Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Oletko sinäkin kokeillut näitä lukuhaasteita? 200 kirjaa vuodessa on hurja määrä, mutta yksikin riittää

Nainen lukee kirjaa selällään kivetyksellä maaten, reppu päänsä alla.
Kuva: Pixabay

Lukuhaasteen suorittaja joutuu kiperien ongelmien eteen. Pitäisi äkkiä löytää romaani, jossa kerrotaan viherkasveista tai kirja, joka johdattaa metsän uumeniin.

Kirjoilla voi pelata vaikkapa bingoa. Ylen Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcastin Instagram-tilillä alkoi vuoden alussa kirjabingo. Se on yksi monista kirjahaasteista, joiden kautta omaan lukemiseen voi saada uutta puhtia.

Erilaiset lukemiseen liittyvät haasteet ovat huikean suosittu lukemisen muoto. Kirja- tai lukuhaaste on tyypillisesti johonkin teemaan liittyvä lista aiheista, joista voisi lukea kirjan. Haasteisiin osallistujat myös jakavat omia lukukokemuksiaan ja vinkkaavat kirjoja muille lukijoille.

Hyllynlämmittäjä-haasteessa luetaan yhdessä omaan kirjahyllyyn avaamattomiksi unohtuneita teoksia. Parhaat löydöt voi tehdä aivan läheltä! Somessa pyörivät myös historiallisen kirjallisuuden, queer-kirjallisuuden ja luontokirjallisuuden pariin vievät haasteet.

Pariisi-Dakar -kirjallisuushaasteessa luetaan kirjoja kuuluisan rallin kilpailumaista. Täysin randomia on haaste, jossa mennään kirjastoon ja valitaan luettavaa sattumanvaraisesti. Lukuhaasteessa Kirjan kannet auki kirjat valitaan kannen perusteella. Tai kannettomuuden perusteella, yksi haasteen kohdista nimittäin kuuluu: “Lue kanneton kirja”.

Lukuhaasteesta ei kannata ottaa stressiä

Yhdeksän vuotta sitten kirjastopedagogi Riikka Utriainen päätti kokeilla, voisiko lukuhaasteita toteuttaa myös kirjastoissa. Syntyi Helmet-lukuhaaste, josta on tullut suosittu osa kirjaston palvelua.

Alkujaan lukemiseen kannustavat haasteet ovat sosiaalisen median ilmiö. Niitä alkoi ilmestyä kirjablogeihin ja lukijoiden sometileille 2010-luvun alussa.

Helmet-lukuhaasteen suosio ei rajoitu vain Helsinkiin, puolet osallistujista tulee muualta Suomesta. Haasteen Facebook-ryhmään kuuluu parikymmentätuhatta ihmistä.

Kirjastoammattilaisten laatimassa Helmet-haasteessa on 50 erilaista lukuvihjettä. Sen avulla lukijat voivat valita itselleen lukemista koko vuodeksi, mutta mukaan voi liittyä milloin vain.

Helmet-haasteen 50 kohdasta osa on helppoja ja osa taas vaatii paljonkin miettimistä. Suorittaminen vaatii hyvää lukurutiinia.

Riikka Utriainen sanoo, ettei itse ole minään vuonna ehtinyt lukea kaikkia haasteen kohtia.

- Aina välillä kuulee, että ihmiset stressaantuvat lukuhaasteeseen osallistumisesta. Lukuhaastetta ei kannata yrittää suorittaa, jos se luo stressiä, Utriainen sanoo.

Yksikin kirja vuodessa riittää

Lukukeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista aikuisista kokee lukevansa liian vähän, mutta moni haluaisi lukea enemmän. Lukuhaasteet ovat yksi keino lisätä innostusta lukemiseen.

Riikka Utriainen kertoo, että Helmet-haasteen suurin kohderyhmä ovat edelleen ihmiset, joilla on lukijan identiteetti. He joko lukevat joka tapauksessa paljon tai haluavat lukuhaasteen avulla päästä uudestaan kirjallisuuden pariin.

Innokkaimmat kirjaharrastajat osallistuvat samaan aikaan useaan sosiaalisen median kirjahaasteseen.

- Toisaalta yhtenä vuonna eräs ihminen sanoi lukeneensa yhden kirjan ja se oli ollut yksi kirja enemmän kuin edellisenä vuonna, Utriainen muistelee.

Parasta haasteissa ovat someyhteisöt

Oma lukunsa ovat lukijat, jotka eivät ehdi osallistua sosiaalisen median haasteisiin, koska lukevat niin paljon.

- Hukun muutenkin kirjoihin, kommentoi eräs Lukupiiri Tulusto & Kylmälän Instagram-seuraaja, joka oli lukenut huhtikuun puoliväliin mennessä jo yli 200 kirjaa.

Porukalla voi olla helpompi löytää itselleen uutta lukemista.

- Parasta kaikissa haasteissa ovat someyhteisöt. Itsekseen lukeminen on muuten niin yksinäinen harrastus, kommentoi eräs.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälän kirjabingo haastaa ja kutsuu lukijoita mukaan tämän kevään ajan. Esimerkiksi susia, matkoja, tekoälyä ja Kiinaa käsittelevät kirjat odottavat lukijoitaan. Bingo!

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä kutsuu mukaan!

Yhteisöllinen lukeminen onnistuu myös Lukupiiri Tulusto & Kylmälän kirjailijatapaamisessa Leena Parkkisen kanssa torstaina 20.4.2023 klo 19.

Kokoonnumme Yle Areenassa tapaamaan Leena Parkkista, keskustelemaan hänen kirjoistaan, kirjailijan työstä ja vaikkapa ruoasta. Sillä on iso rooli hänen uusimmassa romaanissaan Neiti Steinin keittäjätär. Kuka tahansa voi tulla mukaan chatin kautta!

Lukupiiri Tulusto & Kylmälän Instagram-tilillä voi myös keskustella kirjoista, lukukokemuksista ja elämästä. Ota tili seurantaan ja osallistu yhteiseen kirjafiilistelyyn!

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcast on tarkoitettu kaikille lukijoille ja lukemisesta haaveilleville. Lukupiiri-podcast ilmestyy Yle Areenaan torstaiaamuisin.