Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Tasaisen monipuolinen lapsikuoro osaa vaikka mitä!

Candomini: Sammumaton
Kuvateksti Candomini: Sammumaton

Candomini-kuoron perusti Viena Kangas kymmenen vuotta sitten. Nyt hän jättää kuorolle hyvästit komealla juhlalevyllä, joka osoittaa, että Espoon Candomino-kuoroperheen organisaatiossa on kehittynyt todella taitava lapsi- ja nuorisokuoro.

Sammumaton-levyn monipuolisen ohjelmiston ansiosta kolmenkymmenenkuuden minuutin mittainen julkaisu tuntuu täyteläiseltä. Kuoro laulaa makeita nykykuoroherkkuja, Hildegard Bingeniläistä, Einojuhani Rautavaaraa ja lopuksi Sofie Litheniuksen lapsikuoroklassikon Iltarukous. Viena Kangas on tyylikkäästi huolehtinut mukaan paitsi elävien myös historiallisten naissäveltäjien musiikkia: Rebecca Clarken Ave Maria sopii levyn odotuksiin, kun taas Isabella Leonardan motetti Ave Regina caelorum kohoaa ohjelmiston keskellä rytmikkäänä ja ylvään itsetietoisena, kuin osoittamassa että barokkiakin osataan.

Tyylillisesti lavean musiikkivalikoiman Candomini laulaa tasaisen laadukkaasti. Intonaatio ei ole lapsikuoromaisen hento tai ylävireinen vaan helisevän tarkka. Clarken ja Rautavaaran haastavimmat harmoniat eivät aina osu heti kohdalleen, mutta mikrosekunnin päästä homma on jo hallussa, niin tarkkakorvaisia ja -äänisiä ovat espoolaiset lapset.

Tulkinnallisesti minuun vetosi eniten Hildegard Bingeniläisen Ave Generosa. Sovitus on sopivan pelkistetty, mutta sointivärin ja intensiteetin herkät muutokset sekä loistavat soolot saavat seitsemän minuutin kaaren kantamaan. Sen sijaan Arvo Pärtin klassikkoa Peace upon you Viena Kangas ei ole saanut toimimaan. Lapset ja nuoret laulavat kauniisti ja tarkasti, mutta kun kuoron soinnissa ei ole tarpeeksi massaa, sitä ei voi ohentaa, teroittaa tai herkistää niin kuin kappaleen karaktääri edellyttäisi. Ehkä sävyjä olisi tullut enemmän esiin läheisemmällä äänityksellä, mutta ymmärrän, että Joel Ward on Riihimäen varuskuntakirkossa keskittynyt soinnin tasaisuuteen ja herkkyyteen.

Joka tapauksessa Candomini-kuoron Sammumaton-levyä tekisi mieli soittaa kaikille, jotka päättävät lasten, nuorten ja kulttuurin tulevaisuudesta. Tällainen kaikenläpäisevä kauneus ja ilo on mahdollista, mutta itsestäänselvää se ei ole.

"Sammumaton", säv. Susanna Lindmark, Eriks Esenvalds, Kaj-Erik Gustafsson, Hildegard Bingeniläinen, Isabella Leonarda, Rebecca Clarke, Einojuhani Rautavaara, Arvo Pärt ja Sofie Lithenius. - Lapsikuoro Candomini/Viena Kangas, sekä Johannes Elfving, sello, ja Olli Hyyrynen, luuttu. (Espoon nuorisokuoro Candomino ry, CMF231)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 1.4.2023.