Voiko valkokaalista tehdä pastaa? Ei, mutta tämä yksinkertainen ruokalaji ajaa saman asian – se on helppotekoista ja edullista arkiruokaa

Valkokaali on edullisimpia kasviksiamme. Siitä voi mainiosti valmistaa ”pastaa”. Kypsennettyyn kaaliin tulee jäädä hieman purutuntumaa.
Saat ateriasta hieman ruokaisamman, kun tarjoat valkokaalipastan kanssa maukkaita, sulatejuustotäytteisiä sisaruussämpylöitä. Sisaruussämpylöiden reseptin löydät sivun lopusta. Valkokaalissa itsessään ei ole juurikaan makua, joten täydennämme ruokalajin paahdetulla fenkolilla.
Sandefjordin kastikkeessa on ihanan hapan maku, ja se on erittäin helppo valmistaa.
Kaalipasta Sandefjordin kastikkeella
Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 10 min
Ainekset
500 g valkokaalia
suolaa
2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa
200 g voita
sitruunamehua
parmesaania
tuoretta basilikaa
(hieman lämminsavustettua kirjolohta tai lohta)
Ohjeet
1. Leikkaa valkokaali ohuiksi ja mahdollisimman pitkiksi suikaleiksi.
2. Keitä kaalisuikaleet nopeasti pehmeiksi runsaasti suolatussa vedessä ja jäähdytä ne heti kylmässä vedessä.
3. Kaada vesi pois, kumoa kaalisuikaleet puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja puristele ne oikein kuiviksi.
4. Tee Sandefjordin kastike. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja lisää joukkoon ranskankerma.
5. Kun seos on kiehahtanut, ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi vähän kerrallaan sauvasekoittimella.
6. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla. Tämä kastike vaatii paljon happoa, joten älä säästele sitruunamehua.
7. Lämmitä kaalisuikaleet varovasti Sandefjordin kastikkeessa ilman, että seos kiehuu.
8. Kumoa ”pasta” lautaselle ja ripota päälle paahdettu fenkoli, raasta pinnalle parmesaania ja viimeistele basilikanlehdillä ja halutessasi muutamalla palalla lämminsavustettua kirjolohta tai lohta.
Paahdettu fenkoli
Määrä: 4 annosta
Valmistusaika: 17 min, josta valmisteluaika 5 min
Ainekset
3 isoa fenkolia
rapsiöljyä
suolaa
Ohjeet
1. Leikkaa fenkolit epäsäännöllisiksi paloiksi ja laita ne uunipellille.
2. Valuta päälle rapsiöljyä ja mausta suolalla. Paahda fenkolipaloja 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet paahteisen värin.
Sisaruussämpylät sulatejuustolla
Määrä: 15 palaa
Valmistusaika: 75 min, josta valmisteluaika 45 min
Ainekset
25 g tuorehiivaa
2 dl kylmää maitoa
½ dl oliiviöljyä
½ tl suolaa
360 g vehnäjauhoja
150 g kiinteää sulatejuustoa
voita voiteluun
1 kananmuna
unikonsiemeniä
Ohjeet
1. Liuota tuorehiiva pieneen määrään maitoa taikinakulhossa. Lisää joukkoon loppu maito, oliiviöljy ja suola.
2. Lisää suurin osa vehnäjauhoista ja vaivaa noin 5 minuuttia, kunnes taikina on notkeaa.
3. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikinaa noin tunnin ajan.
4. Leikkaa sulatejuusto 15 kuutioksi.
5. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja alusta se. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 15:een yhtä suureen palaan. Jos haluat paloista täsmälleen yhtä suuria, voit punnita ne vaa’alla.
6. Pyörittele palat sämpylöiksi.
7. Laita kunkin sämpylän pohjaan pala juustoa, taita taikina juuston päälle ja nipistä reunat yhteen niin, että juusto jää sämpylän sisään.
8. Asettele sämpylät voideltuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.
9. Kohota sämpylöitä liinalla peitettyinä noin 30 minuuttia.
10. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
11. Sivele sämpylät vatkatulla kananmunalla ja ripota pinnalle unikonsiemeniä.
12. Paista sisaruussämpylöitä uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna niiden jäähtyä ritilällä.