Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Kolme tapaa saada monta daaliaa yhdestä – kerää siemeniä, ota pistokkaita ja jaa mukuloita

Kolme tapaa saada monta daaliaa yhdestä – kerää siemeniä, ota pistokkaita ja jaa mukuloita - Toista Yle Areenassa

Daalia on terve, vähään tyytyvä ja helppohoitoinen kasvi, joten ei ole ihme, että moni meistä sekoaa hiukan puutarhamyymälässä daalianmukulat nähdessään. Me yksinkertaisesti haluamme niitä lisää.

Daalioita on kaiken värisiä ja muotoisia. Kukkia on teräväkärkisiä, hapsottavia, yksinkertaisia, monivärisiä, pallomaisia ja lautasenkokoisia. Daaliapenkki voi tarjota ihanaa väriloistoa.

Daaliat kukkivat runsaasti syksyllä hallan tuloon asti. Jos mukulat ottaa talvehtimaan, daaliat kasvavat suuremmiksi joka kesä ja antavat kukkailoa monta vuotta.

Tästä saat vinkkejä siitä, miten voit saada monta daaliaa yhdestä – kerää siemeniä, ota pistokkaita ja jaa mukuloita.

Stora blommor i många olika färger
Kuvateksti Daalioita on voimakkaissa väreissä ja vitivalkoisena.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kaikki alkaa terveistä mukuloista

Daalianmukulat ilmestyvät kauppoihin varhain keväällä. Jos ostaa mukulat keväällä, voi valita kiinteitä, kovia ja painavia, nesteen täyttämiä mukuloita. Silloin on suurin onnistumisen mahdollisuus.

Vältä mukuloita, jotka ovat pehmeitä, homeisia tai kuivia ja kevyitä. Toki nekin voivat yhä selviytyä, mutta parhaat edellytykset on terveillä ja kiinteillä mukuloilla. Parhaassa tapauksessa mukulassa näkyy silmiä (kasvupisteitä), jotka tarkoittavat, että mukula on elossa ja kehittymässä.

Joskus emomukulasta voi irrota paloja, mutta niin kauan kuin niissä on imujuuria tai yksi tai useampi silmä, ne voivat selviytyä ja kasvaa kasviksi.

Rotklump med tunna vita sugrötter på tidningspapper.
Kuvateksti Terveissä mukuloissa on näkyviä imujuuria ja kasvun alkua.
Kuva: Monica Storm / Yle
Planteringsspade och rotbitar på tidningspapper.
Kuvateksti Säästä terveet irtoavat ja murtuvat mukulan osat. Jokaisesta tulee uusi taimi.
Kuva: Monica Storm / Yle

Herätä mukula kuukausi etukäteen

Esikasvattamalla daalian sisällä voi pidentää kasvukautta ja saada pidemmän kukinnan. Varhain keväällä syyhyttää sormia muutenkin, ja silloin daalioiden istuttaminen on mukavaa puuhaa.

Lerkruka med liten planta.
Kuva: Monica Storm / Yle

Daalian esikasvattaminen mukulasta kestää noin 4 viikkoa menetelmästä, lämpötilasta, kosteudesta ja valonsaannista riippuen. Siksi mukulat voi herättää viimeistään neljä viikkoa ennen ulos istuttamista. Istuta daaliat ulos, kun hallanvaara on alueellasi ohi.

Yksinkertainen tapa herättää mukulat on panna ne muovipussiin, jossa on hiukan multaa. Mullassa oleva kosteus riittää mukulalle ensimmäisessä vaiheessa, lisäkastelu ei ole tarpeen. Liika kosteus sen sijaan saa mukulat homehtumaan.

Plastpåse med tunna, vita rötter i jord
Kuvateksti Valkoiset imujuuret, jotka muodostuvat noin viikon kuluttua, näkyvät pussin pohjalla.
Kuva: Monica Storm / Yle

Pane pussit valoisaan ja lämpimään. Lämpö, valo ja kosteus herättävät mukulat. Viikon tai kahden kuluttua näkyy ohuet, valkoiset imujuuret pussin pohjalla. Silloin on aika istuttaa ne suurempaan ruukkuun tai astiaan ja pitää multa kosteana.

Liten planta i plastpåse
Kuvateksti Pussi, jossa on multaa, on toiminut kasvihuoneena, ja mukula on kasvattanut hienot, vihreät versot. Nyt on aika istuttaa se ruukkuun.
Kuva: Monica Storm / Yle

Jotta taimista ei tule liian pitkiä ja honteloita, ruukut sijoitetaan valoisaan, mutta huoneenlämpöä viileämpään paikkaan.

