Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Veistä turhautumisesi pois – koristeiden veistäminen voi olla tapa saada kurjuus kuriin

Veistä turhautumisesi pois – koristeiden veistäminen voi olla tapa saada kurjuus kuriin - Toista Yle Areenassa

Käsityötä kutsutaan koristeveistoksi, ja kyse on periaatteessa koristelusta. Erilaisten puutalttojen, kovertimien, kolmikantaviilojen ja ties minkä avulla veistetään kuvioita ja muotoja puuhun.

Ennen haluttiin piristää lähinnä käyttöesineitä, kuten kauhoja ja puukulhoja. Eri aikakausien perinteisissä veistetyissä koristeissa on suuria eroja. Jos innostuu koristeveistosta, kirjastosta voi lainata kotiin kirjallisuutta, ihailla, tutkia ja alkaa harjoitella. Se ei ole vaikeaa, mutta kuten kaikessa uudessa, perustaitojen oppiminen vie oman aikansa.

Veistetty yksityiskohta vanhemmassa huonekalussa.
Kuvateksti Vanhemmissa huonekaluissa on usein veistettyjä koristeita.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Nykyaikaistu tai katoa

Kustavilaiset tuolit tai suuret puureliefit eivät ole enää kovin ajankohtaisia, ja jotta käsityö ei katoaisi, se kaipaa piristysruiskeena jotain uutta. Yksi esimerkki ovat kirjontatyöt, jotka ovat saaneet uutta nostetta ja monia uusia harrastajia sen nerokkaan ajatuksen ansiosta, että alettiin kirjailla iskuvoimaisia, ajankohtaisia sanoja ja sanomia.

Uudet ristipistötyöt
Kuvateksti Tästä sitaatista on tullut klassikko kirjailupiireissä.
Kuva: Yle/ Lee Esselström

”Kurjuuksien kurjuudesta” tuli kilpi, jossa on koukkuja

Jos haluaa veistää sanomansa puuhun, on fiksua valita jotain lyhyttä, jossa on vain vähän kirjaimia. ”El-ände”-kylttini syntyi syvästä huokauksesta ”eländes elände” (kurjuuksien kurjuus) kaikesta maailman kurjuudesta. Joskus tuntee itsensä niin pieneksi ja voimattomaksi kaiken vaikean edessä, ja vaikka asia ei sillä parane, niin tuntuu ainakin hyvältä huokaista ääneen ja purkaa turhautumistaan koristeveistoon.

Kilvessä on pieniä koukkuja, joihin voi ripustaa latauskaapeleita tai muita ”sähkö-päitä” joita on joka kodissa aika liuta.

Kolme puista koukkua.
Kuvateksti Vuolin kolme koukkua samasta puulajista - tervalepästä.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Jotta koristeveistäminen olisi hauskaa, pitää olla oikein terävät työkalut. Talttojen hinnoissa ja laadussa on eroja ja pienenä vinkkinä voi sanoa, että kannattaa panostaa pariin hyvään kuin moneen halpaan puutalttaan. Hyvän työkalun etuna on myös se, että sen voi teroittaa.

 Kolme veistosrautaa.
Kuvateksti Työkaluja, joilla veistetään koristeita, kutsutaan kovertimiksi, lusikkaraudoiksi ja kolmikantaviiloiksi.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Puun täytyy olla tasaista koostumukseltaan, lehtipuut ovat usein sellaisia. Oksat ovat kovia ja niitä on vaikea viestää, joten sellaista puuta ei kannata valita. Piirrä kuva, teksti tai kuvio, jonka haluat veistää ja sitten vain ryhdyt töihin. Ja muista, että tärkein ominaisuus tällaisessa työssä on kärsivällisyys.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä