Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Heitä hyvästit epäonnistuneille munakokkeleille – tällä yksinkertaisella niksillä saat samettisen pehmeän kokkelin, joka pysyy hyvänä tunteja

Heitä hyvästit epäonnistuneille munakokkeleille - Toista Yle Areenassa

Munakokkelin valmistamiseen on yhtä monta tapaa kuin on kokkiakin. Strömsön kokki Oskar Mendelin oppi tämän niksin työskennellessään hotellissa, jossa munakokkelin piti pysyä pehmeänä pitkään.

Salaisuutena on lisätä lopuksi joukkoon nokare tuorejuustoa, jolloin munakokkeli säilyttää koostumuksensa. Toinen yksinkertainen munaruoka on täytetyt kananmunat eli paholaisen munat, joiksi niitä tutummin kutsutaan.

Munakokkelia valmistumassa vesihauteessa liedellä
Kuvateksti Kun munakokkeli valmistetaan vesihauteessa, se kypsyy tasaisesti. Vesihaudetta ei tarvitse vahtia jatkuvasti.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Täydellinen munakokkeli

Määrä: 4 annosta

Valmistusaika: 30 min, josta valmisteluaika 15 min

Ainekset

  • 4 kananmunaa

  • suolaa

  • 2 dl kermaa

  • 1 rkl tuorejuustoa

  • 4 viipaletta mieleistäsi leipää

  • voita

  • persiljasilppua

Ohjeet

1. Riko kananmunat metalliseen kulhoon, mausta suolalla ja vatkaa joukkoon kerma.

2. Laita vettä kiehumaan hieman metallikulhoa isompaan kattilaan ja nosta kulho kattilan päälle.

3. Kypsennä munaseosta miedolla lämmöllä samalla nuolijalla sekoitellen, kunnes se alkaa jähmettyä mutta on yhä pehmeää.

4. Ota munakokkeli vesihauteesta ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

5. Paista leipäviipaleet voissa rapeiksi. Laita niille munakokkelia, persiljasilppua ja lehtikaalisipsejä.

Paahdettua viherkaalia leikkuulaudalla keittiössä
Kuvateksti Lehtikaalisipsit ajavat saman asian kuin pekoni. Ne tuovat munakokkeliin rapeutta ja suolaisuutta.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Lehtikaalisipsit

Ainekset

  • 200 g lehtikaalia

  • 2 rkl öljyä

  • suolaa

Ohjeet

1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Poista lehtikaalista ruodit ja revi lehdet paloiksi. Laita lehtikaalipalat kulhoon, sekoita joukkoon öljy ja mausta suolalla.

2. Levitä palat ohuelti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda niitä uunissa noin 20 minuuttia.

Täytetyt kananmunat eli paholaisen munat

Tämä on hauska lisä munaruokarepertuaariin. Irrota keitetyistä munista keltuaiset ja yhdistä ne mieleistesi ainesten kanssa. Munien täyttäminen onnistuu helpoiten pursottamalla.

Halkaistut kananmunat ilman keltuaista lautasella
Kuvateksti Keltuaisten irrottaminen keitetyistä munista käy helposti. Leikkaa munanpuolikkaiden pohja tasaiseksi ennen täyttämistä, jotta ne pysyvät paremmin pystyssä lautasella.
Kuva: Carina Ahlskog/Yle

Täytetyt kananmunat

Määrä: 4 annosta

Valmistusaika: 32 min, josta valmisteluaika 12 min

Ainekset

  • 6 kananmunaa

  • 50 g majoneesia

  • 1 tl dijon-sinappia

  • 1 tl valkoviinietikkaa

  • suolaa

  • mustapippuria

  • paprikajauhetta

  • ruohosipulisilppua

Ohjeet

1. Laske kananmunat varovasti kiehuvaan veteen ja keitä 12 minuuttia.

2. Laita keitetyt munat kylmään veteen ja anna jäähtyä täysin.

3. Kuori munat, halkaise ne pituussuunnassa ja koverra keltuainen pois. Leikkaa munanpuolikkaiden pohja tasaiseksi.

4. Hienonna keltuaiset, majoneesi, sinappi ja valkoviinietikka tehosekoittimessa ja mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.

5. Pursota täyte munanpuolikkaiden sisään ja ripota pinnalle ruohosipulisilppua.