Näyttävästi tatuoitu ja seksikkäästi pukeutuva Jonna Merta rikkoo perinteistä äitimyyttiä
Jonna Merta on huomannut, miten ahdas äidin rooli voi olla. Se on Mertan mielestä harmillista, sillä hänen mielestään ihmisellä voi olla äitiyden lisäksi monta erilaista roolia.
Jonna Merta on kolmekymppinen Lempäälässä asuva, näyttävästi ja räväkästi pukeutuva nainen, joka on aktiivinen sosiaalisessa mediassa Jolliciouss-nimimerkillä.
– Etenkin sellaiset ihmiset, jotka eivät minua tunne, saattavat laittaa aika radikaaliakin kommenttia, Merta sanoo.
Reaktio ei johdu sinänsä siitä, että Merta on seksikkäästi pukeutuva nuori nainen, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Reaktio johtuu siitä, että Merta on näiden määreiden lisäksi äiti. Siksi hänen someensa on joskus kommentoitu näin:
”Pitäisiköhän sulta ottaa lapset pois?”
Äidin rooli on ahdas
Kun sanoo äiti, mitä tulee mieleen?
Monille sana herättää ajatuksia pullantuoksuisesta ja hoivaavasta hahmosta. Äiti on vastuullinen, turvallinen ja tasapainoinen.
Jos äiti lähtee yöelämään, äiti ei juo, ja jos äiti juo, äiti ei humallu. Baarissa – jos äidin jostain syystä ihan välttämättä täytyy baariin lähteä – äiti istuu rauhallisesti tuolillaan eikä suinkaan silmäile seksuaalisessa mielessä muita ravintolan asiakkaita. Äiti kaipaa jo ennen puolta yötä kotiin lasten luokse.
Tällaiset pölyiset mielikuvat ovat edelleen iskostettuina vahvasti moniin ihmisiin.
Esimerkiksi viime vuonna Ylen jutussa kerrottiin, että länsimaissa äitiyden ihanteeseen vaikuttaa ideaali intensiivisestä äitiydestä. Sen mukaan äidin pitää olla jatkuvasti läsnä lapselle, niin fyysisesti kuin emotionaalisesti, ja käyttää lapseen aikaa ja rahaa.
Äiteihin ja äitiyteen kohdistetaan monia odotuksia ja vaatimuksia sekä voimakkaita kulttuurisia normeja ja ihanteita, ja hyvä äitiys määritellään näiden normien mukaan.
Tällaisten normien vuoksi Jonna Merta ei joidenkin ihmisten mielestä voi olla hyvä äiti.
Jonna Merta ja viisi muuta sinkkua poistavat meikit ja kampaukset ja lähtevät sokkotreffeille partneriehdokkaiden kanssa. Millaisia tunteita meikkien alta paljastuu? Katso Sinkut paljaana -sarjan uudet jaksot Yle Areenassa.
Vilkas lapsuus ja nuoruus
Lapsena Mertalla oli lennokkaat jutut. Hän keksi uskomattomia tarinoita esimerkiksi siitä, että hänen mummollaan on tarantellahämähäkkejä kotona, joille Merta oli keksinyt nimetkin.
Merta oli vilkas ja auktoriteettiongelmainen, ”opettajien kauhu”, kuten hän itse asian ilmaisee. Vanhempien kanssa oli paljon riitaa.
Kun Merta aloitti seurustelun, parisuhteet olivat vaikeita.
– Kerran petinkin, ja se on jotain, mitä en enää missään nimessä tekisi. Olin impulsiivinen ja räjähtelin nollasta sataan tosi helposti, heittelin tavaroita, Merta kertoo.
Mertan äiti oli sanonut jo pitkään, että tämä saisi taatusti jonkin mielenterveysdiagnoosin, jos menisi lääkäriin. Merta oli sitä mieltä, että höpö höpö. Hänellähän meni lujaa ja hienosti!
Usein Merta tunsi olevansa maailman siistein tyyppi, kuningatar, jonka itsetunto on horjumaton. Hänellä oli energiaa, eikä hän tarvinnut pitkiä yöunia.
Lasten tulo rauhoitti
Kun Merta sai ensimmäisen lapsensa kahdeksan vuotta sitten, hän rauhoittui jonkin verran. Toinen lapsi tuli kuusi vuotta sitten, mikä toi lisää seesteisyyttä elämään.
Äitiys toi arkeen lisää työtä, mutta Mertalla energiaa riitti ja riitti. Ruoat lapsille tehtiin alusta loppuun itse jälkiruokia myöten ja pöytään katettiin hienot servietit. Käytiin lasten kanssa Hoplopissa ja harrastuksissa ja ulkoilemassa, ja jos oli lapsivapaa viikonloppu, kaverien kanssa jaksoi vielä hienosti lähteä yöelämään.
Neljä vuotta sitten uudenvuoden aikaan tuli stoppi.
Masennus iski
Vuoden 2018 loppupuolella Merta huomasi olevansa alavireinen. Hän ei jaksanut touhuta kuten ennen. Häntä ei huvittanut enää valmistaa ruokaa, vaan hän tarjosi lapsille tilausruokaa tai eineksiä.
– En usko, että lapset siitä kärsivät, koska hoidin kyllä kaikki hommat. Mutta huomasin itse, että en kyennyt suorittamaan asioita sen tason mukaan, jolla ennen olin ne suorittanut.
Mertan ystävä tuli käymään ja sanoi, että Merta ei ole oma itsensä. Merta vaikutti masentuneelta.
Merta havahtui itse tilanteeseen alkaessaan kirjoittaa itsetuhoisia kirjeitä. Ne olivat ohjeita hänen vanhemmilleen siitä, miten pojista täytyisi pitää huolta, kun Merta olisi itse päättänyt päivänsä.
Merta haki apua. Hänelle diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Tällainen on kaksisuuntainen mielialahäiriö
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan ihmisen mielentilat ovat polarisoituneita: joko menee hemmetin hienosti tai hemmetin huonosti.
Puhutaan masennusjaksoista ja mania- ja hypomaniajaksoista.
Mertan sairauteen liittyi pääasiassa hypomaniaa. Se on salakavalaa, sillä kun ihmisellä on mania- tai hypomaniajakso, mitään tarvetta normaaliin tilaan ei ole, Merta sanoo.
– Silloin fiilis on mahtava. Itsetunto on huipussa, ja sitä ajattelee olevansa kaunein ja upein. Unta tai ruokaa ei juurikaan tunnu tarvitsevan. Ainoa haittapuoli hypomaniajaksoissa oli se, että olin ärtyneempi ja herkempi kaikille ärsykkeille, kuten valolle.
Maanisen jakson saattaa päättää romahdus masennukseen, kun kroppa ja mieli eivät jaksa.
Diagnoosi ja vertaistukiryhmät auttoivat Mertaa ymmärtämään, miksi hän on käyttäytynyt niin kuin käyttäytyi. Lääkitys tasoitti mieltä. Siinä on puolensa ja puolensa.
– Se on ristiriitaista, koska kun on maanisempi vaihe, sitä usein haluaisi lopettaa lääkityksen, kun kaikki tuntuu menevän niin hienosti.
Sairaus on vaikuttanut paljon Mertan elämään ennen diagnoosin saamista, mutta lapsiin hän ei usko sen vaikuttaneen negatiivisesti.
– Jos sillä on ollut jotain vaikutusta, niin enemmän niin, että ollaan touhuttu jopa liikaa lasten kanssa kaikenlaista, että hyvä kun ovat pysyneet äidin perässä, Merta sanoo ja nauraa.
Kaksijakoista elämää
Lasten isä osallistuu lasten hoitoon, mutta pääosan ajasta Merta on yksinhuoltaja. Hän on myös vanhemman poikansa omaishoitaja, sillä lapsella on autismikirjon piirteitä sekä tarkkaavaisuushäiriö.
– Meille se on se normaali, enkä koe, että meillä olisi mitenkään erityisen hankalaa, Merta sanoo.
Hän sanoo antavansa ja antaneensa aina äitinä lapsilleen 120 prosenttia. Siksi häntä on harmittanut, kun tuntemattomat ihmiset ovat kyseenalaistaneet hänen äitiyttään.
– Kestän kritiikkiä ihan hyvin, mutta en äitiydestäni, koska olen ihan supervastuuntuntoinen äiti. Otan siitä kyllä paineitakin: että olisin mahdollisimman hyvä äiti. Joskus mietin silti, olenko tarpeeksi sitä ja tätä, riitänkö?
Viihteellä äidin rooli laukeaa.
– Olen toki oma itseni lapsilleni, mutta kun olen sitten joskus lapsivapaalla, hartiat tippuvat monta metriä. Olen kuin kaksi eri ihmistä äitinä ja vapaalla, ja se tasapainoilu on joskus ristiriitaista.
Ihmisellä on monta roolia
Yksi ja sama ihminen voi olla samaan aikaan insinööri, kalastaja, runoilija, autoilija, ympäristöaktivisti, homoseksuaali, kaupunkilainen ja klarinetisti – mitä vain.
Jotkut roolit ovat silti ahtaampia kuin toiset, ja äiti on monien mielestä tällainen rooli.
– Se, että pukeudun niin kuin pukeudun, tuntuu olevan ihmisille ihan no-go: että jos on äiti-ihminen, niin pitäisi olla vaan jotain Marimekon mekkoa ja itse virkattua nuttua. Mutta minä olen tosi seksuaalinen ihminen, ja tuon sitä esille myös somessa. Siitä tulee jatkuvasti ihmettelyä.
Mistä se johtuu?
– En osaa sanoa. Ajattelin itsekin silloin, kun sain lapset, että minun pitäisi olla kotona eikä käydä enää missään, kun olen äiti. Ja paheksuin vähän kavereita, jotka olivat äitejä ja riekkuivat yössä.
Merta tajusi, että hänen paheksuntansa oli itse asiassa kateutta siitä, että joku toinen voi olla sekä hyvä äiti että menevä nainen.
Äiti ja nainen
Merta rakastaa käydä poikien kanssa Hoplopissa ja katsoa heidän kanssaan Harry Pottereita ja Pirates Of The Caribbean -elokuvia. Hän tykkää ulkoilla poikien ja kahden koiransa kanssa.
Kun Merta peittelee pojat illalla sänkyyn, joskus tuntuu, että hänen sydämensä räjähtää, kun hän rakastaa heitä niin paljon.
Ja sitten, kun pojat ovat isänsä luona, Merta lataa perjantain akkuja. Lauantaina hän meikkaa ja laittaa jotain näyttävää päälle. Hän lähtee ulos ystäviensä kanssa ja tanssii.
– Olen katsonut itseäni peiliin ja kysynyt, miksi en voisi olla hyvä äiti ja pitää silti hauskaakin? Ei ihmisen tarvitse mahtua vain yhteen muottiin.
Jonna toivoo treffikumppanikseen itsevarmaa ja huumorintajuista ihmistä. Kuinka käy, kun Jonna lähtee sokkotreffeille usean eri ehdokkaan kanssa? Lisää Meijun tarinaa näet Yle Areenan Sinkut paljaana -sarjassa.
