Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Työ ei määrittele ihmisen arvoa, sanoo muotimaailmasta työelämäprofessoriksi siirtynyt Sami Sykkö

Nuori mies karvahattu ja aurinkolasit päässä sekä hopoinen toppatakki päällä Hgin tuomiokirkon edessä.
Kuvateksti Tuomiokirkon edessä Senaatintorilla helmikuussa 2023 matkalla Muodin huipulle kuvauksiin. ”Kuinka onnekas olenkaan, että olen saanut elää tällaisen elämän ja saan asua Suomen hienoimmassa akkitehtonisessa miljöössä”.
Kuva: Sami Sykön kotialbumi

Sami Sykkö syntyi itähelsinkiläiseen työläisperheeseen. Vanhemmilla ei ollut suuria tuloja, mutta rahasta tai sen puutteesta ei puhuttu koskaan.

Kuuntele Kuusi kuvaa Sami Sykön elämästä Yle Areenasta

Sami Sykkö pohtii hänellä olleen poikkeuksellisen fiksut ja liberaalit vanhemmat, jotka loivat turvallisen lapsuuden. Vanhemmat kuljettivat häntä luisteluharjoituksiin yhdeksän kertaa viikossa vuodesta toiseen. Isä teki välillä kahta työtä, jotta perhe pystyi maksamaan Samin kalliin harrastuksen.

Taitoluistelun Sami oli aloittanut jo kuusi-vuotiaana ja ylsi sittemmin SM-sarjaan useita kertoja. Hän tähtäsi maailmanmestaruuteen, se oli hänen suuri haaveensa.

Kun Sami lopulta voitti Suomen mestaruuden 13-vuotiaana 1984, siihen loppui luistelu. Hän oli alkanut pikku hiljaa ymmärtää, ettei haave maailmanmestaruudesta olisi realistinen.

Nuori taitoluistelija käsi ojennettuna kokovartalo haalarissa jäällä.
Kuvateksti Sami Myllypuron jäähallissa 1979 valmistautumassa kilpailuihin. Päällä äidin tekemä kokovartalohaalari. Treeneissä käytiin yhdeksän kertaa viikossa.
Kuva: Sami Sykön kotialbumi

Taitoluistelu oli Samin mielestä hieno laji monella tapaa. Siinä oli kansainvälisen maailman meininkiä. Laji oli myös merkittävä mieskuvan muokkaaja.


- Luistelupiireissä oli monenlaisia miehiä, sanoo Sykkö.

Lapsimallin töistä avautui ovi loppuelämän pituiselle uralle

Sami teki mallintöitä 11-vuotiaasta 19-vuotiaaksi ja oli aikanaan yksi Suomen kuvatuimmista lapsimalleista. Mallin töistä tienaamillaan rahoilla hän osti ensimmäisen asuntonsa heti 16 vuotta täytettyään!

Mallintyöt alkoivat vahingossa ja sattumalta, kun naapurin täti kysyi Samilta ihan ohimennen, olisiko hän kenties kiinnostunut tekemään lapsimallin töitä. Ja Samihan oli.

Minun on ikuisesti kiittäminen naapurin täti Raili Suhosta Itä-Helsingistä, että hän kysyi yhtenä päivänä: “Haluaisitko lapsimalliksi?”

Teinipoika ja teinityttö katsovat totisina poseeraten muotikuvassa ulos auton ikkunasta.
Kuvateksti Sami 16-vuotiaana vaatemerkki Piretta-PTA:n Biggest malliston kuvauksissa Kuopiossa 1986. Sami lensi usein kuvauksiin Helsingin ulkopuolelle.
Kuva: Veikko Kankkonen

Ei opiskelemaan vaan risteilemään

Sami teki kesätöitä Helsingin kauppatorilla 15-vuotiaasta kaksikymppiseksi, vielä armeija-aikanakin, hän myi porontaljoja ja turkishattuja turisteille. Torilla Sami tutustui yhden risteilijäaluksen työntekijään sillä seurauksella, että hän päätti itsekin hakea sellaiselle töihin.

Sami sai puhelinsoitoin varustamosta. Hänen pitäisi astua palvelukseen New Yorkissa jo muutaman viikon kuluttua, jos aikoi ottaa pestin vastaan. Hän oli kuitenkin juuri saanut opiskelupaikan Vaasan yliopistosta.

Sami teki pikaisen päätöksen. Hän vuokrasi opiskelukämppänsä pois, siirsi opintojen aloitusta eteenpäin ja lensi New Yorkiin!

Hulppea risteilyalus seilasi Amerikan ja Kanadan rannikot, Bermudan, Karibian, Meksikon rannikot aina Uuteen Seelantiin ja Australiaan saakka. Tällä huippukalliilla, ylellisellä laivalla hän tajusi, että kaikki ihmiset ovat melko samanlaisia haluineen ja toiveineen, olivatpa miten rikkaita tai köyhiä tahansa.

Loppuviimeksi rikkaus ei tee ketään onnelliseksi vaan ihmissuhteet. Kontakti muiden ihmisten kanssa on elämässä tärkeintä.

Nuori tarjoilija drinkkitarjotin kädessä varakkaan näköisen miesasiakkaan vieressä.
Kuvateksti Kuvassa 1991 tarjoilijana kansainvälisellä viiden tähden huippuristeilijällä. Laivalla Sami oppi mitä on luksus-elämä: kuinka rikkaat elävät, mitä he haluavat ja kuinka heitä kohdellaan.
Kuva: Sami Sykön kotialbumi

Muotimaailmasta työelämäprofessoriksi

Läheinen hyvä ystäväni Jorma Uotinen on ollut minulle esimerkki, kuinka raivata oma tilansa ja paikkansa yhteiskunnassa.

Sykkö aloitti syksyllä 2022 työelämäprofessorina LUT:ssä eli Lappeenrannan ja Lahden teknillisessä yliopistossa. Sitä ennen hän oli toiminut suomalaisen muotibisneksen edunvalvojan Fashion Finlandin liiketoimintajohtajana sekä Suomen suurimman muotilehti Glorian päätoimittajana.

Sykkö kirjoittaa edelleen lehtiin, juontaa tilaisuuksia ja toimii eri ohjelmien kommentaattorina. Muun muassa Linnan itsenäisyyspäivän juhlat hän on juontanut useita kertoja. Keväällä 2023 Sykkö oli tuomarina Muodin Huipulle tv-sarjassa.

Sykkö kertoo, että vanhentuessaan hänestä on tullut rohkeampi ja vähemmän konservatiivi. Kun hän oli nuori, miehen kuva oli vielä hyvin kapea. Nykyisin erilaisuutta sallitaan paljon enemmän hänen mielestään.

Tämänkin näköinen 53-vuotias mies pitkässä hopeatakissaan ja saappaissaan voi pärjätä tässä maailmassa.

Sykön mielestä jopa sellaiset tyypit, jotka eivät mene mihinkään muottiin, pystyvät pärjäämään elämässä — vieläpä menestymään!

Kuusi kuvaa työelämäprofessori Sami Sykön elämästä

43:24