Hyppää pääsisältöön

Lapset

Muovailuvaha innostaa Tuula Pukkilan yhä uudelleen kameran ääreen: "Hyvää animaatiota syntyy vain hyvässä vireessä”

Tuula Pukkilan kädessä on Taikuri Savinen ja pupu.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Vaha-animaattori Tuula Pukkilan taitavista käsistä ovat lähtöisin monet tutut hahmot, kuten Taikuri Savinen ja Pikku Kakkosen postineiti.

Ensimmäiset muovailuvahat Taikuri Saviseen (1977) olivat peräisin Pukkilan lapsilta. Kuivuneet ja keskenään sekoittuneet vahat määrittivät suunnan, johon taiteilija lähti.

Vaha lähtee liikkumaan

Tuula Pukkila valmistui vuonna 1967 Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta. Alan opintoihin Tuula päätyi valokuvaajaisän esimerkistä. Valmistuttuaan Tuula muutti miehensä kanssa Tampereelle ja marssi suoraan Ylelle kysymään töitä. TV2:n lastenohjelmien päällikkö Pertti Nättilä otti Tuulan töihin, mutta ei kameran taakse, vaan eteen.

Vaikka elettiin aikaa ennen Pikku Kakkosta, lastenohjelmia kuitenkin tehtiin. Tuula aloitti tv-työnsä vuonna 1972 lastenohjelmien parissa Nakuteeri-nimisessä lasten askarteluohjelmassa. Tuula askarteli kouluikäisille suunnatussa ohjelmassa yhdessä Nakuteeri-käsinuken kanssa, jota nuketti Noora Männistö. Tv-ohjelma oli vielä mustavalkoista ja lopputuloksia ei juurikaan leikattu.

Tuula Pukkila opastaa, miten tehdä plärä. - Toista Yle Areenassa

Nakuteeren jälkeen Tuula oli mukana Nikkarit- ja Minimaa-ohjelmissa. Käänteentekevä ohjelma oli Piirrellään, maalaillaan, muovaillaan -ohjelmassa. Tuulan muovaillessa lasten kanssa, syntyi ajatus liikkeelle lähtevistä hahmoista. Silloin syntyi Taikuri Savinen.

Kameran äärellä opittua

Opiskeluaikoina animaatiosta oli ollut jonkun verran puhetta, mutta käytännön vinkkejä Tuula sai pala-animaatiota tehneeltä Heikki Prepulalta, Kössi Kengurun luojalta. Tärkein animaattorin ohje kuului: Yhteen sekuntiin animaatiota tarvitaan 24 kuvaa.

Aloitteleva animaattori sai Yleltä Bolex-filmikameran, jolla kuvasi ensimmäisen Taikuri Savisen. Tuula kuvasi kotonaan ilta- ja yöaikaan, jolloin ulkoa tuleva valo ei häirinnyt. Käsivetoista kameraa veivattiin ja ruudut naputettiin yksi kerrallaan. Tämä nak-nak-nakuttava ääni toistui Pukkiloiden kotona niin usein, että tuli Tuulan miehen uniin konekivääritulituksena.

Vuosien varrella tekniset työvälineet ovat muuttuneet. Muovailuvahaa on kulunut paljon, siitäkin huolimatta, että vanhoja vahoja on voitu kierrättää uusien töiden sisäosissa.

Kuumien lamppujen alla Tuulan työvaatetus oli läpi vuoden kevyt, ja siihen kuului isolierinen olkihattu, joka suojasi valoilta. Tuuletin puhalsi pöydän alta viileää ilmaa sekä Tuulalle että erityisesti vahalle, joka löystyi kuumuudessa pitkien kuvauspäivien aikana.

Tuula Pukkila kertoo, miten Taikuri Savinen syntyy. - Toista Yle Areenassa

Hidas prosessi vaatii kärsivällisyyttä

Animaattori ei voi keskittyä tehdessään vain yhteen asiaan. Kuvien välissä täytyy seurata tarinan etenemistä, hahmojen ja ympäristön liikkeitä, eikä omaa varjoa saa unohtaa kuvaan yhdenkään kuvan ajaksi. Tuulan mielestä kuvaamaan kannattaakin mennä vain hyvässä vireessä.

Animaatio syntyy pienistä pätkistä. Kaikkea liikutetaan monta kertaa ja tekijän tulee poistua kuvista jokaisen kuvan välillä. Vahahahmot kannattaa pitää tarpeeksi yksinkertaisina. Esimerkiksi Taikuri Savisella ei ollut jalkoja, vaan tämän liikkumista rytmitti takki.

Toisinaan sattui työpäiviä, jotka menivät hukkaan. Tuulalle on jäänyt mieleen Viivi ja Leevi -sarjan (1997-2001) avaruusaluskohtaus, jonka hän kuvasi kahteen otteeseen. Päivän kuvaukset keskeytti studioon tunkeneet ulkopuoliset eikä animaattoria saanut koskaan häiritä. Tuula kielsi heitä tulemasta sisään, mutta sananvaihdon aikana Tuulan oma käsi osui avaruusalusta ilmassa pitäviin siimoihin ja lentävälautanen putosi alas rikkoutuen. Koko kohtaus piti tehdä uusiksi.

Vihreät siivet kantavat maailmanmatkaajaa

Tuulalle tuli vaha-animaatioidensa suosio yllätyksenä. Taikuri Savinen myytiin kaikkiin Pohjoismaihin ja myöhempien vuosien animaatioita niin Pohjoismaihin ja Al Jazeera -kanavalle asti. Tuula onkin esitelty välillä Taikuri Savisena eikä omalla nimellään.

Taikuri Savisen jälkeen Tuula piti taukoa animaatiosta. Hän matkusti miehensä työn takia Tansaniaan. Suomeen palattuaan Tuulalle tarjottiin animoitavaksi Lohikäärme Justusta (1982-1984), jonka käsikirjoitti Lea Himberg. Tuula ihastui Justuksen kasvutarinasta, jossa nuori lohikäärme ei osaa vielä lentää. Lohikäärme sai tutun vihreän vahamuotonsa ja jo Taikuri Savisesta tutun Erkki Thilin äänen. Pehmeä vanhemman miehen ääni toi Justukseen lämpöä.

Käsikirjoittaja Lea Himberg haki innoitusta Tuulan matkakertomuksista jatko-osaan Lohikäärme Justus maailmalla (1988-1989). Justus vierailee monessa Tuulalle tutussa paikassa, kuten Perussa. Matkakohteiden toteuttaminen oli kuitenkin työlästä, sillä Tuula teki hahmojen lisäksi myös lavasteet itse.

Minna Rinne-Laturi haastattelee Tuula Pukkilaa Lohikäärme Justuksen animoinnista. - Toista Yle Areenassa

Sukellus syvemmälle vahaan

Kaikkia Tuulan töitä yhdistää se, että hän on halunnut oman kädenjälkensä näkyvän innostaakseen lasta kokeilemaan muovailemista. Pallerot (1986) poikkeaa Tuulan muista vaha-animaatiotöistä siinä, ettei pääosassa ole kukaan tietty hahmo vaan muovailuvahapallot. Pallerot muodostavat jaksojen aikana musiikin tahdissa kuvioita, jotka esittävät jonkin lyhyen tarinan.

Sukellusveneen moottorin kuplia on tässä palleroiden jaksossa satoja. Jokaista kuplaa täytyy liikuttaa kaksitoista kertaa yhtä sekuntia kohti. - Toista Yle Areenassa

Tuula on tehnyt muutakin kuin vaha-animaatiota, mutta vaha on kutsunut aina uudestaan luokseen. Tuulan seuraava urakka oli suuritöinen Viivi ja Leevi (1997-2001), jota tehtiin peräti 19 jaksoa. Mukana oli lavastaja Anne Karttunen ja lopputulos oli näyttävä. Erityisesti pihan ja keittiön lavastukset olivat niin isot, että animaattorin oli lähes sukellettava lavasteisiin. Animaatiota tehdessä mikään, minkä ei kuulu liikkua, ei saa liikahtaa.

Vuosien aikana televisioruudun kuva oli muuttunut terävämmäksi ja se toi oman haasteensa työhön. Vahanuken käsi on pieni ja kuvaruudulla siitä näkyvät kaikki yksityiskohdat. Sormien välitkin piti silottaa. Vahanuken huoltotöihin kuvauksien välissä kuului myös nuken ihon pois kuoriminen ja uuden tilalle vaihtaminen. Ilmeen täytyi säilyä toimenpiteessä samana.

Viivin ja Leevin jälkeen Tuula palasi parin vuosikymmenen tauon jälkeen Taikuri Saviseen. Taikuri Savisen puutarha (2002) ja Taikuri Savisen eläinpuisto (2003-2006) näyttivät lapsille, mitä kaikkea muovailuvahasta voikaan syntyä. Näin on erityisesti Taikuri Savisen eläinpuistossa, jossa Taikuri Savinen muovaa eläimiä pupun ohjeiden perusteella. Eläinten muovautuessa nähdään, miten matkalla voi kohdata epäonnea, mutta silti lopputulos on hieno.

Taikuri Savinen tekee kirjan ohjeiden mukaan strutsin. Tekemistä hankaloitti strutsin tasapainottaminen, mutta se ei lopputuloksesta näy. - Toista Yle Areenassa

Kieltäytymisen mahdottomuus

Tuula palasi kameran eteen yhdessä lapsenlapsensa Einon kanssa Savisavanni-ohjelmassa (2004). Tuula ja Eino muovailevat erilaisia savannin eläimiä ja mitä milloin Einon mieleen pälkähtääkin. Tätä ohjelmaa varten oli tehty erityinen sopimus: ohjelmaa oli lupa uusia vain niin kauan kuin Eino sen esittämisen salli.

Tuula päätti, että Savisavanniin olisi hyvä lopettaa animaattorin ura, mutta tuottaja Teija Ryösä sai houkuteltua Tuulan tekemään nimipäiväonnitteluanimaatioita. Syntyi Touho ja tämän seitsemäntoista oranssia hiusta.

Kun Touho kääntää päätään, heilahtavat hänen hiuksensa. Pään kääntäminen vaatii vähintään kolme kuvaa, joissa jokaisessa kaikki seitsemäntoista hiusta liikahtavat. - Toista Yle Areenassa

Tuula oli jälleen valmis lopettamaan, mutta ei: Teija tilasi Pikku Kakkosen postin tunnusmusiikille animaation. Tuula palasi vahan äärelle ja teki postineidin. Tuulalle ominaista lienee innostuminen ja oppiminen. Työt paisuvat yhden animaattorin käsissä valtaisiksi.

Lopulta vuonna 2012 eläkkeelle päässyttä Tuulaa voivat monen vuosikymmenen lapset kiittää innostuksesta muovailemaan aikailematta - itse tehden.

Postineidin lavasteet on tehnyt Ritva Lindfors ja kirjeet ovat Tuulan nyt jo aikuisten lastenlasten käsialaa. - Toista Yle Areenassa

PS. Testaa, muistatko tutut hahmot?