Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Etkö pidä ruotoisista kaloista? Tee wallenbergin kalapihvejä hauesta, särjestä tai lahnasta

Etkö pidä ruotoisista kaloista? Tee wallenbergin kalapihvejä hauesta, särjestä tai lahnasta - Toista Yle Areenassa

Wallenbergit tehdään perinteisesti vasikan jauhelihasta. Tämän ilmastoystävällisemmän version pääraaka-aineena käytetään kalaa. Anna tehosekoittimen tehdä työt ja nauti ruodottomasta ateriasta.

Viilennä ainekset ja tehosekoittimen kannu ennen jauhamista, jotta massa ei juoksetu. Voit valita mitä tahansa kalaa. Jos käytät rasvaista kalaa kuten kirjolohta, voit vähentää kerman määrää. Massasta tulee löysä. Kostuta kädet hyvin vedellä ennen muotoilua, niin massa ei tartu kiinni.

Wallenbergin kalapihvit

Määrä: 4 annosta

Valmistusaika: 35 min, josta valmisteluaika 20 min

Ainekset

  • 500 g kalaa (esimerkiksi haukea, särkeä, lahnaa tai kuhaa)

  • 3,5 dl kermaa

  • suolaa

  • 1 sitruunan kuori raastettuna

  • 1 kananmuna

  • 100 g tilliä silputtuna

  • korppujauhoa (mieluiten pankojauhoa)

  • öljyä

  • voita

Ohjeet

1. Laita tehosekoittimen kannu, kala ja kerma pakastimeen vähintään 15 minuutiksi.

2. Leikkaa kala pieniksi paloiksi. Laita palat kylmään kannuun ja mausta suolalla ja sitruunankuoriraasteella.

3. Jauha kalaa tehosekoittimessa niin, että massasta muodostuu pallo.

4. Lisää joukkoon kananmuna ja käytä taas konetta, kunnes massasta muodostuu pallo.

5. Koneen käydessä kaada joukkoon kerma ohuena nauhana.

6. Sekoita joukkoon vielä tillisilppu.

7. Kostuta kädet vedellä ja muotoile massasta neljä isoa tai kahdeksan pientä pyörykkää. Laita pyörykät lautaselle, jolla on korppujauhoa.

8. Taputtele pyörykät varovasti pihveiksi ja pyörittele ne korppujauhossa.

9. Paista pihvit runsaassa öljyssä ja voissa paistinpannulla kullanruskeiksi.

10. Laita pihvit uunivuokaan. Kypsennä niitä 125-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes niiden sisälämpötila on 58 astetta.

Tarjoa wallenbergien kanssa perunasosetta, ruskistettua voita, keitettyjä herneitä, puolukkasurvosta ja piparjuuriraastetta. Myös yksinkertainen salaatti pinaatista ja ohueksi höylätystä fenkolista sopii hyvin yhteen kalan kanssa. Valuta päälle sitruunamehua ja öljyä. Koristele fenkolinoksilla.

Pakastettuja puolukoita ja herneitä lasisissa kulhoissa pöydällä
Kuvateksti Wallenbergien perinteisiä lisukkeita ovat puolukkasurvos ja keitetyt herneet. Myös ruskistettu voi toimii aina.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Vinkki: Jos haluat wallenbergeistäsi astetta ylellisempiä, voit lisätä joukkoon myös hieman pilkottuja katkarapuja tai rapuja.

Sisältö muilla kielillä