Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Tiina Laiho paijaa kissaansa, joka seisoo ikkunalaudalla.

Tiina Laiho sairasti diabetesta tietämättään – lääkäri määräsi suosittua ihmelääkettä ja sen vaikutukset olivat yllättävät

Ihmelääkkeiksikin kutsutut suolistohormonit on tarkoitettu ensisijaisesti diabeteksen hoitoon, mutta monet käyttävät niitä laihduttamiseen. Tiinalla ne ovat auttaneet myös masennukseen.

Tiina Laiho, 42, asuu lapsuudenkodissaan Auran rauhallisissa maalaismaisemissa puolisonsa ja viiden kissan kanssa. Puoliso on viikot matkatöissä, joten oman työpäivän päätteeksi Tiina hoitaa taloa ja kissoja yksikseen. Arki-iltoina ruokailu on jäänyt vähälle huomiolle. Kunto on päässyt heikkenemään ja kilojakin kertymään.

Tiinan isä kuoli yllättäen noin vuosi sitten. Isällä oli sepelvaltimotauti sekä korkea verenpaine. Kuolema oli Tiinalle herätys, joten hän päätti selvittää, missä kunnossa itse on.

Lääkärintarkastuksessa Tiinalle selvisi, että hän sairastaa tyypin 2 diabetesta. Mitään tyypillisiä diabeteksen oireita ei kuitenkaan ollut.

– Aavistin, että minulla saattaa olla diabetes, vaikka ei janottanut tai pissattanut normaalia enemmän. Painoa oli kyllä kertynyt jo yli 150 kiloa. Erityisesti pitkäaikainen verensokeri oli hengenvaarallisen korkealla 123 mmol/mol, kun sen pitäisi olla välillä 20-42 mmol/mol, Tiina sanoo.

Ota ihan rauhallisesti, en minä tähän kuole.

Tiina Laiho

Tiina joutui rauhoittelemaan lääkäriä korkeiden sokeriarvojen selvittyä.

Lääkäri ehdotti hoidoksi suolistohormonilääkettä. Tiina valitsi pillereinä otettavan lääkkeen, koska piikit kammottavat häntä. Insuliinihoitoa Tiina ei halunnut aloittaa.

Jos henkilöllä on ollut pitkään merkittävästi ylipainoa, hän on saattanut kuulla toistuvia huomautuksia laihduttamisesta. Mikäli laihduttaminen ei onnistukaan, voi seurauksena olla syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteita, jopa masennusta.

Myös Tiina oli masentunut ennen diabetesdiagnoosia, vaikka ylipaino ei ollutkaan aiheuttanut hänelle masennuksen oireita. Elämässä oli ollut pahoja epäonnistumisia ja Tiina oli kulkenut syvissä vesissä.

Akuutti: Diabeteslääke laihduttaa ja hoitaa masennusta?

Ihmelääkkeiksikin kutsutut suolistohormonit on tarkoitettu ensisijaisesti diabeteksen hoitoon, mutta yhä useampi käyttää niitä laihduttamiseen. Tiina Laiholla suolistohormonit ovat auttaneet diabeteksen ohella myös masennukseen.

Terapeutti kysyi diagnoosin jälkeen Tiinalta, onko hän tietoinen tyypin 2 diabeteksen ja masennuksen välisestä yhteydestä. Suolistohormonilääkkeellä saattaisi siis olla myönteisiä vaikutuksia myös Tiinan masennuksen hoidossa.

Tyypin 2 diabetes ei tule äkillisesti vaan se hiipii ihmisen elämään perimän ja elintapojen seurauksena. Yhtä lailla masennuskaan ei ole mustavalkoinen asia.

Käypä hoito -suosituksen mukaan masentuneella on jopa 60 prosenttia suurempi riski saada tyypin 2 diabetes. Siksi on yllättävää, että yli puolella diabetespotilaista masennus jää huomaamatta diagnoosin yhteydessä.

Diabeteksen ja masennuksen välillä onkin eräänlainen noidankehä. Masennuksessa mielialan säätelyyn vaikuttavan serotoniinin toiminta häiriintyy.

Toisaalta serotoniinin toimintaan vaikuttavat korkeat sokeriarvot aiheuttaen muun muassa väsymystä. Niinpä hoitamalla joko masennusta tai korkeita sokeriarvoja voidaan yhtä aikaa parantaa sekä diabetesta että masennusta.

Tiinan sokeritasapaino alkoi parantua vauhdilla, kun hän aloitti suolistohormonin käytön. Noin kahdeksassa kuukaudessa pitkäaikainen verensokeri laski lähes viitearvoihin 44 ​​mmol/mol. Elintavoissakin on tapahtunut muutoksia parempaan.

Annoskoot ovat pienentyneet ja mieliteot vähentyneet. Aikaisemmin en ole pahemmin lasiin sylkenyt, mutta nyt alkoholi ei enää maistu.

Tiina Laiho

Painonpudotuksessa suolistohormoni ei ole toiminut ihmeläkkeenä. Suunta on silti hyvä, sillä vuodessa Tiinan paino on pudonnut 10 kiloa. Parantuneiden sokeriarvojen myötä elämä näyttää nyt kaikin puolin valoisammalta.

– Työ kanttiinissa on ollut minulle iso ja tärkeä voimavara. Olen sanonut esimiehelleni, että jos et olisi minua töihin ottanut, minua tuskin tässä olisi.

Lisää aiheesta Yle Areenassa