Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: VPN-rajauksella suojataan tekijänoikeuksia

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Helsingin Sanomiin 5.4.2023.

Ilkka Mäkinen kertoi mielipidekirjoituksessaan (HS 4.4.2023), ettei pystynyt seuraamaan eduskuntavaalien tulosiltaa Yle Areenasta EU-alueen ulkopuolelta, koska Yle on estänyt Areenan käytön VPN-palveluiden kautta. Mäkinen kritisoi sitä, että Yle estää omatuotantoisten sisältöjensä seuraamisen VPN-palvelun käyttäjiltä.

Yle Areenan VPN-rajauksella halutaan estää Ylen maarajattujen sisältöjen katselua Suomen rajojen ulkopuolelta. Valitettavasti rajaus vaikuttaa myös muihin kuin tekijänoikeussopimuksilla vain Suomeen rajattuihin sisältöihin, koska rajausta ei voi toteuttaa niin, että se osaisi erotella sisällöt. Ulkomailla katsottavissa olevien sisältöjen käyttö VPN:n kautta onnistuu, jos käyttäjä ei muuta VPN-palvelun avulla sijaintiaan Suomeen.

Sisältöjen tekijöillä ja oikeuksien omistajilla on oikeus saada korvaus ohjelmien esittämisestä eri maissa, eikä Ylen ole läheskään aina mahdollista hankkia sisältöihin maailmanlaajuisia esitysoikeuksia. Jos käyttäjällä on kotipaikka Suomessa, voi hän katsella Yle Tunnuksen ja vahvan tunnistautumisen avulla kaikkia Yle Areenan sisältöjä EU:n alueella.

Yle Areenan sisältöjä kannattaa käyttää niin, että VPN-palvelu on otettu pois päältä katselun ajaksi. Areenan käyttö on suojattu TLS-salauksella.

Tanja Iikkanen, päällikkö, Yle Areena

Muokattu 6.4.2023, korjattu Yle Tunnuksen kirjoitusasu