Hyppää pääsisältöön

Yle Kioski

Yle Kioski etusivulle

Uusi sukupuolimerkintä passeihin ja nuuskaa naapurista – tätä mieltä puoluejohtajat ovat ensiäänestäjiä koskevista kysymyksistä

Kaksi nuuska purkkia ja toimittaja.

Enemmistö puolueista nostaisi opiskelijoiden opintorahaa, muttei poistaisi kannabiksen käytön rangaistavuutta. Yle Kioskin toimittaja Marleena Lammikko tenttasi puoluejohtajia nuoria aikuisia koskevista kysymyksistä.

Uusi eduskunta tekee monia päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan nuorten aikuisten elämään. Yle Kioskin toimittaja Marleena Lammikko tapasi eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja kysyi heiltä nuoria äänestäjiä kiinnostavia kysymyksiä.

Nuuskan käyttö on yhä suositumpaa nuorten keskuudessa. Tammikuussa sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti, että nuuskan maahantuonti tulisi kieltää kokonaan, koska Suomi haluaa olla nikotiinivapaa vuoteen 2030 mennessä.

Ministeriön ehdottama tuontikielto saa täystyrmäyksen eduskuntapuolueilta, sillä suurin osa säilyttäisi tilanteen nykyisellään. Ainoastaan Liike Nyt ja RKP olisivat valmiita sallimaan nuuskan myynnin Suomessa.

Katso videolta, miten puolueet vastaavat kysymykseen nuuskan myynnin sallimisesta.

Suuri nuuskakysymys – Tätä mieltä puheenjohtajat ovat nuuskan tulevaisuudesta - Toista Yle Areenassa

Opintorahan nostolle laaja kannatus

Valtaosa eduskuntapuolueista kannattaa opiskelijoiden opintorahan nostoa. Opintorahan nostamista vastustivat keskusta, Liike Nyt ja perussuomalaiset.

Nyt omillaan asuva korkeakouluopiskelija saa opintorahaa hieman yli 260 euroa kuukaudessa. Yksin asuvan alle 17-vuotiaan toisen asteen opiskelijan tilille kilahtaa kuukaudessa noin 110 euroa.

Katso videolta, mitkä puolueet nostaisivat opiskelijoiden opintorahaa.

Opintorahan korotus – kyllä vai ei? - Toista Yle Areenassa

Opiskelupaikan valintaan liittyvää stressiä halutaan helpottaa

Opiskelijavalintojen ensikertalaiskiintiöiden poistamista kannattavat perussuomalaiset, vihreät, keskusta, vasemmistoliitto ja RKP.

Ensikertalaiskiintiöt suosivat opiskelijoita, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa. Kiintiöt ovat joissain tapauksissa nopeuttaneet korkeakouluopintojen aloittamista, mutta samaan aikaan ne ovat lisänneet opiskelupaikan valintaan liittyvää taktikointia ja stressiä.

Katso videolta, mitkä puolueet säilyttäisivät ensikertalaiskiintiöt.

Ensikertalaisuuskiintiöt pois – kyllä vai ei? - Toista Yle Areenassa

Kannabiksen käytön pitäisi olla edelleen rangaistavaa

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista kannattavat vain vasemmistoliitto ja vihreät.

Käytön dekriminalisoiminen ei kuitenkaan tarkoittaisi kannabiksen laillistamista, vaan sen myynti, valmistus ja jakelu olisivat edelleen rangaistavia tekoja.

Katso videolta, miten puolueet vastaavat kysymykseen.

Kannabiksen dekriminalisointi – kyllä vai ei? - Toista Yle Areenassa

Uusi sukupuolimerkintä jakaa puolueita

Kysymys kolmannen virallisen sukupuolen käyttöönotosta jakoi puolueet kahtia. Kolmannen sukupuolimerkinnän kirjaamista lakiin kannattivat kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja SDP.

Virallisella sukupuolella tarkoitetaan väestötietojärjestelmässä näkyvää merkintää sukupuolesta. Jos Suomessa olisi kolme virallista sukupuolta, väestötietojärjestelmään voisi merkitä naisen ja miehen lisäksi sukupuolimerkinnan ’muu’. Sukupuolimerkintä näkyy myös passissa ja ajokortissa.

Katso videolta, mitkä puolueet vastustavat kolmatta sukupuolimerkintää.

Kolmas virallinen sukupuoli – kyllä vai ei? - Toista Yle Areenassa

Kaikki Yle Kioski eduskunnassa -sarjan videot Yle Areenassa