Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

Uudet hoitomenetelmät voivat mullistaa Parkinsonin ja Alzheimerin tautien oireiden hoitoa

Marittan, 70, vapinatautia hoidetaan uudella ultraäänihoidolla.

Uudet hoitomenetelmät voisivat mullistaa Parkinsonin ja Alzheimerin tautien oireiden hoitoa tulevina vuosina. Pohjoismaiden ensimmäinen yliopistosairaalaan asennettu laitteisto on Turun TYKSissä. Siellä on jo saatu lupaavia tuloksia essentiaalisen vapinan ja vapinadominantin Parkinsonin taudin hoidossa.

– Mä vapisen sisältä, koko nainen, kertoo Maritta, 70.

Vapinan todella huomaa. Marittan yritykset juoda pillillä mukista hermostuttaa sivustaseuraajaa. Sekä käsi, että muki vapisevat ja kun vielä pääkin vapisee, ei pilli tahdo osua pitkänkään yrittämisen jälkeen suuhun. Sosiaalista Marittaa sairaus harmittaa.

– En kehtaa mennä mihinkään julkiselle paikalle, missä tarjotaan mitään syötävää tai juotavaa, koska tarjoilut on kohta on rinnuksilla, hiuksissa, lattialla tai pöytäliinalla.

Essentiaalinen vapina on liikehäiriösairauksista tavallisin. Se voi tulla esiin jo keski-ikäisillä, mutta sen esiintyvyys kasvaa iän myötä. Yli 65-vuotiaista noin viisi prosenttia kärsii siitä.

– Isän äidillä, isällä ja tädillä oli tämä sairaus. Lisäksi meillä neljästä sisaruksesta kolmella on tämä vapina, Maritta kertoo.

Maritta, 70, sairastaa vapinatautia, joka rajoittaa hänen sosiaalista elämäänsä.
Kuvateksti Maritta, 70, sairastaa essentiaalista vapinaa.

Maritta on syönyt kiusalliseen perinnölliseen vaivaan erilaisia lääkkeitä jo 15 vuotta. Nyt hänellä on edessään hoito, joka saattaa muuttaa tilanteen selkeästi parempaan. Maritta sanookin olevansa koekaniini, sillä hän on ensimmäinen hoidettava sisarusjoukosta. Samalla hän on Suomessa 12. hoidettava tällä HIFU-hoidolla.

HIFU-hoito tarkoittaa aivojen ongelmakohdan hoitamista suurienergisellä kohdennetulla ultraäänihoidolla aivoihin ilman, että täytyy käyttää puukkoa tai kalloporaa. Pohjoismaissa tähän hoitoon pystyvä laitteisto ja osaaminen on Suomessa Turussa ja Tanskassa.

Mullistava hoito

TYKSissä neurokirurgian erikoislääkäri, apulaisprofessori Janek Frantzén ja neurologian professori Valtteri Kaasinen hoitavat tiimin kanssa Marittaa.

– Tämä on mullistava hoito. Etsimme hyvin tarkasti kolmiulotteisesti aivoista kohdan, johon hoito tähdätään. Useiden tietokoneajojen ja kuvantamisen jälkeen, kun tiimi on varmistunut, että ultraääni on osumassa oikeaan kohtaan aivoissa, voidaan antaa varsinainen hoito, Frantzén selvittää.

Hän kertoo, että ultraäänen antaminen kuumentaa hoitokohdan hetkellisesti, esimerkiksi hoitokohtaan voidaan antaa kahdeksan sekunnin ajan 58 asteen lämpöä. Ympäröivään kudokseen ei tule vaurioita.

Neurokirurgian erikoislääkäri Janek Frantzén työskentelee Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Kuvateksti Neurokirurgian erikoislääkäri Janek Frantzén

Hoitoa testataan ensin antamalla matalammalla teholla koehoitoja useita kertoja. Lopulta, kun on varmuus hoidon osumisesta oikeaan kohtaan ja sen tehosta, voidaan Franzénin mukaan aivoihin aiheuttaa hyvin tarkkarajainen leesio, kuin papereiden mapittaja painaisi reiän paperiin.

Koeajoilla testataan, toimiiko hoito oikeaan paikkaan oikealla tavalla. Niiden välillä Valtteri Kaasinen käy Marittan luona. Ennen hoitoa piirretty spiraali on pelkkää suttua ja suora viiva kiharaa. Koeajojen välillä hän pyytää Marittaa piirtämään vapisevalla kädellä spiraalikuviota. Kerta kerran jälkeen spiraali on nähtävissä paremmin ja viivakin oikenee.

