • 1 tl Fenkolijauhetta

  • 1 pullo Elintarvikevärejä: punaista, keltaista, sinistä ja vihreää

  • Syötävää kakkuglitteriä: kultaista tai hopeista tai kuparista

Ohjeet

Suolataikinakuori toimii painekattilana bataatille ja maustaa sitä. Kuorta ei ole tarkoitus syödä, se on koristeellinen osa tarjoilua.

Pese bataatit huolellisesti ja kuivaa ne liinalla. Laita uuni lämpenemään 200 °C. Sekoita yleiskoneessa taikinakoukulla vehnäjauho, suola, mausteet ja vesi tiukaksi taikinaksi. Pyöritä taikinaa bataatin ympärille noin 3 cm paksuksi kerrokseksi. Ajatuksena on että bataatti on taikinan keskellä ja taikina peittää bataatin täysin. Muotoile taikina pallero sileäksi ovaaliksi. Nosta suolataikina pallero bataatti sisällään uuninpellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 1,5h 200 °C.

Kun paistos on kypsä suolataikinakuoret maaltaan oman mielen mukaan elintarvikeväreillä ja kakkuglitterillä.

Leikkaa suolataikinan kuorta vaaka asennossa ulkoreunoja pitkin sahalaiteisella veitsellä. Tarkoitus on sahata halki vain suolataikinakuori ja pitää bataatit kokonaisena kuoren sisällä.

Aterian alkaessa ruokailija nostaa suolataikinakannen pois ja asettaa bataatin päälle lisukkeet.

Ambakastike bataatin lisukkeeksi

Ainekset

  • 1 kpl mangoa

  • 1 kpl valkosipuli kynttä

  • 1 tl kurkuma jauhetta

  • ¼ tl kardemummaa

  • ¼ tl kumina jauhetta

  • ½ tl curry jauhetta

  • 2 kpl sitruunaa (kuori + mehu)

  • 1 kpl appelsiini (kuori)

  • 100 g voita

  • 3 dl maitoa

  • suolaa

  • öljyä paistamiseen

Ohjeet

Kuori mango ja pilko se kuutioiksi. Herätä mausteet eloon kuumassa öljyssä kattilassa ja lisää valkosipuli. Kuullota valkosipuli pehmeäksi ja lisää mangon palat. Paista mangot kypsäksi ja lisää appelsiinin ja sitruunan raastettu kuori ja aja sileäksi pyreeksi blenderissä. Laita pyre kattilan ja ohenna pyrettä maidolla, lisää voi ja aja löysäksi kastikkeeksi sauvasekoittimen avulla.

Mausta lopussa ripauksella suolaa ja sitruunamehulla.

Pidä lämpimänä kattilassa matalla lämmöllä kannen alla kunnes kastike tarjoillaan.

Ruohosipuli öljy, Amba-kastikkeen päälle

1 puntti ruohosipulia

3 dl Rypsiöljyä

Leikkaa ruohosipuli pieneksi ja lisää blenderiin öljyn kanssa. Aja 5 min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta vihreää öljyä.

Lisää amba-kastikkeen päälle vihreitä öljytippoja.

Mätimajoneesi, bataatin lisukkeeksi

Ainekset

  • 2 rkl siianmätiä

  • 2 dl rypsiöljyä

  • 1 dl kurkumaöljyä

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 dl vettä

    Kurkuma öljy

  • 50 g tuoretta Kurkuma juurta

  • 1 dl Rypsiöljyä

    Mätimajoneesin päälle

  • 100g tuoretta lohen mätiä

Ohjeet

Valmista ensin kurkumaöljy. Leikkaa kurkumajuuret pieneksi silpuksi. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 100 °C lämpöiseksi ja lisää blenderiin kurkuman kanssa.

Aja 5 minuuttia täydellä teholla. Siivilöi öljy talouspaperin läpi jotta saat kirkasta ölyä. Anna jäähtyä.

Tämän jälkeen valmistetaan itse majoneesi.

Laita siianmäti korkeareunaiseen sylinterinmuotoiseen astiaan. Lisää puoli desiä vettä mädin sekaan. Sekoita sauvasekoittimella mäti ja vesi sileäksi. Lopputuloksena on proteiinipitoinen tahna. Jatka sekoittamista ja lisää ohuena nauhana n. 2 dl rypsiöljyä ja 1 dl kurkumaöljyä.

Säätele majoneesin paksuutta vedellä poratessa sauvasekoittimella ja mausta suolalla.

Bataatin koriste

Tee erilaisista kukista ja kasveista kruunumainen koriste bataatin kuorelle, jolle kypsennetty ja maalattu suolataikina pallero asetellaan.

Jälkiruoka - vanukas

Vanukas syntyy kakkupohjasta ja sen päälle kaadettavasta kastikkeesta.

Kakku:

Ainekset

  • 1 muna

  • 1 dl sokeria

  • 2½ dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 1 tl kurkumajauhetta

  • ½ dl aprikoosihilloa

  • 2½ dl kookosmaitoa

  • 2 kpl appelsiineja

  • 2 rkl omenasiideri etikkaa

Ohjeet

Aloita voitelemalla noin litran kokoinen uunivuoka ja laita uuni lämpenemään 175°C. Laita yleiskoneen kulhoon muna ja sokeri ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon hillo ja kookosmaito.

Siivilöi seuraavaksi sekaan kurkumajauhe, vehnäjauho, leivinjauhe sekä ruokasooda. Sekoita taikina tasaiseksi nostellen kevyesti nuolijalla ja lisää lopussa viinietikka.

Laita taikina vuokaan ja paista kullan ruskeaksi uunissa ala tasolla 175 c noin 35 min. Vanukas on kypsää kun se tuntuu kiinteältä puisella tikulla pistettäessä.


Kastike:

Ainekset

  • 2 dl kookos sokeria

  • 2 dl kuohukermaa

  • 100 g ruskistettua voita

  • 1/4 tl kardemummaa jauheena

  • 1/4 tl korianterin siemeniä jauheena

  • yhden appelsiinin kuoret raastettuna

Ohjeet

Laita kasariin kaikki raaka-aineet ja kiehauta koko ajan kastiketta sekoittaen. Kun kastike on kiehunut laske lämpötilaa ja anna hautua noin 20 minuuttia. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi. Kaada kuuma kastike vanukkaan päälle, anna imeytyä noin 5 minuuttia ja vanukaskakku on valmis.

Halutessasi voit tarjoilla vanukkaan vaniljajäätelön kera.

Katso koko jakso Areenassa - Toista Yle Areenassa