Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

Camp-videoita ja Guinnessin ennätyksiä – karaoken historia Suomessa on villi ja vaiherikas

Kekseliäät karaokeilmiöt ovat valloittaneet Suomea jo 1980-luvulta alkaen. Katso huikea kooste vuosikymmenten huippuhetkistä.

Päivitetty 29.03.2023 11:14.

Tätä kaikkea on karaoke! Kuljimme Yle Areenan dokkarifestivaalien ohjelmistoon kuuluvan Karaokeparatiisi-dokumentin innoittamana menneille vuosikymmenille ja selvitimme, mitä erikoisia ilmiöitä lauluharrastus on kotimaassa saanut aikaan.

Karaoken maailmanvalloitus alkaa 1980-luvulla. Ensin laululaitteet saapuvat Ruotsiin ja sieltä ruotsinlaivoille. Alkuun karaokea lauletaan vain englanniksi, mikä pitää kansansuosion alkukirin maltillisena.

Video: Karaoken SM-finaali 1991.

Villitys vetää kuitenkin puoleensa: useampi toisistaan tietämätön taho alkaa puuhata "Suomen ensimmäistä" karaokea. Vuosikymmenen lopussa karaoke rantautuukin Suomeen useita väyliä pitkin.

Video: Karaoken SM-finaali 1991.

Vuosien 1985-1991 karaokehittejä Karaoken ABC-kirjan mukaan

Huuman huippuvuosina karaoke kulkeutuu koko maahan

1990-luvulla karaokekuume kohoaa ja yhä useampiin ravintoloihin alkaa ilmestyä mahdollisuus laulaa itsensä hetken tähdeksi.

1991 on todellinen karaoken kultavuosi. Silloin ilmestyy ihkaensimmäinen suomenkielinen karaokelevy Finnkaraoke 1. Ammattilaisille tarkoitettu laserlevy maksaa 4000 markkaa ja myy hetkessä loppuun.

Video: Kotimaan katsaus 5.5.1993.

Samana vuonna järjestetään Tampereella ensimmäiset karaoken SM-kilpailut. Tässä videolla laulaa voittaja Nathalie Smous kultakappaletta Heaven is a Place on Earth. Karaoke on toiminut monille laulajille ponnahduslautana kohti musiikkiuraa.

Video: Karaoken SM-finaali 1991.

1991 avaa ovensa myös Oulun Karaoke Bar. Se on Suomen ensimmäinen ravintola, jossa karaokea saa laulaa joka päivä – ja vuonna 2023 se on edelleen toiminnassa. Ysärin kodeissa karaoke pyörii vhs-kaseteissa videonauhureilla. Laman kurittaessa ravintola-alaa karaokebuumi pitää pintansa lähiöpubien avulla.

Video: Mediakommpania: Karaoke - Kehä I.

Karaoken sm-finaali 1991 – Intro - Toista Yle Areenassa

1990-luvulla julkaistuja karaoken ikisuosikkeja

Hard Rock Hallelujahilla massakaraoken maailmanennätys

2000-luku on todellinen karaokeinnovaatioiden vuosikymmen.

Firmat tekevät kilpaa kengännauhabudjetin karaokevideoita, joissa värikkäät huivit heiluvat ja camp-henki kukoistaa. Videoilta lauletaan edelleen karaokea ravintoloissa ympäri maan.

Video: Ylen Pohjois-Suomen uutiset 19.4.2004.

Heinolassa perustetaan karaoken MM-kilpailu – idea syntyi saunassa. Tapahtuma on sittemmin järjestetty ympäri maailman. Vielä tänäkin päivänä Suomi on ainoa maa, joka on osallistunut kilpailuun jok'ikisenä vuonna kilpailun alkamisesta lähtien!

Video: Ylen tv-uutiset ja sää 25.7.2003.

2000-luvun keksintöjä ovat Singstar-peli ja muut pelikaraoket sekä esimerkiksi hevikaraoke. Vuonna 2003 Helsingissä alkaa kurvailla Suomen ensimmäinen karaoketaksi. Kodeissa siirrytään vhs-videoista dvd-levyihin, ja olohuoneisiin saapuu myös Tartu mikkiin -ohjelma. Hetkellisen läpilyönnin tekee myös kaapelikaraoke.

Video: Tartu mikkiin.

2006 Lordin euroviisuvoiton kunniaksi Helsingissä tehdään 80 000 ihmisen voimalla uusi massakaraokelaulun maailmanennätys. Pari vuotta myöhemmin Kouvolassa lauletaan yhtämittaisen karaokelaulun maailmanennätys: 446 tuntia, neljä minuuttia ja viisi sekuntia.

Video: Ylen tv-uutiset 27.5.2006.

Karaoken maailmanennätys Kouvolassa 2007 - Toista Yle Areenassa

2000-luvulla luotuja rakastettuja karaokekappaleita

Tuhansien laulujen karaokekirjasto joka kotiin

2010-luvulla älypuhelinten ja internetin kehitys muuttaa karaokekulttuuria.

Nettikaraokepalvelut, kuten Singa ja Muvika, tuovat karaoken yhä helpommin saavutettavaksi niin kotona kuin ravintoloissakin. Samalla yleistyvät karaokehuoneet. Näissä huoneissa esimerkiksi yökerhoissa voi laulaa karaokea oman porukan kesken. Vantaan Tikkurilan kirjastoon perustetaan karaokehuone, jossa voi esiintyä itselleen.

Kuvitusvideo: elokuvasta Karaokeparatiisi.

2010-luvulla ilmestyneitä karaokehittejä

Laulamisen ilo ei tunne rajoja

2020-luvulla karaoke on löytänyt tiensä jo seuraavienkin sukupolvien sydämiin. Karaoken merkitystä suomalaiselle sielunmaisemalle esittelee myös tunnelmallinen uutuusdokumentti Karaokeparatiisi, joka näyttää, kuinka erityinen suhde suomalaisilla on yleisön edessä laulamiseen.

Vuosikymmenen alussa suhdetta koettelee koronapandemia. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi asetetaan tanssi- ja laulukielto, joka ravintoloiden karaokelaulannan ensin koko maassa ja sitten alueittain. Yhdessä laulaminen ei kuitenkaan jää tauolle.

Karaoken äärelle kokoonnutaan internetissä erilaisissa verkkokaraoketapahtumissa ja esimerkiksi Facebookin karanteenikaraoke-ryhmissä. Eri paikoissa, mutta yhdessä.

Kuvitusvideo: elokuvasta Karaokeparatiisi.

Eivätkä ravintolat tai olohuoneet ole ainoita paikkoja, jossa karaoke kaikuu. Oli laulukieltoa tai ei, karaoketähdet löytävät estradin vaikka puistossa polkupyörän päältä tai oman saunan lauteilta.

Kuvitusvideo: elokuvasta Karaokeparatiisi.

Tällä vuosikymmenellä julkaistuista biiseistä top10-listalle Ylen karaokekoneen mukaan ovat ehtineet seuraavat kappaleet:

  • Villieläin (Ramses II)

  • Teipillä tai rakkaudella (Suvi Teräsniska, alkuperäinen biisi Abreu 2019)

  • Keskiyön Comboy (Lauri Tähkä)

  • Pohjola (Olli Halonen)

Yhteenkuuluvuutta, pelkojen voittamista ja tarinoita, jotka kuullaan vain musiikin kautta. Uppoudu vieläkin syvemmälle karaokeistien maailmaan ja katso koko dokkari Yle Areenasta:

Karaokeparatiisi - Toista Yle Areenassa

Jutussa on käytetty lähteenä Pirjo Kesselin kirjaa Karaoken ABC – Kun Suomi tarttui mikkiin.