Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Siegfried-oopperan pääosan esittävän tenorin elämä mullistui, kun hän seurasi läheltä WTC-iskuja – finanssiala vaihtui laulamiseen

Päivitetty 22.04.2023 11:12.
Siegfried-oopperan näyttämöllä tenori Daniel Brenna eläytyy rooliinsa levittäen kämmenet ylöspäin ja katsoen ylöspäin.
Kuva: Ralph Larmann / Suomen Kansallisooppera

Suomen kansallisoopperan lavalla Siegfried puhkuu sankarin voimaa. Richard Wagnerin Ring-sarjan kolmannessa teoksessa nuori Siegfried etsii itseään. Ooppera näkyy suorana Yle Areenassa 22.4. klo 14.

Oli hilkulla, että oopperalavojen sijaan tenori Daniel Brenna olisi tehnyt työuransa New Yorkin liike-elämän keskuksessa. Brenna oli jättänyt laulamisen taakseen saatuaan huonoa palautetta äänestään.

11. syyskuuta 2001 WTC-iskujen myötä kaikki muuttui. Hän näki tien toisella puolella olevasta työpaikastaan, kun lentokoneet iskeytyivät World Trade Centeriin. Daniel Brenna päätti, että palaa laulun pariin, jos selviää iskusta hengissä.

Dramaattiset tapahtumat muuttivat Brennan elämän tärkeysjärjestyksen ja saivat hänet tavoittelemaan elämässään laulamisen tuomaa onnellisuutta.

Heldentenori Daniel Brenna onnistui uravaihdossaan ja tie vei maailman oopperalavoille. Hän esittää Siegfriedin roolin Kansallisoopperassa 50. kertaa 22.4.2023. Viisikymmentä esitystä Siegfriedin roolissa on tehnyt hahmon tutuksi. Hän kuvailee Siegfriediä kiehtovaksi haasteeksi.

– Minun on vaikea uskoa, että esitän roolin viidettäkymmenettä kertaa.

Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen professori Anne Kauppala näkee Siegfriedin vanhanaikaisena soturisankarina. Hän on rohkea, peloton, väkivahva taistelija ja taitava erämies, mutta hänellä ei ole lainkaan yhteisöllisiä taitoja. Ne alkavat kehkeytyä vasta esityksen kolmannessa näytöksessä, kun hän kohtaa Brünnhilden.

– Siegfried näyttää vapaasti omaa tahtoaan noudattavalta hahmolta. Mutta sitä hän ei ole. Hänellä on tietty tulevaisuus, joka on sidottu hänen isoisänsä, ylijumala (Wotanin) tahtoon.

Professori Anne Kauppala katsoo kameraan Sibelius-Akatemian portaikossa maaliskuussa 2023.
Kuvateksti Professori Anne Kauppala työpaikallaan maaliskuussa 2023.
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Siegfried on niin voimakas, että hän rikkoo jatkuvasti käsiinsä osuneita esineitä. Jopa kasvatti-isä Mimen alasin hajoaa sankarin käsittelyssä. Syntyy koominen norsu posliinikaupassa -tunnelma Siegfriedin tölväillessä tilanteesta toiseen.

Daniel Brenna kertoo, että Siegfried ei tavoittele raakaa voimaa. Hän ei ole myöskään tyhmä tai hölmö, vaan havainnoi elämäänsä ja ympäristöään omasta kouluja käymättömästä näkökulmastaan käsin.

Siegfriedin esittäminen on vaativa ponnistus

Siegfriedin rooli vaatii laulajaltaan lähes sankarillisia voimia ja taitoja, jotta ääni kestää pitkän esityksen ajan.

– Voimia täytyy säästellä viisaasti, ei saa yrittää olla liikaa.

Brenna selviää vaativasta roolistaan toistamalla esityspäivinä hyväksi havaittua järjestystä.

– En nuku kovin pitkään, koska koirani herättävät minut. Syötyäni aamupalan aloitan hellävaraiset lämmittelyt voidellakseni ääntäni.

Lisäksi aamuihin kuuluu somesta opittu joogaharjoitus. Päivän ateriat hän ajoittaa niin, että lopettaa syömisen jo puoliltapäivin, jotta illan esityksessä pää ja keho voivat keskittyä rooliin ruoansulatuksen sijaan.

Esityksen väliajoilla Brenna juo vain vettä ja toivoo, että ääni kestää. Esityksen päätteeksi hän aniharvoin lähtee illanviettoon. Sen sijaan tenori palaa kotiin lepäämään ja tekemään äänelle palauttavia harjoitteita.

– Rooliin tarvitaan vahva sankaritenori. Sankaruus edellyttää, että laulaja pysyy hyvässä äänessä loppuun asti. Siegfriedin rooli on kyllä vaativa, sankarillinen suoritus laulajalle, Kauppala sanoo.

