Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Sigourney Weaver kuuluisan gorillatutkijan ja fanaattisen luonnonsuojelijan roolissa

Kameraan katsova tummatukkainen nainen vaaleassa paidassa pitelee pientä gorillaa sylissään sumuisen viidakon edustalla.

Dian Fossey nousi kuuluisuuteen vuorigorilloja tutkimalla ja uhrasi lopulta elämänsäkin niiden puolesta

Amerikkalainen eläintutkija Dian Fossey käytti 1960-luvulla kaikki säästönsä ja otti pankkilainaa päälle voidakseen tutkia vuorigorilloja Afrikassa. Tuolta matkalta hän ei varsinaisesti koskaan palannut, vaan mm. arkeologi Louis Leakeyn tukemana Fossey jatkoi Ruandassa vuosien ajan gorillojen tutkimista. Välillä hän vietti jonkin aikaa Yhdysvaltoissa missä hän kirjoitti omaelämäkertansa Sumuisten vuorten gorillat (Gorillas in the Mist).

Sen pohjalta Michael Apted ohjasi vuonna 1988 samannimisen elokuvan, jossa Fosseyn roolin tulkitsee Sigourney Weaver. Hän sai yhden elokuvan viidestä Oscar-ehdokkuudesta.

Fosseyn julkisuustyön ansiota voi olla, että Keski-Afrikan vuorigorillat eivät ole kuolleet sukupuuttoon. Toisaalta hänen luonnonsuojelumetodinsa ovat herättäneet myös kovaa kritiikkiä jyrkkyytensä vuoksi. Fosseyn raivon saivat tuntea salametsästäjät mutta myös karjankasvattajat, suojelualueiden työntekijät, muut tieteilijät ja hänen oma henkilökuntansa.

Sumuisten vuorten gorillat on sympaattinen ja koskettava kertomus Fosseysta, jonka ristiriitaiset puolet tuodaan myös esiin. Naiivista amatööristä kasvaa vuosien kuluessa huolellinen tutkija ja julkkis, mutta aikanaan tieteilijän piirteet alkavat väistyä fanaattisen ja erakoituvan luonnonsuojelijan tieltä. Elokuvaan mahtuu toki myös romanssi Bryan Brownin esittämän australialaisen valokuvaajan kanssa.