Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Helsingin toimialajohtaja Tommi Laitio kasvoi mieheksi, joka ei mahtunut partiopojan rooliin

Perhe istuu pienellä mustalla sohvalla olohuoneessa, vauva äidin sylissä, ja pieni poika isän sylissä.
Kuvateksti Tommi Laitio 4-vuotiaana kotona Nummelassa noin vuonna 1981 tai 1982: äiti, isä ja pikkuveli, joka on juuri saapunut kotiin synnytyslaitokselta. Kuvasta puuttuu 4 vuotta Laitiota vanhempi isosisko.
Kuva: Teea Laitio

Opiskeluaikanaan Tommi Laitio huomasi, että hänen maailmansa oli jakautunut kahtia. Ja vain toinen puolikas oli helppo esitellä julkisesti.

Kuuntele Kuusi kuvaa -ohjelma Tommi Laition elämästä Yle Areenasta

Tommi Laitio havahtui nuorena siihen, että hänen maailmassaan oli kaksi puolta. Ensimmäinen oli ajatusten, ideoiden ja yhteiskunnallisen aktiivisuuden maailma, jossa Laitio pärjäsi, koska hän oli kiinnostunut yhteisistä asioista ja nopea oppimaan.

Toinen maailma oli henkilökohtaisempi, ja sen esiin tuominen arvelutti. Se oli kehojen, fyysisyyden ja seksuaalisuuden maailma, johon kuului myös kysymys rakkauden mahdollisuudesta.

Kuinka paljon itsestään voi kertoa?

Lapsuudenkodissa hän oli saanut elää hyväksyvässä ilmapiirissä ja huoletta. Tommi Laitio oli puhelias poika, ja hänen pappansa sanoikin, ettei niin pitkää automatkaa ole, jonka aikana pojalta puheet pääsisivät loppumaan.

Urheilullinen tai käsistään kätevä Laitio ei ollut. Vanhemmat eivät kuitenkaan yrittäneet puristaa häntä johonkin valmiiseen miehen muottiin. Poika sai rauhassa syventää kiinnostustaan esimerkiksi teatteriin ja kuvataiteeseen.

Partion harrastaminen jäi kun Laitio huomasi olevansa homo. Oli vaikea yhdistää mielikuva reippaasta partiopojasta siihen mieheen, joksi hän oli kasvanut.

Myös opiskeluaikana hän yritti pitää yhteiskunnallisten asioiden ja ruumiillisuuden maailmoja erillään. Vaikka homoseksuaalien oikeudet olivat tuolloin jo paremmalla tolalla kuin hänen lapsuudessaan Laitio pelkäsi esimerkiksi ulkopuoliseksi joutumista. Hän arveli myös, että avoimuus homouden suhteen voisi haitata ammatillista menestystä.

Valokuva ns. ystäväkirjan aukeamasta, jossa on Tommi Laition passikuva noin 20-vuotiaana ja hänen kuulakärkikynällä kirjoittamiaan vastauksia kirjassa esitettyihin kysymyksiin.
Kuvateksti Kuva ystäväkirjasta, jota Laitio täytti jonakin valkoviininhuuruisena viikonloppuna opiskeluaikoinaan 2000-luvun alussa.
Kuva: Tommi Laitio

Laitiosta tuli ensin toimittaja ja aktivisti. Opintojen jälkeen hän hakeutui Hollantiin, missä hän asui ja työskenteli European Culture Foundationin palveluksessa vuosina 2005–2008. Siellä hän huomasi, että ulkomailla ollessaan hänen oli helpompi harjoitella kahden erillisen maailmansa yhdistämistä ja oman itsensä löytämistä.

Epävarmuuksista tulikin vahvuuksia

Suomeen palattua Laition työura vei freelance-töiden kautta ajatushautomon tutkijaksi, ja sieltä johtotehtäviin Helsingin kaupungille: ensin nuorisotoimenjohtajaksi ja sittemmin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajaksi, jonka vastuulle kuuluvat mm. liikunta-asiat.

Aluksi liikunta-asioiden tulo hänen vastuulleen mietitytti Laitiota, mutta hän huomasi pian, että hänen taustansa olikin nyt vahvuus.

Valokuva veistoksesta jossa nähdään kaksi naamat vastakkain olevaa jääkiekkoilijaa.
Kuvateksti Keskustakirjasto Oodiin sijoitettu Vesa-Pekka Rannikon veistos Pehmuste (2006) on Laition mielestä kirjastossa juuri oikeassa paikassa. Urheilua ja kulttuuria ei tule erotella toisistaan vaan ne kuuluvat samaan yhteyteen.
Kuva: Tommi Laitio

Hänen oli helppo samaistua niiden kaupunkilaisten asemaan, jotka vierastavat urheilua ja liikuntaa, eivätkä tunne oloaan kotoisaksi kuntosaleilla, lätkästadioneilla tai pukuhuoneissa. Laition mukaan kaupungin tehtävänä on tarjota kaikille mahdollisuuksia tarttua kiinnostaviin asioihin ja avata ovia itselleen uusiin kokemuksiin.

Sittemmin Laitio on itse pyrkinyt aktiivisesti ottamaan haltuun myös fyysiseen työhön liittyviä taitoja. Tähän tarjoaa oivan mahdollisuuden Hollolassa sijaitseva kesäpaikka, jonka hän on korona-aikana ostanut yhdessä amerikkalaisen aviomiehensä Ryanin kanssa.

Mies istuu jakkaralla punaisen pihavajan edessä ja täyttää kukkaruukkuja mullalla aurinkoisena kevätpäivänä. Etualalla nurmikkoa, takana pensaita.
Kuvateksti Hollolan mylly vuonna 2021, jolloin Laitio ja hänen puolisonsa ostivat sen kesäpaikakseen. Kuvassa piharakennus, josta on tullut Laitiolle tärkeä paikka.
Kuva: Ryan Savage

Talon piharakennuksesta on muodostunut Laition oma ”mancave”, jossa hän säilyttää lauantai-päivien ostosreissuilla rautakaupasta ostamiaan työkaluja.

Kesäpaikkaa ostaessa kumpikaan heistä ei osannut vanhan talon kunnostukseen liittyviä asioita. Paikallinen kirvesmies opetti kärsivällisesti – mutta ajoittain kaupunkilaisista hyväntahtoisesti leikkiä laskien – heille tarvittavia taitoja: miten puretaan seinä, miten vanhat eristeet puretaan seinästä pois, miten uudet eristeet laitetaan paikoilleen ja miten seinä maalataan. Näin he ovat itse kyenneet osallistumaan talon remontoitiin ammattilaisten ohella.

Kokemus on auttanut Laitiota ymmärtämään, että ihminen tarvitsee fyysistä työtä ajatusten maailman rinnalle voidakseen hyvin. Sen seurauksena hän kertoo myös kokeneensa valtavaa pystyvyyden tunnetta.

Puistonäkymä, jonka etualalla on veistos joka esittää pientä tyttöä kastelukannun kanssa.
Kuvateksti Julkinen taideteos Frazier parkissa Charlottessa, Yhdysvalloissa. Laitio näki teoksen vuonna 2022 aamulenkillä, ja hän näkee siinä kiteytyvän amerikkalaisen uskon yksilön voimaan ja toisaalta teos ilmentää myös huolta maailman tulevaisuudesta.
Kuva: Tommi Laitio

Parhaillaan Laitio työskentelee Yhdysvalloissa, Baltimoressa Johns Hopkins -yliopiston vierailevana tutkijana. Laition tutkimus koskee sitä, miten kaupungit kehittävät puistoja ja kirjastoja yhdessä asukkaiden, yritysten ja säätiöiden kanssa.

Työn myötä hän haluaa oppia paremmin ymmärtämään miten erilaisista taustoista ja erilaisista asioista kiinnostuneiden ihmisten välillä ilmenevä hankaus pitäisi ottaa huomioon julkisia tiloja suunnitellessa.

Kuusi kuvaa Helsingin toimialajohtaja Tommi Laition elämästä

44:19