Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Miksi päästämme sosiopaatit olohuoneisiimme ja vielä maksamme siitä?

Toimittaja J. P. Pulkkinen
Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Televisiosarjojen peruskivinä ovat ihmiset, ylpeät, onnettomat, kehnot ja kunnialliset. Haluamme seurata heidän touhujaan. Me jopa maksamme siitä, että saamme heidät olohuoneisiimme.

BBC äänestytti äskettäin asiantuntijoita 2000-luvun parhaista tv-sarjoista. Sadan parhaan sarjan lista alkaa The Wiresta ja päättyy Mustaan kuningattareen. Sarjoista saa hyvän kuvan siitä, millaisia ovat aikamme sankarit. Voiko heitä edes sanoa sankareiksi? Eikö sankaruus vaadi traagista hahmoa, joka on valmis antamaan uhrin?

Top 10:een pääsi yksi sarja, jonka tarinaa ei äänestettäessä ollut vielä kerrottu loppuun: superrikkaiden valtataistelusta kertova Succession. Katsoja viedään koppavien kulissien taakse seuraamaan yksityisempää töykeyttä. Sitä kautta päästään kiinni sankaruuden mahdottomuuteen omana aikanamme.

Succession-sarjasta ei löydy sympaattista hahmoa. Mediayhtiö Waystar Royco on Logan Royn luomus. Hän päättää, muiden on paras myötäillä. Logan halveksii lapsiaan, jotka eivät ole hänen laillaan kivunneet köyhyydestä.

Loganin lapsísta Kendall Roy odottaa valtaanpääsyä. Vaikka hän kuinka räppää ja esittää kovanaamaa, Logan näkee, että hän on pehmeä. Sisaruksista Connor on tyhmä ja Shiv nainen. Kuopus Roman on nihilisti, joka halveksii kaikkea ja kaikkia. Hän sanoo aika ajoin tosia lauseita. “Waystar Royco? Valmistamme vihapuhetta ja vuoristoratoja.”

Logan halveksii lapsiaan, jotka eivät ole hänen laillaan kivunneet köyhyydestä.

Usein parhaat repliikit päätyvät vastenmielisimmille hahmoille. Roman Roy on Logan Royn puhdasoppinen tuote.

Tragediaa katsoessaan ihmiset itkevät, vaikka tuntevat mielihyvää, sanoi Sokrates. Traagiset hahmot ovat harvinaisia nykysarjoissa. Sellaista varten tarinaan tarvittiin kaatunut imperiumi. Kun Chernobyl-sarjan Valeri Legasov kuolee, hänen mukanaan kuolee pyrkimys totuuteen. Hän puhuu totta neuvostotodellisuudessa, jossa valhe on vakio.

Valeri Legasov on jalo ihminen, kelvollinen tragedian hahmoksi sellaisena kuin Aristoteles esitti.

Useimpien sarjadraamojen hahmot ovat sekoitus yleviä ja naurettavia piirteitä. Sarjat ovatkin usein tragikomedioita. Jopa komediat ovat murheellisia. Taka-ajatukseton nauru on hyväosaiselle länsimaiselle ihmiselle vaikeaa jos ei mahdotonta. Hän tietää, mille hyvinvointi perustuu. Hän näkee millaiset uhat sitä vaanivat.

Jos emme huuda takaisin, he voittavat. Ja kun he voittavat, he tuhoavat kaiken.

Diane Lockhart, Good Fight

Chicagoon sijoittuvan lakisarjan Good Fight keskushenkilö Diane Lockhart kuuluu hyväosaisiin. Jos demokratia on hyvä asia, Diane Lockhart taistelee hyvän puolesta. Hän hakee oikeutta tai edes kohtuutta Reddick, Boseman & Kolstad -lakitoimistossa. Bonuksena saamme Lockhartin luksusasut, jotka eivät tahriinnu, vaikka todellisuus saa surrealistisia piirteitä ja hänen naurunsa muuttuu yhä epäuskoisemmaksi.

Logan Royn käytöksen ja toiminnan voi ymmärtää, vaikka sitä ei hyväksyisikään. Hän on kuningas, joka on luonut hirviön. Vain hirviön etu on tärkeää, eivät ihmiset, jotka sen alle rusentuvat. Hänen toimintalogiikkansa on kuin mafiapomon, vaikka se onkin näennäisen laillista. Logan olisi aivan liian iso pala Reddick, Boseman & Kolstadille. Logan nielaisisi heidät.

Nainen istuu pöydän ääressä.
Kuvateksti Kate Winslet on Mare of Easttown -sarjan päähenkilö Mare Sheehan.
Kuva: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

Mare of Easttown -sarjan päähenkilö Mare Sheehan tulee näyttämölle lähes yhtä kärttyisenä ja umpimielisenä kuin Logan Roy. Mare on epäoikeudenmukainen ja tyly, hän on väärässä monessa asiassa, mutta me annamme sen hänelle anteeksi. Logan Roylle me emme anna anteeksi.

Molempien toiminnan ja persoonan taustalta löytyy trauma. Logan Royn trauma näkyy vain vihjeinä, arpina selässä. Sen merkitys ei ole suhteessa hänen toimintaansa. Muutama arpi ei aseta vaakaa tasapainoon, kun toisessa punnuksessa on kapitalistinen tuhon logiikka.

Sen sijaan Mare Sheehanin haava on syvempi: lapsen itsemurha. Se vaikuttaa koko sarjan kaareen. Mittakaava on pikkukukaupunki. Asukkaat luottavat Mareen, ja mekin haluamme hänelle hyvää. Osittain siksi, että häntä esittää Kate Winslet. Yhdysvaltain ruostevyöhykkeellä murjottaa elokuvatähti ruttuinen rotsi yllään, hiukset sutaistuna kiinni, ikään kuin meikittömänä.

Ihmiset eivät muutu paremmiksi. Heidän tekonsa seuraavat heitä.

Vuosituhannen alussa alkanut tv-sarjojen vallankumous ja kukoistus ovat seurausta siitä, että ne lakkasivat olemasta kilttejä.

Vuonna 1999 eräs jätehuoltokonsultti saapui psykiatrin vastaanotolle ja pyyhkäisi kerralla sivuun ajatuksen, että tv-sarjan keskushahmona pitäisi olla sympaattinen henkilö. Tai edes sellainen, jolla karhean pinnan alla on kultainen sydän. Tony Sopranolla ei ollut, eikä ole Logan Roylla. Heidän tehtävänsä ei ole koristaa tarinaa. Heidän tehtävänsä on paljastaa, miten maailma toimii ja millä ehdoilla siinä elävät ihmiset toimivat. Se ei ole kaunista katsottavaa, mutta sitä tekee mieli ahmia.

Todellinen taiteilija näiden paljastusten takana on käsikirjoittaja. David Chasen maailmassa Tony Soprano tappoi ja tapatti läheisiään, jos heistä saattoi muodostua riski. Jesse Armstrongin maailmassa Logan Roy ei muutu lempeäksi isoisäksi eivätkä hänen lapsensa liittoudu häntä vastaan. Ihmiset eivät muutu paremmiksi. Heidän tekonsa seuraavat heitä.

Kahlitsemattomassa, sosiopaattisessa vapaudessaan he ovat niin tosia, että kutsumme heidät jakso jakson perään kotiimme.

BBC:n listalle päässeistä sarjoista 37 on käsitelty Television tiiliskivet podcastissa.

Kuuntele: Television tiiliskivet Yle Areenasta.