Myöhään keväällä, niitä voi pitää ulkona, jos on plusasteita. Jos taimia säilyttää liian lämpimässä, on vaarana, että taimista tulee hennot ja kukista pienet ja kukkia tulee vähän.

Liten planta i kruka under odlingsduk.
Kuvateksti Hallaharso suojaa taimia mahdolliselta hallalta ja voimakkaalta auringonvalolta ikkunalla.
Kuva: Monica Storm / Yle

Ulos istuttaminen ja hoito

Koska daalia on hallanarka, sitä ei pitäisi istuttaa ulos, ennen kuin hallanvaara on ohi. Taimien pitäminen sisällä pitkään tekee niistä helposti heiveröisiä, joten on parasta totuttaa ne ulkoilmaan päiväsaikaan, varsinkin kun ne ovat vähän kasvaneet. Ne pitää kuitenkin suojata yöpakkasilta, joko niin että ne otetaan yöksi sisään tai peitetään.

Ulos istutettaessa mullan pitää olla peruslannoitettua, esimerkiksi pitkävaikutteisilla hevosenlantapelleteillä. Daaliat viihtyvät parhaiten valoisassa, aurinkoisessa paikassa.

Dahliaplanta i lerkruka.
Kuvateksti Voimakas daaliantaimi on ollut valoisassa ja viileässä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Istutuksen jälkeen lannoitetaan säännöllisesti koko kesän, esimerkiksi nopeavaikutteisella nestemäisellä ravinteella kuten kultavedellä, nokkosvedellä tai veteen liuotetuilla hevosenlantapelleteillä. Daalia ei vaadi mitään erikoisravinteita, siksi voi käyttää sitä, mitä on saatavilla. Lue lisää ravinteista ja lannoituksesta.

Jotta daaliat kehittyisivät ihanteellisesti ja kukkisivat runsaasti, on tärkeää kastella niitä säännöllisesti. Kuivuuskaudet vaativat energiaa, joka vaikuttaa sekä kasvuun että kukintaan. On helpompi pitää kosteus tasaisena, jos kasvattaa niitä avomaalla. Ruukussa kasvattaessa on tärkeää huolehtia säännöllisestä kastelusta.

Rotsystem i botten på en planta.
Kuvateksti Ohuet imujuuret daaliaruukun pohjassa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Uskalla leikata saadaksesi erikoisen voimakkaan kukinnan

Jos uskaltaa leikata pois ensimmäiset nuput, saa yleensä palkinnoksi vahvemman kasvin ja vielä runsaamman kukinnan.

Leikkaamalla pois kukkineet kukat saa tehostettua kukintaa, koska kukinta on daalian tapa lisääntyä. Jos poistaa kukkineet kukat, eli tulevat siemenkodat, kasvi haluaa tuottaa lisää kukkia varmistaakseen lisääntymisen.

Blommor i olika färger och former.
Kuvateksti Jos leikkaa pois ensimmäiset nuput, kasvi ehtii muodostaa voimakkaammat juuret ennen kukintaa. Se voi tuntua vaikealta, mutta se kannattaa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Korkeampia daalioita pitää yleensä tukea. Runsas kukinta, varsinkin niillä lajikkeilla, joilla on lautasenkokoiset kukat, painaa paljon ja voi helposti kaataa kukan lakoon. Pahimmassa tapauksessa varsi taittuu ja menee poikki.

Tukikepit tai pensastuet voi panna tarvittaessa, mutta yksinkertaisinta on tehdä se istutuksen yhteydessä, kun kasvi on pieni eikä ole vaarana, että vahingoittaa mukulaa.

Lisää siemenistä tai pistokkaista

Mukulasta, jossa on monta versoa, voi ottaa pistokkaan. Odota, kunnes verso on 5–10-senttinen. Leikkaa se ja pistä suoraan syvälle multaan tai hiekkaan omaan ruukkuun. Pidä daalia kosteana ja mielellään lämpimänä esimerkiksi muovipussilla peitettynä, kunnes verso juurtuu. Taimesta näkee, että se on juurtunut, kun se alkaa taas kasvaa.

Rotknölar med gröna skott sticker upp ur en kruka
Kuvateksti Uusi pistokas otetaan huoneenlämpöön juurtumisen ajaksi.
Kuva: Monica Storm / Yle

Jos daalia on kasvanut nopeasti ja tullut honteloksi, siitä voi katkaista latvan. Sen ansiosta taimi haarautuu ja muuttuu tiheämmäksi ja tukevammaksi alhaalta. Latvapistokkaan voi istuttaa uuteen ruukkuun, ja silloin saa taimen ihan ilmaiseksi.

