Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Storgårds ja BBC:n FO virallistavat suhteensa Shostakovitsh-kirpeydellä

Shostakovitch: Symphonies No. 12 & 15 / BBC Philharmonic Orchestra
Kuvateksti Shostakovitch: Symphonies No. 12 & 15 / BBC Philharmonic Orchestra

John Storgårds aloitti BBC:n filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina maaliskuun alussa. Kuin liittoa juhlistaakseen Chandos laittoi markkinoille levyn tuoreelta parilta, mikä tietysti kertoo, että suhde on ollut pitkään vireillä. Levylle on valittu kaksi hyvin erityistä sinfoniaa Dmitri Shostakovitshilta, ja vaikka tulkinta hehkuu energiaa, muutamasta yksityiskohdasta huomaa, että orkesterilla ja kapellimestarilla on vielä totuttelemista toisiinsa, vaikka Shostakovitsh-sarja on alkanut jo aiemmin.

Shostakovitshin kahdestoista sinfonia "Vuosi 1917" kuvaa neuvostojohtaja Leninin elämää tavalla, josta länsimaisen kuulijan on vaikea löytää kriittistä pohjavirtaa, mikä lienee vähentänyt sinfonian suosiota. Myöskään vapautuneesti itseilmaiseva viidestoista sinfonia ei ole sopinut länsimaisen musiikkiyleisön Shostakovitsh-narratiiviin, jossa pitäisi jatkuvasti sinnitellä neuvostouhan alla piilomerkityksin.

En tiedä, onko Storgårds joukkoineen piitannut näistä ennakkoluuloista. Luultavasti hän on vain tehnyt mahdollisimman hyvää musiikkia. Niinpä kahdestoista sinfonia ei jää yksiulotteiseksi, ohjelmalliseksi pauhuksi vaan soi jylhää uhkaa ja kirpeän moniulotteista sankaruutta. Tällaisella soundtrackilla saisi Hollywood-toimintaleffan yleisön mietteliääksi ilman että se tietäisi miksi - hyvää musisointia siis.

Kirpeys ja terävyys leimaavat myös viidettätoista sinfoniaa. BBC:n filharmonisen orkesterin puupuhaltajien soinnissa on terää ja voimaa, vaskivallit maistuvat metallilta ja jopa matalat jouset fokusoivat äänen tarkasti. Tällainen Shostakovitsh-tulkinta avaa paitsi sointiyksityiskohtia myös tulkinta-avaruutta paremmin kuin ison orkesterin tumma paatos.

Toisaalta se myös paljastaa, että jopa BBC:n filharmonikoiden suorat rivit rakoilevat välillä rytmisesti. Esimerkiksi viidennentoista sinfonian fanfaarieleessä sektiot klappaavat ikävästi, ja yhteinen syke katoaa myös vuoden 1917 kiihkeissä loppukuhinoissa. Äänitystuotannossa joihinkin kohtiin olisi pitänyt puuttua, etenkin viidennentoista sinfonian hiljenevään loppuun, jossa perkussionistit eivät tavoita tasaista rytmiä.

Energiatasot ovat kuitenkin kohdallaan ja orkesteri pystyy toteuttamaan yhtenäistä tulkintanäkemystä. Siksi uskon että Storgårdsin ja BBC:n filharmonikkojen yhteistyöstä tulee vielä menestys, etenkin jos yksityiskohtien työstämiseen riittää aikaa. Ja varmasti riittää, kun muusikoiden taitotaso on niin huikea.

Dmitri Shostakovitsh: Sinfoniat nro 12 d-molli "Vuosi 1917" ja nro 15 A-duuri. - BBC:n filharmoninen orkesteri/John Storgårds (Chandos, CHSA5334)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 1.4.2023.

Lisää aiheesta Yle Areenassa