Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Varjojen sota -sarja tutkii Venäjän tiedustelua Pohjoismaissa 19.4. alkaen Ylellä

Kuvassa aseistettu sotilas
Kuva: DRTV

Yleisradioyhtiöiden tutkivat toimitukset yhdistivät voimansa poikkeuksellisessa tilanteessa selvittääkseen, mitä Venäjän tiedustelutoiminta Pohjoismaissa tarkoittaa.

Euroopan turvallisuustilanne muuttui äkillisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Suomen ja Ruotsin NATO-hakemukset lisäsivät osaltaan Venäjän tiedustelupalvelun intressejä myös Pohjoismaissa.

Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden tutkivat toimitukset alkoivat yhteistyössä selvittää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja voidaanko puhua hybridisodankäynnistä ja sen valmistelusta, joka kohdistuu myös Pohjoismaihin.

Yhteistyön tuloksena syntynyt kolmiosainen sarja Varjojen sota/ Skuggkriget esitetään 19. huhtikuuta alkaen. Mukana on ollut toimittajia Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Projektin aikana he ovat hankkineet runsaasti sekä henkilö- että asiakirjalähteitä ja tehneet havainnointia useissa eri valtioissa. Yhteensä satoja henkilöitä on haastateltu.

Näin kattavaa selvitystyötä olisi ollut mahdotonta tehdä ilman poikkeuksellisen laajaa ja avointa yhteistyötä toimitusten välillä.

”Elämme poikkeuksellisia aikoja ja pidän äärimmäisen tärkeänä, että tällaista aihetta tutkitaan ja julkaistaan nimenomaan yhdessä. Omalla urallani ainutlaatuinen hanke”, toteaa Ylen MOT-toimituksen vastaava tuottaja Hanna Takala.

Sarja on saanut tuotantotukea Nordvisionilta.

Sarja esitetään yhtä aikaa kaikissa neljässä maassa. Suomessa sarjan osat julkaistaan Yle Areenassa sekä suomeksi että ruotsiksi tekstitettyinä 19.4., 26.4. ja 3.5. kello 7.00

Yle TV1 esittää sarjan jaksot 19.4., 26.4. ja 3.5. kello 19 ja Yle Fem 24.4., 1.5. ja 8.5. kello 19.55

Sisältö muilla kielillä