Latvapistokas voi kukkia yhtä runsaasti kuin emokasvi. Latvapistokas otetaan niin, että latva ja kaksi lehtiparia tulee mukaan. Alempi lehtipari poistetaan, ja sinne muodostuvat uudet juuret. Muista painaa pistokas tarpeeksi syvälle multaan.

Händer håller i en sekatör och ett avklippt skott av en dahliaplanta.
Kuvateksti Latvapistokas taimesta, joka on kasvanut pituutta ennen istutusta.
Kuva: Monica Storm / Yle
Hand tar bort ett blad längst ner på ett skott av en planta.
Kuvateksti Juuret kasvavat sinne, mistä alimmat lehdet on otettu pois.
Kuva: Monica Storm / Yle

Uudet pistokkaat ovat arkoja, joten pidä multa kosteana ja lämpimänä. Pane ruukku valoisaan, suojaisaan paikkaan, kunnes taimet alkavat kasvaa.

Pistokkaita on hyvä ottaa toukokuussa, jotta taimi ehtii muodostaa mukulat ja kukkia yhtä runsaasti kuin emokasvi. Jos pistokkaat ottaa myöhemmin, voi olla, että taimi ei ehdi muodostaa mukulaa ennen talvea.

Ensimmäisen vuoden daalia voi myös talvehtia ruukussa. Silloin se ehtii muodostaa mukulan seuraavana kesänä. Ruukku säilytetään jäätymiseltä suojassa kevyesti kostutettuna, ettei daalia kuivu eikä homehdu, mielellään noin 4–8 asteessa. Lue lisää daalioiden talvehtimisesta.

Blommande dahlior framför ett staket.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kesädaalia siemenestä

Daalian voi kasvattaa siemenestä, joko ostosiemenestä tai syksyllä omista daalioista kerätyistä siemenistä. Kylvö saa olla lämpimässä ja valoisassa itämiseen asti. Kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät, valoa saa edelleen olla mutta muuten hiukan viileämpää. Viileä lämpötila ja runsas valo ovat tärkeitä, jotta taimesta tulee tiivis ja vahva.

Fröpåse och små plantor på tidningspapper.
Kuvateksti Kesädaaliat, jotka kasvatetaan siemenestä ehtivät kukkia, mutta eivät ehkä muodostaa mukuloita ennen syksyä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Jos haluaa kerätä daaliastaan siemeniä, pitää antaa siemenkotien olla paikoillaan loppukesällä. Poimi siemenkodat vasta, kun kaikki terälehdet ovat pudonneet ja siemenkota on ruskea. Anna siemenkodan kuivua kunnolla sisällä. Nypi pois lehdet ja säilytä siemenet kuivassa.

Daalian siemenet itävät hyvin, mutta huomaa, että ne siemenet, jotka itse kerää, eivät ole geneettisesti identtisiä emokasvin kanssa. Jos haluaa tietyn lajikkeen, kannattaa ostaa siemenet kasvattajalta, jolla lisäysympäristö ja pölytys ovat hallittuja.

Stora orange blommor i en trädgård.
Kuvateksti Suosikkidaalian siemenistä voi tulla ihan jotain muuta, kun ne risteytyvät naapurin daalioiden kanssa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Lisää jakamalla mukuloita

Jos haluaa identtisen version daaliastaan, pitää jakaa mukula. Mukulat voi jakaa sekä syksyllä että keväällä. Helpointa se on keväällä, kun näkee uudet silmät, kasvupisteet. Silloin mukulan voi jakaa niin, että jokaiseen mukulanosaan tulee silmiä.

Jokaisessa mukulassa pitää olla jäljellä osa kruunusta, eli siitä osasta mukulaa, joka on kiinni varressa, sekä yksi tai useampia silmiä.

Vanhat ja suuret mukulat pitävät jakamisesta. Vanhoihin mukulanosiin iskee nimittäin helpommin laho, ja jakaminen on eräänlainen nuorennusprosessi. Daalia ottaa kaiken energian uusista mukuloista, joten vanhoista ei oikeastaan ole mitään hyötyä.

Vaaleanpunainen daalia.
Kuvateksti Daalia voi myös talvehtia ruukussa, jos se on viileässä eikä jäädy. Tarkista silloin tällöin talven aikana, ettei se kuivu eikä homehdu.
Kuva: Monica Storm / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä