Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Itse asiassa kuultuna jo vuodesta 1975 – kiinnostavimmat ohjelmat vuosikymmenten varrelta nyt Areenassa

Itse asiassa kuultuna -ohjelmaa nauhoitetaan (2016).
Kuvateksti Itse asiassa kuultuna -ohjelmaa nauhoitetaan (2016).
Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Itse asiassa kuultuna on yksi vanhimmista Yle-brändeistä – vuonna 2023 ohjelma täyttää jo 48 vuotta. Arkistoista löytyi noin 150 ohjelmaa, joista kiinnostavimmat ja parhaat on nyt julkaistu Areenassa.

Itse asiassa kuultuna -haastattelut Areenassa

Ohjelman ensimmäinen jakso esitettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 1975. Idea oli syntynyt TV2:n ajankohtaistoimituksessa ilmeisesti edellisvuonna. Täyttä varmuutta idean isästä ei ole, mutta vahvimmin sopii epäillä Pekka Holopaista, joka jalosti ideaa yhdessä Seppo Heikki Salosen, Eero Silvastin ja Leo Lehdistön kanssa.

Ohjelman perusidea ja punainen lanka on säilynyt läpi vuosikymmenten: kyse on merkittävän uran tehneiden suomalaisten elämäntyöhaastatteluista, joissa päähenkilöt omin sanoin kertovat elämänsä keskeisistä vaiheista. Ensimmäisissä ohjelmissa haastateltavina olivat poliitikot, sitten mukaan tuli talouselämän edustajia, kulttuurialan tekijöitä, kirkonmiehiä jne.

Keväällä 1975 TV2:ssa nähtiin kuusi ohjelmaa, joiden päähenkilöt olivat pankinjohtaja Matti VirkkunenUrho Kekkosen vastaehdokas vuoden 1968 presidentinvaaleissa, maaherra Martti Miettunen – Kekkosen luottomies, vasemmistopoliitikko ja ministeri Aarre ”Sapeli” Simonen, MTK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Veikko Ihamuotila, ay-johtaja Arvo Hautala ja valtioneuvos, moninkertainen pääministeri K-A Fagerholm - Kekkosen vastaehdokas vuoden 1956 kuuluisissa presidentinvaalissa, joissa Kekkonen valittiin presidentiksi yhden äänen erolla. Haastattelijoina toimivat Pekka Holopainen ja Seppo Heikki Salonen.

K. A. Fagerholm haastattelussa (1975).
Kuvateksti Itse asiassa kuultuna K-A Fagerholm (1975).
Kuva: Antero Tenhunen, kuvankäsittely Janika Koli / Yle

Helsingin Sanomat nimesi ohjelman ”kohutuksi haastattelusarjaksi”. Kohutuksi sen vuoksi, että näissä ensimmäisen kauden ohjelmissa käytettiin myös piilokamerakuvausta sekä ennen että jälkeen varsinaisen haastattelun. Myöhemmin kultakin päähenkilöltä pyydettiin lupa lopullisessa ohjelmassa käyttää myös piilokuvattuja jaksoja.

Toimittajat perustelivat Helsingin Sanomille piilokameran käyttöä sanoen, että ”piilokameratekniikan avulla voitiin korjata joitakin tavallisten virallisten studiohaastattelujen väistämättömiä heikkouksia: haastateltava ei yleensä ole vapautunut kameran edessä. hän käyttäytyy monesti toisin kuin luonnossa, hän ei aina kerro kameralle sitä mitä hän ehkä kertoisi toisenlaisessa tilanteessa”. Tämän päivän näkökulmasta mitään suuria salaisuuksia ei kahvipöytäkeskusteluissa kerrottu, mutta toki ilmapiiri oli leppoisampi. Kaikki kuusi ohjelmaa tehtiin valmiiksi ennen ensimmäisenkään esittämistä, näin piilokuvaus tuli kaikille vieraille yllätyksenä. Ymmärrettävästi samaa tekniikkaa ei voinut enää myöhemmin käyttää.

Ohjelman ensimmäisten vuosien ja vuosikymmenten aikana voidaan havaita, että nainen haastateltavana on todellinen poikkeus. Ensimmäinen sarjaan haastateltu nainen oli kauppaneuvos Rakel Wihuri – tämä ohjelma esitettiin joulukuussa 1975. Siihen ohjelmaan Seppo Heikki Salonen oli vaihtunut Leo Lehdistöön. Pekka Holopainen ja Leo Lehdistö tekivät ohjelmaa kahdestaan vuosikaudet.

