Teddy Abramsin pianokonsertto on yli ylenpalttinen americana-ryöppy
Pianisti Yuja Wangille sävelletty teos on mittatilaustyö myös Abramsin omalle orkesterille Louisville Orchestralle, joka tunnetaan amerikkalaisen musiikkiperinteen tuomisesta konserttisaleihin.
Säveltäjä Teddy Abramsin aikomuksena oli kirjoittaa entiselle opiskelukaverilleen, nykyiselle pianon hypersupertähdelle Yuja Wangille kappale, jota Wang voisi esittää George Gershwinin Rhapsody in Bluen parina sinfoniakonserteissa. Reilun vartin mittaisen kestonsa vuoksi Rhapsody in Blue on liian lyhyt täyttääksen sinfoniakonserttien konserttoslotin ja kaipaa usein täydennyskappaletta kylkeensä. Abrams siis ryhtyi tuumasta toimeen. Pikkuhiljaa kävi kuitenkin ilmi, että tekeillä oleva teos ei suostu pelkäksi Gershwinin konserttikylkiäiseksi. Materiaali tulvi yli äyräiden ja lopputuloksena oli 11-osainen, lähes 40 minuuttia kestävä pianokonsertto, joka seisoo – tai pikemminkin tanssii, kiitää, vipeltää, svengailee ja jammailee – omilla jaloillaan.
Yuja Wang kantaesitti konserton tammikuussa 2022 Louisville Orchestran kanssa ja nyt se on tallennettu Deutsche Grammophonin julkaisemalle uutuusalbumille, joka on saanut otsikokseen ‘The American Project’.
Teos alkaa big-band -tyyliin swing-alkusoitolla, jonka lopussa solisti liittyy saumattomasti mukaan. Alkaa hengästyttävä amerikkalaisten populaarityylien vyöryvä potpuri: on jazz-mausteilla terävöitettyjä lattarisooloja, boogie-woogie -ränttätänttää ja gospel-sävelmiä sekä Broadway-musikaalien showstoppereita. Yksiosainen kappale kiitää kuin luotijuna – tai ehkä pikemminkin uuttera höyryveturi – joka ei pahemmin pysähtele seisakkeilla. Ohi vilahtaa muistumia pianokonsertoista: siellä meni kaistale Rahmaninovia, tuolla suikale Tšaikovskia ja siivu Chopinia! Ja tietenkin alkuperäisen sävellysuunnitelman mukaisesti gershwiniaaniset hetket ovat runsaat. Teoksen puolivälissä, niillä tienoin, jossa konsertoissa on tapana olla hidas osa, on rauhallisemmin hengittävä keidas ennen loppurymistelyä ja paluuta alkusoiton swing-tunnelmiin.
Vaikka Abramsin konsertossa on ryöpytystä ryöpytyksen perään monissa eri tyylilajeissa, ei kuulijalle tule ähky vaan runsaus tuntuu raikkaan americana-putouksen alla kylpemiseltä. Akvaattisia mielikuvia jatkaakseni: Wang nostattaa flyygelistä valtavia aaltoja, mutta osaa poimia niistä milloin helmeilevät pintakuohut, milloin syvää kajahtelua, ilman että kuuntelija tukehtuu aallon alle.
Kaikenlainen runsaus ja ylenpalttisuus näyttää toimivan Wangille sytykkeenä vailla vertaa. Tammikuussa hän soitti Sergei Rahmaninovin kaikki orkesterisäestykselliset pianoteokset – neljä konserttoa ja Paganini-muunnelmat – saman illan aikana New Yorkin Carnegie-salissa. Wang tunnetaan myös anteliaana ylimääräisten numeroiden soittajana. Hänen tiedetään palkinneen yleisön peräti kahdeksalla ylimääräisellä numerolla resitaaliensa päätteeksi.
On selvää, että Abramsin amerikkalaisen konserton jälkeen yleisö ei päästä Wangia pois lavalta ilman lukuisia ylimääräisiä numeroita. Ehkäpä Wang aloittaa encore-kimaran Michael Tilson Thomasin hänelle kirjoittamalla, mahdollisesti juuri ylimääräiseksi numeroksi tarkoitetulla kappaleella You Come Here Often?, joka on mukana uutuusalbumilla.
Konsertto on mittatilaustyö paitsi Yuja Wangille myös Teddy Abramsin omalle orkesterille, Louisville Orchestralle. Kentuckyn-osavaltiossa sijaitseva, väkiluvultaan noin Tampereen kokoinen kaupunki tunnetaan nyrkkeilijälegenda Muhammed Alin, Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun ja nykyään myös Louisville Orchestran kotikaupunkina. Abramsin johtamana orkesteri on luonut ahkerasti yhteyksiä ympäröivään yhteisöön ja tuonut esiin amerikkalaista musiikkiperinnettä. Abrams palkittiin viime vuonna Vuoden kapellimestarina USA:ssa.
The American Project -levyä ja Abramsin pianokonserttoa markkinoidaan luonnollisesti Yuja Wang -kärki edellä. Konsertto on kuitenkin osa tärkeää taidemusiikin reuna-alueiden kuhinaa, jossa aktivisminkin hengessä tuodaan populaarikulttuuriperinteitä konserttisaleihin tavoilla, jotka eivät tee niistä sisäsiistejä vaan juhlivat niiden elinvoimaa. Teddy Abrams on tämän liikehdinnän ykkösmiehiä maailmassa. Toivottamasti hänen musiikkiaan ja hänen kuratoimiaan konsertteja kuullaan ennen pitkää myös Suomessa.
“The American Project”. Teddy Abrams: Pianokonsertto.Michael Tilson Thomas: Do you come here often?. - Yuja Wang, piano, ja Louisville Orchestra, joht. Teddy Abrams. (Deutsche Grammophon, DG 4864478)