Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen tv-uutisten äänitekstitys tavoitteena saada toimintaan keväällä 2024

Studio-ohjaamo, Studio 24 Pasila.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

Käännökset tekstitetään toistaiseksi ns. kuvaan polttamalla.

Yle Uutisten tv-lähetysten äänitekstitys on ollut pois käytöstä syyskuusta 2021 lähtien. Äänitekstitys tarkoittaa ruudulla näkyvän käännöstekstityksen välittämistä synteettisenä puheena. Käännökset tekstitetään ns. kuvaan polttamalla, koska aiempi, äänitekstityksen mahdollistanut tekstitysratkaisu ei toiminut luotettavasti.

Äänitekstityksen poisjäänti on heikentänyt uutislähetysten saavutettavuutta.

”Äänitekstityksiin vaikuttanut ongelma osoittautui luultua laajemmaksi, ja tilanne on kestänyt kohtuuttoman pitkään. Haluamme tarjota luotettavasti toimivan palvelun, ja valitettavasti sen toteuttaminen vaatii tekstitysprosessien laajaa kehittämistä. Kyse on paitsi siitä, että pystymme tarjoamaan esteettömän palvelun uutislähetyksiämme seuraaville, myös toimivista työtavoista tekstitysten tekijöille”, sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

Tekstitykset ovat yhdistelmä järjestelmiä, automatiikkaa ja ihmistyötä. Jotta äänitekstitys saadaan toimimaan kaikkien kannalta sujuvasti, sen kehitys yhdistetään Yle Uutisten studiotekniikan laajempaan uudistukseen. Näin saadaan rakennettua kokonaisuus, jossa kaikki tv-uutislähetyksen osa-alueet on otettu huomioon.

”Tavoitteemme on pystyä vuoden 2024 keväällä tarjoamaan kokonaisuus, jossa myös äänitekstitys toimii sujuvasti ja luotettavasti”, Janne Yli-Äyhö sanoo.