Marittan, 70, käden vapinaoiretta testataan muun muassa piirtämällä spiraali kynällä paperille.
Kuvateksti Maritta piirtää paperille spiraalin.

Suomalainen keksintö

Maailmanlaajuisesti levinneen keksinnön takana on Torontossa Sunnybrookin tutkimuslaitoksessa vaikuttava suomalainen Toronton yliopiston professori Kullervo Hynynen. Hänen ja tutkimusryhmän ansiota on, että kyseinen HIFU-hoito on maailmanlaajuisesti saatavissa.

– Tämä hoito toimii hyvin essentiaalisen vapinan lisäksi luu- ja eturauhaskasvainten ja kohdun sidekudoskasvainten hoitoon, Hynynen vastaa sähköpostitse.

Ensimmäiset askeleet ultraäänihoitoon on otettu jo 30 vuotta sitten. Tuorein suursaavutus Hynysen nimissä on aivoveriesteen läpäiseminen. Aivoverieste on suojamekanismi, joka suojelee aivoja vierasaineilta, mutta myös hoitojen kannalta hankaloittaa lääkkeiden pääsyä aivoihin. Hynynen on onnistunut ratkaisemaan, miten aivoverieste voidaan tilapäisesti avata ja lääkeaine ohjata aivoihin. Siinäkin hyödynnetään ultraääntä, mutta matalaenergistä.

Maritta, 70, saa vapinatautiinsa uudenlaista täsmänä annettavaa ultraäänihoitoa aivoihinsa. Hoito on nimeltään Hifu.
Kuvateksti Vapinatautia hoidetaan antamalla ultraääntä tarkasti määriteltyyn kohtaan.

– Uskon, että ultraäänellä tulee olemaan valtava rooli tulevissa aivosairauksien hoidoissa. HIFU auttaa joihinkin Parkinsonin taudin oireisiin, mutta ei todennäköisesti Alzheimerin taudin oireisiin. Kohdistetun matalaenergisen ultraäänen käyttö eli LIFU-hoitojen käyttö lääkkeiden ja solujen kuljettamisessa veri-aivoesteen läpi voi kuitenkin vaikuttaa oireiden hoitoon, mutta myös sairauksien etenemisen pysäyttämiseen ja lopulta vaurioituneiden aivojen korjaamiseen, Hynynen visioi.

– Uskon, että 50 vuoden kuluttua invasiiviset interventiot ovat historiaa ja monet ei-invasiiviset interventiot tehdään kohdistetulla ultraäänellä.

Toiveikkuutta ilmassa

Odotukset ovat korkeat myös Turussa. Uusi LIFU-laitteisto ei ole vielä saanut Euroopassa CE-merkintää, joten hoitojen aloittaminen ei ole lähipiirissä. Frantzén näkee ultraäänihoitojen mahdollisuuksia myös psykiatrisessa hoidossa ja Alzheimerin hoidossa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että tällä hetkellä ultraäänihoidoilla voidaan vaikuttaa hoidettavien sairauksien oireisiin, mutta parannusta se ei vielä tarjoa vaikkapa Parkinsonin tautiin.

Turussa on hoidettu HIFU-hoidoilla nyt parisenkymmentä henkilöä. Tulosten arviointi pienestä potilasryhmästä on liian aikaista, mutta kansainvälisissä tutkimuksissa on tullut vuosien seurantatukimuksessa hyviä tuloksia ja oireet ovat merkittävästi vähentyneet.

Maritta, 70, on helpottunut Hifu-toimenpiteen jälkeen.
Kuvateksti Hoidon jälkeen Marittan olo on helpottunut.

Iltapäivällä hoitojen jälkeen Maritta istuu potilashuoneessa pipo päässä.

– Hoito aiheutti paineen tunnetta päässä, mutta ei se ollut paha, koska se kesti vain hetkisen. Pahinta oli kun mun pitkät hiukset ajeltiin pois, kaljuksi parturoitu Maritta naurahtaa.

Edessä on ateria, keittoa. Eilisiltana siitä olisi tuskin sattunut suuhun mitään, vaan keitto olisi ollut suun ympäristössä.

Nyt Maritta ottaa varoen keittoa lusikkaan, joka päätyy - pään vapinasta huolimatta - suuhun.

Leveä hymy valaisee Marittan kasvot.

Marittan tarina on nähtävissä Elossa 24h -ohjelmassa keskiviikkona 5.4. Yle TV1:llä kello 20 ja Yle Areenassa 3.4. alkaen.

Kausi 7: "Vapinan takia mä en kehtaa mennä mihinkään" - Toista Yle Areenassa

Lähteet:
terveyskirjasto.fi