17-vuotiaan Francis Turczykin kiusaajat kuvasivat videon hänen pahoinpitelystään: "Yritin vain säilyä hengissä seuraavaan päivään"

Francis Turczykia kiusattiin rajusti koulussa, mutta opettajat vähättelivät ongelmaa. Kiusaamisen vuoksi hän on jäänyt lähes kokonaan pois somesta.
17-vuotiaan Francis Turczykin koulutie on ollut raskas: hän on joutunut kiusatuksi sekä koulussa että verkossa transsukupuolisuutensa vuoksi.
– Olen aina yrittänyt piilottaa sitä, mutta yläkoulussa se huomattiin, ja sana alkoi levitä, hän kertoo.
Turczyk on kotoisin pieneltä paikkakunnalta. Alakoulussa hänet jätettiin porukan ulkopuolelle, mutta yläkouluun siirtyessään Turczyk alkoi saada tappouhkauksia. Niitä kolahti postilaatikkoon ja etenkin Snapchattiin.
– Se oli tosi pelottavaa, ja masennuin pahasti. En enää uskaltanut mennä kouluun, Turczyk kertoo.
Hän kävikin yläkoulun loppuun sairaalakoulussa.
– Moni ajattelee, että sairaalakoulu on tarkoitettu väkivaltaisille tai ongelmanuorille, vaikka se on vain normaalia pienempi koulu, Turczyk sanoo.
Turczykin mielestä sairaalakoulussaan osattiin tukea opiskelussa, mutta ei ymmärretty hänen muita ongelmiaan.
– Jos ei pystynyt opiskelemaan, sitä ei ymmärretty, ellei ollut tuoretta lääkärin tai psykiatrin lausuntoa, Turczyk sanoo.

Seuraavana keväänä nuorisoporukka pahoinpiteli Turczykin torilla. Hän sai myöhemmin tietää kaveriltaan, että videota pahoinpitelystä oli jaettu somessa, mutta se ei ollut levinnyt laajalle. Hänellä ei ollut voimia viedä asiaa eteenpäin poliisille.
– Olin niin masentunut, että yritin vain säilyä hengissä seuraavaan päivään. Minulla ei ollut energiaa alkaa yrittää selvittää, kuka videon oli kuvannut, Turczyk sanoo.
Turczyk kokee jääneensä kiusattuna yksin.
Etenkään yläkoulun opettajat eivät ole hänen mukaansa ottaneet kiusaamista vakavasti. Sitä, että muut oppilaat puolustaisivat häntä, hän ei edes odottanut.
– Jos on fyysisesti tai henkisesti heikompi, ei uskalla puolustautua tai puolustaa ketään muutakaan, hän sanoo.
Kiusaamisen yleisyys
Kiusaaminen on yleisintä alakoulussa ja harvinaisinta lukiossa
Pojat kokevat enemmän kiusaamista kuin tytöt
Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvia ja ulkomaalaistaustaisia kiusataan enemmän kuin muita
Sateenkaarinuoria kiusataan etenkin yläkoulussa
Lähde: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kiusaamisen-yleisyys-lasten-ja-nuorten-kokemana
Turczykin vanhemmat eivät yrityksistään huolimatta osanneet auttaa Francisia.
– Perheellekin se oli hyvin raskasta, ja heille tuli avuton olo. Jotenkin opin selviytymään itsekseni, hän sanoo.
9. luokkaan mennessä Turczyk oli päättänyt käydä lukion pääkaupunkiseudulla. Siellä hän on saanut kavereita, eikä häntä ole kiusattu. Lukio on vielä kesken.
Tänä keväänä Turczyk on alkanut vähentää somen ja puhelimen käyttöä.
– Ihmiset eivät näy olevan siellä kohdatakseen muita. Se on kuin maailma ilman lakeja. Pitäisi muistaa ihan peruskäytöstavat, Turczyk sanoo.
Eniten kiusaamista hän on todistanut TikTokissa. Turczykin mielestä ihmisillä on erilaisia käsityksiä kiusaamisesta.
– Joidenkin mielestä haukkuminen ei ole kiusaamista. Uskon, että vähättely johtuu siitä, että ihmiset eivät ymmärrä, miltä kiusaaminen tuntuu, Turczyk sanoo.
Nettikiusaaminen
Mannerheimin lastensuojeluliitto kysyi syksyllä 2020 nuorilta 12-17-vuotiailta nettikiusaamisesta
Puolet kyselyyn vastanneista nuorista kertoi joutuneensa itse jonkin nettikiusaamisen muodon kohteeksi ainakin kerran
Yli 80 % nuorista on nähnyt verkossa muihin kohdistuvaa kiusaamista.
Suurin osa nuorista (84 %) on sitä mieltä, että kiusatulle on tärkeää, että joku puolustaa häntä ja osoittaa tukeaan jollain tavalla.
Lähde: https://cdn.mll.fi/prod/2021/04/21124054/nuoret-ja-nettikiusaaminen-kyselyraportti-mll-2021.pdf
Mieluisin keskustelupaikka netissä on Turczykille Jodel sen tarkkojen moderointisääntöjen ja nimettömyyden vuoksi. Jodelia käyttävät erityisesti nuoret ja opiskelijat.
– Anonyymiudessa on se hyvä puoli, että voi kysyä myös arkaluonteisia asioita, mutta toisaalta siellä on paljon negatiivista kommentointia ja trollausta, Turczyk sanoo.

