Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Leena Parkkinen kirjoittaa intohimolla parisuhteista, ruoasta ja historiasta – tule mukaan kirjailijatapaamiseen

Päivitetty 29.05.2023 22:14.
Kirjailijatapaamisessa Leena Parkkinen - Toista Yle Areenassa

Nyt pääset keskustelemaan kirjailija Leena Parkkisen kanssa. Lukupiiri Tulusto & Kylmälä Liven kirjailijatapaamisessa on mukana myös muita lukijoita ja lukupiirejä ympäri Suomen. Pääset mukaan chatin kautta!

Leena Parkkisesta tuli virallisesti kirjailija vuonna 2009, kun hänen esikoisromaaninsa ilmestyi. Parkkinen oli kirjoittamisen lisäksi ehtinyt opiskella elokuvakäsikirjoittamista ja mainonnan suunnittelua ja työskennellyt mainostoimittajana, kustannusyhtiössä ja tarjoilijana. Neljä romaania ja kolme lastenkirjaa julkaissut kirjailija opettaa nykyisin kirjoittamista tuleville kirjailijoille.

Leena Parkkinen on kertonut, että fyysinen tekeminen tukee kirjoittamiseen liittyvää ajatustyötä. Kirjailija on hyvä kokki ja uusi harrastus on nukkekodin rakentaminen.

Hän rakentaa tuota pienoismaailmaa samalla intensiivisyydellä kuin selvittää historian faktoja kirjojaan varten. Ovatko kokkaaminen ja nukketalon rakentaminen myös tarinan kertomista?

Rakkautta ja ruokaa

Leena Parkkisen uusin kirja Neiti Steinin keittäjätär vetoaa monenlaisiin lukijoihin. Historiallinen romaani, jossa on trillerimäinen juonikuvio kokoaa teemoja, jotka ovat kirjailijalle tärkeitä.

Syksyllä 2022 ilmestynyt romaani kertoo kahden oikeasti eläneen naisen ja kulttuurihenkilön parisuhteesta. Kirjailija Gertrude Steinista ja hänen puolisostaan, myös kirjoittajan uraa tehneestä Alice B. Toklasista. Kirja kuvaa naisten yhteenkuuluvuutta ja parisuhteen valtakuvioita.

Leena Parkkinen on kirjoittanut läheisten ihmissuhteiden jännitteistä. Esikoisromaani Sinun jälkeesi Max kertoi siamilaisista kaksosista, jotka jakavat melkein kaiken, paitsi luonnettaan. Toinen romaani Galtbystä länteen kuvaa sisaruussuhteiden vahvaa yhteyttä ja Säädyllinen ainesosa -nimisessä kirjassa kaksi eri yhteiskuntaluokista tulevaa naista rakastuu toisiinsa.

Ruoalla on Parkkisen romaaneissa iso rooli. Kirjailija kuvaa yksityiskohtaisesti ruokaa ja sen valmistamista. Parkkinen on sanonut ruoan olevan hänelle samanlainen elementti kuin joillekin kirjailijoille maisema, luonto tai seksi. Ruoan kautta kirjailija kuvaa henkilöiden välisistä jännitteitä, juuria tai luokka-asemaa.

Historiallisten romaanien kirjoittaja

Historiallisia romaaneja tekevät ihmiset, joilla menee överiksi! on Leena Parkkinen sanonut. Historian faktojen selvittäminen on yksi kirjailijan intohimoista.

Neiti Steinin keittäjär on kuvaus 1900-luvun alkupuoliskon pariisilaisista taiteilijapiireistä, ruokakulttuurista ja naisen asemasta. Parkkinen on sijoittanut kirjojensa tapahtumia myös 1920-luvun Saksaan, 1940-luvun lopun suomalaiseen ulkosaaristoon ja 1950-luvun porvarilliseen Helsinkiin.

Parkkinen rakentaa menneiden aikojen ympäristöjä runsailla yksityiskohdilla, jotka kuvaavat sisustusta, vaatteita, ruokia, tapoja ja aikakauden taidetta.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä kutsuu mukaan!

Millaisia kirjallisia löytöretkiä Leena Parkkisen työhön tai hänen kirjojensa lukemiseen liittyy? Siitäkin pääset juttelemaan Lukupiiri Tulusto & Kylmälän kirjailijatapaamisessa.

Livestriimi tulee Yle Areenaan ja chattailemme lähetyksen aikana 20.4.2023 klo 19 osoitteessa chat.yle.fi. Tee Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan keskustelemaan!

Kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uudet jaksot torstaisin Yle Areenassa. Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.