Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen tämän kesän audiodraaman tähti on Vesa-Matti Loiri

Pyry Kähkönen hymyilee kameralle. Nuori Vesa-Matti Loiri poseeraa istuen.
Kuvateksti Pyry Kähkönen (vas.) esittää Vesa-Matti Loiria Ylen kesän 2023 audiodraamassa.
Kuva: Jukka Lintinen, Erkki Suonio / Yle

Juhana von Baghin ohjaama audiodraama kunnioittaa Loirin monipuolista ja upeaa uraa.

Tulevana kesänä Yle Areenassa ja Yle Radio Suomessa kuullaan 20-osainen audiodraama näyttelijä Vesa-Matti Loirin elämästä. Draaman ovat käsikirjoittaneet Liila Jokelin, Jussi Moila ja Juhana von Bagh, joka myös ohjaa teoksen. Veskun roolissa on näyttelijä Pyry Kähkönen (Kultakalat, Karkurit, Syke). Spedelle äänensä antaa Iikka Forss ja selvänäkijä Aino Kassista esittää Seela Sella. Mukana ovat myös näyttelijät Anna-Maija Tuokko ja Wanda Dubiel.

Tarina alkaa siitä, kun Vesku pääsee teatterikouluun 1960-luvun alussa ja päättyy Sodankylän elokuvajuhlille vuonna 2010. Audiodraama seuraa läpi viiden vuosikymmenen, kuinka Veskusta tuli Vesku ja samalla hänen kauttaan sitä, kuinka Suomesta tuli se Suomi, jossa nyt elämme.

“Loirilla oli aivan uskomattoman vaiherikas elämä, jossa on valtavasti tarinallisia aineksia. Emme yritä piirtää valmista kuvaa taiteilijasta vaan heittäytyä niiden samojen kysymysten, ristiriitojen ja valintojen äärelle, joita Vesku kohtasi taipaleellaan”, sanoo ohjaaja Juhana von Bagh.

Koomikkona tunnetusta Loirista kasvoi arvostettu teatterinäyttelijä, joka oli lisäksi laulaja ja suvereenisti monia instrumentteja soittava muusikko. Musiikki onkin Ylen audiodraamassa suuressa roolissa.

“Veskun musiikki ja elämäntapahtumat valaisevat toisiaan ristiin avaten sitä, kuinka todelliset kokemukset Loirin kappaleissa resonoivat uskottavina tulkintoina”, von Bagh sanoo.

Ensimmäiset alustavat keskustelut Loiri-aiheisesta audiodraamasta on käyty Ylessä jo vuonna 2019. Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela kertoo, että Loiri ehti kuulla suunnitelmista ennen kuolemaansa.

“Vesa-Matti Loiri on taiteilija, jonka tarina ansaitsee tulla koko kansan kuulemaksi. Audiodraama on Ylen tapa kunnioittaa Loirin monipuolista ja upeaa uraa sekä hänen merkitystään suomalaisille ja Suomelle”, Lampela sanoo.

Veskun tarina jatkaa Ylen suosittujen audiodraamojen sarjaa. Aiempina vuosina on kerrottu muun muassa Gösta Sundqvistin, Armi Aavikon, Kikan, Dingon ja Nylon Beatin tarinat. Kaikki aikaisemmat audiodraamat ovat kuunneltavissa Yle Areenasta.

Vesa-Matti Loirin tarina julkaistaan Yle Areenassa torstaina 29.6. ja samana iltana Yle Radio Suomessa vietetään suurta Vesku-iltaa. Yle Radio Suomessa sarja käynnistyy maanantaina 3.7. ja sitä kuullaan arkipäivisin alkaen klo 17.30.