Siegfried on syntymästään saakka asunut Mimen kanssa metsän keskellä. Ympärillä on ollut vain luonto ja kotina Kansallisoopperan ohjauksessa asuntoauto.

Siegfried (Daniel Brenna) ja Vaeltaja (Tommi Hakala) kohtaavat oopperakohtauksessa.
Kuvateksti Siegfried (Daniel Brenna) ja Vaeltaja (Tommi Hakala) kohtaavat.
Kuva: Ralph Larmann / Suomen Kansallisooppera

Kansallisoopperan esityksessä Siegfried on teini-ikäinen. Brenna kertoo, että valmistautuessaan rooliinsa hän seurasi julkisilla paikoilla liikkuvia ihmisiä ja heidän vuorovaikutusta keskenään. Lisäksi hän palautti mieleen omia nuoruusmuistojaan.

– Muistan omasta lapsuudestani, miten kiusallisia ja outoja tilanteet voivat olla. Tutkin itseäni ja katsoin ihmisiä.

Mikä on luonnollista Siegfriedille, on sitä myös esittäjälleen, Brenna sanoo. Sankari ei tunne pelkoa, joten lohikäärmeen tappaminen tai kiipeäminen tulenlieskojen läpi vuorelle onnistuvat.

– Jos tunnen pelkoa, en menesty Siegfriedinä. Siegfried on vapaa sankari, koska hän ei yritä olla mitään, mitä hän ei ole. Hän vain yrittää olla oma itsensä.

Siegfriedin ohella Mime (tenori Dan Karlström) on tärkeä hahmo oopperassa

Kauppala pitää Dan Karlströmin esittämästä Mimestä.

– Karlströmin Mime on näyttämöllisesti ja vokaalisesti loistosuoritus. Samoin Siegfriedin ja Mimen yhteispeli sujuu mainiosti tässä ohjauksessa, vaikka juonen tasolla heillä ei mitään yhteisiä tavoitteita olekaan.

Mime haluaa rahaa ja valtaa. Tavoitteidensa saavuttamiseksi hän yrittää hallita Siegfriediä, jota hän tarvitsee lohikäärmeen surmaamiseen. Niinpä hän välttelee Siegfriedin toistuvia kysymyksiä taustastaan. Omien juurien selvittäminen on yleisinhimillinen tarve, Kauppala sanoo.

– Mehän kysymme kansakuntina, erilaisten yhteisöjen osina juuriamme, mistä olemme tulleet. Niin Siegfriedkin. Hän on huomannut, että hän ei yhtään muistuta kasvatti-isäänsä Mimeä ja vaatii tätä paljastamaan alkuperänsä.

Mime (Dan Karlström) yrittää saada Siegfriedin (Daniel Brenna) huomion hänen kuntoillessaan.
Kuvateksti Mime (Dan Karlström) yrittää saada Siegfriedin (Daniel Brenna) huomion hänen kuntoillessaan.
Kuva: Stefan Bremer / Suomen kansallisooppera

Mime on draaman tasolla Siegfriedin vastakohta, kuin tämän vääristävä peilikuva. Mime on pienikokoinen, pelokas, kullanhimoinen, ahne ja ilkeä juonittelija. Kauppala kuvailee Mimen olevan alhainen ja samalla koominen hahmo, jota sankari Siegfried inhoaa ja kammoaa murrosikäisen raivolla.

Oopperakatsomon parhaat paikat löytyvät kotisohvalta

Professori Anne Kauppala pitää Kansallisoopperan Siegfriediä helposti seurattavana esityksenä.

– Jos ajatellaan, että Wagnerin oopperaa, esimerkiksi juuri Siegfriediä on vaikea lähestyä, niin se ei ole tämän tuotannon ongelma: siitä on tehty niin helppoa kuin vain voi olla. Tällaisessa lähestymistavassa on kuitenkin riski, että mennäänkö jo naiivin puolelle. Mutta tässä ei minusta niin käy, Siegfried oli ihastuttava lajissaan.

Oopperan katsomossa esiintyjien ilmeet ja monet pienet yksityiskohdat eivät erotu yleisölle. Ruudulta näkee tarkasti Siegfriedin itkevän, nauravan, hurjistuvan ja tuntevan teini-ikäisen ja rakkaudessa kokemattoman paloa. Siksi Brenna suosittelee katsomaan teoksen kotisohvalta.

– Katsoja voi heittäytyä esiintyjän tunteisiin, tarinaan ja lauluun mukaan. Samalla näkyy, miten upea ja värikäs näyttämö on.

Siegfried-ooppera suorana Kansallisoopperasta näkyy Yle Areenassa la 22.4 klo 14 alkaen.

Korjaus 22.4. klo 11.12: Siegfried lähetetään Kansallisoopperasta, ei Kansallisteatterista kuten jutussa aiemmin luki.

Lisää aiheesta Yle Areenassa