Kun Turczyk kävi viime syksynä sairaalakoulussa tervehtimässä entisiä opettajiaan, ei heidän suhtautumisensa ollut muuttunut.
– Yksi heistä sanoi, että nythän voit paremmin, kun et ole enää murrosikäinen. Hän ei siis koskaan uskonut, mitä kävin läpi, Turczyk sanoo.
Turczykiä on kiusattu myös somessa, mutta nykyään vähemmän.
– Minua pari vuotta nuorempia haukutaan netissä koko ajan, mutta minun ikäiseni eivät enää kiusaa. Ehkä ihmiset kasvavat. Joskus minua tosin transuttelee tai homottelee joku aikuinenkin, hän sanoo.
Turczyk toivookin sekä käytöstapojen noudattamista että tehokasta moderointia kaikille alustoille.
Kiusaamisen aiheuttama masennus ja unettomuus tekivät koulunkäynnistä yläkoulussa vaikeaa.
– En aina pystynyt olemaan tunneilla, ja läksyjä jäi tekemättä. Sain opettajilta paljon kuittailuja huonoista opintosuorituksistani, Turczyk kertoo.
9. luokalla hän päätti jatkaa lukioon pääkaupunkiseudulle. Opettajat ja muut koulun aikuiset ihmettelivät valintaa.
– Minua kannustettiin menemään amikseen, ja lukiota kuvattiin rankkana ja pelottavana paikkana, jossa en välttämättä pärjäisi ja saisi tukea tai erityisjärjestelyjä, Turczyk kertoo.
Lukio on kuitenkin ollut Turczykille uusi alku: hän on saanut kavereita, eikä häntä ole kiusattu. Hän on myös saanut tukea opintoihinsa ja löytänyt teatterin tekemisen, josta voisi ehkä tulla tulevaisuudessa ammattikin.
– Yläkoulussa haaveilin vielä aika pienistä asioista, eikä minulla ollut kauheasti toivoa tulevaisuudesta. En koskaan ajatellut haluavani puhua kiusaamisesta julkisesti, mutta nyt minulla on rauha itseni ja muiden kanssa, Turczyk sanoo.
Kiusaamisesta somessa puhutaan myös Hyvin sanotun ja Uutisluokan keskustelussa perjantaina 28. huhtikuuta klo 10.15-10.45. Keskusteluun pääsee mukaan Yle-tunnuksella chatin kautta klo 10-11 osoitteessa chat.yle.fi/kiusaaminensomessa.