Rakel Wihuri haastattelussa (1975).
Kuvateksti Itse asiassa kuultuna Rakel Wihuri (1975).
Kuva: Antero Tenhunen, kuvankäsittely Janika Koli / Yle

Ohjelman vieraslista on varsin komea. Jo mainittujen henkilöiden lisäksi sarjassa on kuultu mm. kirjailija Väinö Linnaa, ohjaaja Edvin Lainetta, oopperalaulaja Anita Välkkiä, poliitikko Johannes Virolaista, sekä Veikko että Pekka Vennamoa, moninkertaista pääministeriä Kalevi Sorsaa, puoluejohtaja Ele Aleniusta, kirjailija Anne Friedia, kirjailija Eeva Joenpeltoa, urheilujohtaja Jukka Uunilaa, kansliapäällikkö Bror Wahlroosia, pääministeri Harri Holkeria, pilapiirtäjä Kari Suomalaista, näyttelijä Kyllikki Forssellia, legendaarista ulkomaalaistoimiston päällikköä Eila Kännöä, ministeri Jaakko Iloniemeä, kustantaja Heikki A. Reenpäätä, taitelija M.A. Nummista, Isä Ambrosiusta, kolmea eri arkkipiispaa, oopperalaulaja Matti Salmista, kirjailija Antti Tuuria, ohjaaja Neil Hardwickiä, tähtitietelijä Esko Valtaojaa, Lenita Airistoa, rauhanaktivisti Hilkka Pietilää – unohtamatta Pentti Linkolaa. Lukuisia muita poliitikkoja ja päättäjiä. Myös Mirjam Helin kertoo sarjassa, miten hänen nimeään kantava laulukilpailu syntyi.

M. A. Numminen haastattelussa (2013).
Kuvateksti Itse asiassa kuultuna M. A. Numminen (2013).
Kuva: Jyrki Valkama, kuvankäsittely Janika Koli / Yle

Presidenttejä haastateltavien joukossa on toistaiseksi vain yksi, Tarja Halonen. Urho Kekkosta ei hänen sairautensa vuoksi ennätetty haastatella tähän sarjaan, Mauno Koiviston muistelmakeskustelut tehtiin Ylessä toisaalla. Martti Ahtisaari on yksi harvoja sarjasta kieltäytyneitä henkilöitä.

Tarja Halonen haastattelussa (2021)
Kuvateksti Itse asiassa kuultuna Tarja Halonen (2021).
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Haastattelijoita oli siis alkuvuosina kaksi, joissakin osissa jopa kolme. Pekka Holopaisen rinnalla nähtiin Leo Lehdistön lisäksi mm. Risto Heikkilä, Antero Kekkonen ja Jarmo Virmavirta. Kaikkiaan vajaan 50 vuoden aikana ohjelmaa on toimittanut 30 toimittajaa, joista moni on tehnyt vain ohjelman tai kaksi. Yhden toimittajan malliin siirryttiin vähitellen 1990-luvun aikana.

Nyt vuoden 2023 alussa, kun sarjaa on tehty 213 jaksoa, niistä 74 on toimittanut Juho-Pekka Rantala, joka debytoi ohjelmassa vuonna 2010. Pekka Holopainen on tehnyt 65 ohjelmaa, Leo Lehdistö 64. 2000-luvun alussa parin vuoden ajan Yle osti sarjaa Filmiteollisuus Oy:ltä, joka käytti haastattelijana Mauno Saarta. 2000-luvulla ohjelmaa ovat tehneet myös mm. Arvo Tuominen, Paula Holmila, Mirja Pyykkö, Juha Kulmanen, Seppo Toivonen ja Riitta Granath.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmaa on tehty lähes vuosittain vuodesta 1975. Muutama vuosi on jäänyt väliin, kuten vuodet 1987 ja 1988. Vuonna 1986 tehtiin vain yksi ohjelma. Ohjelmia tehtiin pitkään 3–6 jaksoa vuodessa. Viime vuosina uusia jaksoja on tehty vuosittain 10, vuonna 2022 ja 2023 peräti 12.

Vuosikymmenten saatossa ohjelmaa on tallennettu niin studiossa kuin myöskin päähenkilöiden omissa miljöissä – kotona tai työpaikalla. Nykyisen studioilmeen ohjelma sai vuonna 2008.

Itse asiassa kuultuna syntyi siis Tampereen Tohlopissa TV2:ssa, mutta siirtyi TV1:n ohjelmistoon jo vuonna 1979. Ja jatkuu siellä ja Yle Areenassa toivottavasti vielä pitkään.


Uusimmat Itse asiassa kuultuna -haastattelut

Poliittisia vaikuttajia Itse asiassa kuultuna

Talouselämän vaikuttajia Itse asiassa kuultuna

Kulttuurin merkkihenkilöitä Itse asiassa kuultuna

Yhteiskunnallisia vaikuttajia Itse asiassa kuultuna

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu

Keskustelu sulkeutuu 29.3.2024.