Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Mieleen mahtuu kerralla kolmisen asiaa – testaa, muistatko muita paremmin

Kuvituskuva. Tietokoneen takana työskentelevä henkilö mietteliäänä.
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Ihminen pystyy pitämään tietoisesti mielessään keskimäärin 3 - 5 asiaa. Kokeile, muistatko enemmän kuin kolme sanaa kerrallaan.

Testaa, miten hyvin muistat satunnaisia sanoja!

Jos muistit paljon sanoja, käytit todennäköisesti mieleenpainamisen apuna joitain muistitekniikoita, tietoisesti tai tiedostamatta. Yksi sellainen on mielikuvatekniikka, jossa nivotaan toisistaan irralliset sanat mielessä kokonaisuuksiksi.

Mutta ei ole mikään ihme jos mielessä ei pysynyt kuin muutama sana, sillä nykytutkimusten mukaan ihminen pystyy pitämään tietoisesti mielessään kerrallaan 3 - 5 mielleyksikköä eli yhteen liittyvää asiaa.

Tietoisen mielen kapasiteetti on siis varsin rajallinen, mutta tiedostamattoman mielen puolella piilee valtava potentiaali. Tiedostamaton mieli prosessoi valtavan määrä informaatiota piilossa.

On jopa esitetty, että jokaista tietoista ajatusta kohti tiedostamaton mieli käsittelisi lähes 280 000 ajatusta kerrallaan. Tältä se näyttää havainnollistettuna.

Työelämäprofessori Lauri Järvilehto esittelee videolla viisi keinoa, joiden avulla voit saada tiedostamattoman mielen mahdollisuudet paremmin käyttöösi.

Näin kehität ajattelutaitojasi - Toista Yle Areenassa

Testipohjaa on käytetty aiemmin Yle Oppimisen Muistipeli – testaa miten hyvin muistisi toimii! -jutussa.

Keskustelu