Tältä näytti Wasalandiassa avajaiskesänä – huvipuisto houkutteli lapsia laitteilla ja aikuisia saluunoilla

Wasalandia avattiin Vaasan Vaskiluotoon kesällä 1988. Huvipuistossa vieraili avajaiskesänä yli 200 000 huvittelijaa.
Wasalandian toimitusjohtaja Markku Tikkalan mukaan suomalainen huvipuistobisnes oli 1980-luvun lopulla muuttunut koko perheen matkailua palvelevaksi monitoimialaksi. Huvittelukeskuksen lisäksi perheille tuli tarjota asiaankuuluvat mahdollisuudet ruokailuun ja majoittumiseen.
Wasalandia oli avajaisvuonnaan Suomen pohjoisimpia huvittelukeskuksia. Puisto rakennetiin Vaasan kaupungin keskustan liepeille, sillan yli Vaskiluotoon.
Hotelli- ja kulttuuritoiminta oli Vaasassa tuolloin jo uomissaan, perinteisen huvipuiston katsottiin houkuttelevan matkailijoita kaupunkin kauempaakin.
Perinteinen huvipuistotoiminta on elänyt pitkään ja tulee vielä elämään pitkään.
Wasalandian tj. Markku Tikkala vuonna 1988
Wasalandiaan pääsi alusta alkaen eri hintaisilla pääsymaksuilla, eri tarpeiden mukaan. Huvipuistolaitteiden lisäksi ajanvietemahdollisuuksia tarjottiin myös perheiden vanhemmille. Malli koko perheen viihdepuistoon oli haettu Euroopasta ja Yhdysvalloista.
”Olemme lähteneet siitä, että tarjontaa on jokaiselle. Nuorille karusellia, aikuisväestölle saluunaa, laseriumia, exploratoriumia”, toimitusjohtaja Tikkala luetteli Paljonko on paljon -ohjelmassa.
Lama ja verotus kurittivat huvipuistomatkailua
Wasalandian huippuvuosi oli 1990, jolloin huvipuistossa vieraili reilusti yli 300 000 kävijää.
Talouskriisi ja Suomessa kasvava lama kuitenkin alkoivat nakertaa viihdeyrittäjien tulosta ja myös Wasalandian kävijämäärät alkoivat pudota pitkin 1990-lukua.
Ensimmäisellä vuosikymmenellä suuri osa puiston kävijöistä tuli Ruotsista ja Norjasta. Verovapaan laiva- ja matkailumyynnin poistuttua vuonna 1999 romahtivat myös huvipuiston kävijämäärät.
Wasalandian toiminta päättyi vuonna 2015. Vaasan kaupungin ja huvipuistokonsernin välinen vuokrasopimus kuitenkin jatkui ja huvittelukeskuksen rakenteet jäivät paikoilleen.
Vaskiluodon huvipuistoaluetta on hyödynnetty myöhemmin mm. graffittipuistona ja taidenäyttelyalueena. Wasalandialle aikoinaan tehtyjen rakenteiden purkutyöt aloitettiin lopulta keväällä 2023.