Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Loihdi puurontähteistä täyttäviä lettuja – paistamisen ohessa voit keitellä lisukkeeksi kuuman kinuskikastikkeen

 Musta astia, jossa kasa lettuja. Letuilla on vadelmia, karhunvatukoita, creme fraichea ja karamellikastiketta.
Kuvateksti Letut maistuvat hyvältä vaniljamarinoitujen marjojen ja ranskankermanokareen kanssa, mutta ne voi tarjota myös suolaisten lisukkeiden kera.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Älä kaavi puuronjämiä kompostiin. Puuro toimii maukkaana pohjana lettutaikinassa, ja letuista tulee myös todella täyttäviä.

Nämä letut tuovat mieleen Ahvenanmaan pannukakun, mutta mannapuuron voi korvata millä tahansa puurolla, jota sattuu olemaan saatavilla.

Tarjoamme lettujen kanssa vaniljamarinoituja marjoja, ruskistettua voita ja butterscotchia, viskillä maustettua kinuskikastiketta. Jos pidät enemmän suolaisista lisukkeista, voit tarjota letut esimerkiksi punasipulin, mädin ja smetanan kanssa.

Tai sitten syöt ne saman tien, suoraan pannulta.

Puuroletut ruskistetun voin kera

Määrä: noin 30 pikkulettua

Valmistusaika: 30 min, josta valmisteluaika 15 min

Ainekset

  • 2 kananmunaa

  • 1 dl spelttijauhoa

  • 500 g mannapuuroa (kiehauta 5 dl maitoa ja lisää ¾ dl mannasuurimoita)

  • 1 dl maitoa

  • 1 tl suolaa

  • 150 g voita paistamiseen ja ruskistettavaksi

Ohjeet

Vatkaa kananmunat ja lisää joukkoon loput ainekset. Voit käyttää myös muuta puuroa kuin mannapuuroa.

Anna taikinan seistä muutama minuutti. Paista taikinasta lettuja voissa kuumalla paistinpannulla tai lettupannulla, jos haluat pikkulettuja.

Ruskista loppu voi lettujen lisukkeeksi.

Halutessasi voit tarjota letut ranskankerman, vaniljamarinoitujen marjojen ja kinuskikastikkeen kanssa.

Vaniljamarinoidut vadelmat ja karhunvatukat

Valmistusaika: 15 min, josta valmisteluaika 10 min

Ainekset

  • 2 dl sokeria

  • 2 dl vettä

  • 1 vaniljatanko halkaistuna

  • 100–200 g vadelmia

  • 100–200 g karhunvatukoita

Ohjeet

Keitä sokeria, vettä ja vaniljatangon puolikkaita muutama minuutti kattilassa. Anna jäähtyä.

Kaada jäähtynyt sokeriliemi marjojen päälle ja anna marinoitua vähintään 5 minuuttia. Jos lientä jää yli, voit käyttää sitä drinkkien maustamiseen.

Kattila, jossa on ruskea kastike.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Butterscotch – viskillä maustettu kinuskikastike

Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 5 min

Ainekset

  • 3 dl kermaa

  • 1,5 dl tummaa siirappia

  • 1,5 dl sokeria

  • 75 g voita

  • 4 rkl viskiä (yksinkertaista skotlantilaista blended-viskiä)

Ohjeet

Keitä kaikkia aineksia paksupohjaisessa kattilassa sekoittamatta, kunnes kastikkeen lämpötila on 107–110 astetta.

Munapitoinen lettubrunssi

Tarjosimme letut kevätbrunssilla. Tarjolla oli myös uunimunia pinaatilla ja kaksi munapohjaista alkoholitonta drinkkiä, aamiaisdrinkki ja kahvitoddy.

 Katettu pöytä, jossa suolaiset muffinit tarjottimella ja lasit kahvijuomilla.
Kuvateksti Kata pöytään juhlava brunssi, johon kuuluu kahvitoddy, uunimunat ja aamiaisdrinkki.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä