Hyppää pääsisältöön

Strömsö

15 000 maskia ja tuhansia tupakantumppeja kuuluu aktiivisen roskajuoksijan elämään

Päivitetty 20.04.2023 12:51.
Kaisu Paulanto ja Nicke Aldén katsovat hymyillen kameraan. Käsissään vihretä roskapussit täynnä roskaa.
Kuvateksti Neuropsykologi Kaisu Paulanto on yhdessä Strömsön juontaja Nicke Aldénin kanssa onnistunut täyttämään kaksi roskapussia.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kuntoilumuoto roskajuoksu yhdistää juoksun roskien keräämiseen. Kaisu Paulanto on harrastanut roskajuoksua viisi vuotta. Instagram-tilillä hänellä on erilaisia löytyneistä roskista tehtyjä installaatioita.

Yhtä varma kesänmerkki kuin koirankakka lumien sulaessa ovat roskat teiden ja katujen varsilla. Sille, joka nauttii juoksemisesta, voi roskien poimimisesta tulla oma juttu, tapa yhdistää huvi ja hyöty. Kuntoilumuoto roskajuoksu keksittiin Ruotsissa vuonna 2015, ja se valtasi maailman.

Viisi vuotta roskajuoksua

Kaisu Paulanto Nurmijärveltä on harrastanut aktiivisesti roskajuoksua viimeiset viisi vuotta. Kaikki alkoi siitä, että hän yksinkertaisesti totesi, että jotain on tehtävä.

– Nurmijärvellä oli aika roskaista, joten kun roskajuoksu rantautui tänne Ruotsista, perusti ryhmä paikallisia roskajuoksijoita ”Nurmijärvi ploggningin” ja alkoi kerätä roskia, Kaisu kertoo.

Käsi joka poimii tyhjän sipsipussin lumesta.
Kuvateksti Ihmiset heittävät luontoon kaikenlaista roskaa.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Roskajuoksun ansiosta Nurmijärvi on hiukan siistimpi kuin aikaisemmin, ainakin niillä alueilla, joilla Kaisulla on tapana liikkua.

– Niiden viiden vuoden aikana, jona olen harrastanut roskajuoksua, roskaaminen on mielestäni yleisesti vähentynyt tai ehkä se on vain toiveajattelua. Tietoisuus vaikuttaa kasvaneen todella paljon, kun taas piittaamattomuus on puolestaan vähentynyt, Kaisu päättelee.

Strömsö osallistuu Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan

Vihreä Miljoona roskapussia -logo

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja on täydessä käynnissä ja jatkuu kaksi kuukautta. Tavoitteena on kerätä yhdessä miljoona roskapussia. Strömsö haluaa kantaa kortensa kekoon.

160 kaupunkia ja monia eri yrityksiä ja järjestöjä osallistuu kampanjaan. Voit myös tarkastaa, onko kotikaupunkisi virallisesti mukana.

Myös Strömsön kotikaupunki Vaasa osallistuu kampanjaan. Toukokuun 23. päivänä on mahdollisuus osallistua talkoisiin yhdessä Vaasan kaupungin ja Strömsön kanssa.

Tarkkaile verkkosivujamme ja sosiaalista mediaa ja käy osoitteessa https://yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia saadaksesi lisätietoa kampanjasta.

Roskista tulee taidetta Instagramissa

Tyhjä Nalle Puh-ilmapallo ja monta muuta roskaa maassa.
Kuvateksti Muun muassa tältä näyttää Kaisun Instagram-tilillä @roskajuoksijan_paivakirja.
Kuva: Kaisu Paulanto

Instagram-tilillään @roskajuoksijan_paivakirja Kaisu on tehnyt monia erilaisia ”installaatioita”, kuten hän niitä kutsuu, löytämistään roskista.

– Kaikki alkoi siitä, että halusin näyttää, millaisia roskia löysin. Roskat ovat usein hauskanvärisiä, joten tuloksena on hauskoja, värikkäitä kuvia, Kaisu kertoo.

Roskajuoksijoilla on tapana kuvata roskat ja moni julkaisee myös kuvia sosiaalisessa mediassa.

– On mielenkiintoista seurata, mitä ihmiset ovat löytäneet. Minulla on eri maissa ystäviä, joilla on sama harrastus. Maat ovat erilaisia, mutta roskat ovat yllättävän samanlaisia: tupakantumppeja, oluttölkkejä ja pikaruokaroskaa, Kaisu luettelee.

Monta pientä salmiakkikossu muovipulloa ja iso tyhjä Haisuli-ilmapallo lehtisessä maassa.
Kuvateksti Kaisu Paulanto löysi kaiken tämän juoksulenkillään ihan roskajuoksemisensa alkuvaiheessa.
Kuva: Kaisu Paulanto

– Joku kysyi kerran, enkö pidä jo pian näyttelyä. Otan kuvat nopeasti puhelimellani, enkä kulje kamera kanssa. Jos kuvista tulisi liian ammattimaisia, spontaaniuden tunne katoaisi, Kaisu miettii.

Tyhjät pillimehupurkit maassa jotka muodostavat kasvot aikuiselle ja lapselle valkoisella maalilla asvaltilla.
Kuvateksti Mielikuvituksellinen installaatio toisensa jälkeen on nähtävillä Kaisun Instagram-tilillä.
Kuva: Kaisu Paulanto

15 000 maskia pandemian aikana

Kaisulla ei ole tarkkaa lukua siitä, montako roskapussillista hän on kerännyt vuosien varrella. Hän arvelee, että noin 1 500 roskapussia. Sen sijaan maskien määrän hän tietää, 15 000 kappaletta.

Monta sataa kasvomaksia maassa.
Kuvateksti Aluksi Kaisu julkaisi maskien kuvat Instagramissa, mutta lopetti jossakin vaiheessa, kun määrä oli niin valtava.
Kuva: Kaisu Paulanto

– Niitä oli paljon luonnossa koronavuosina. Jossakin vaiheessa aloin laskea, kuinka paljon olin kerännyt, enkä sitten voinut lopettaa. Nykyisin niitä ei näe enää yhtä paljon, vain muutaman yksittäisen maskin silloin tällöin, Kaisu sanoo.

Tekovagina on oudoin löytö

Säännöllisesti roskia keräävä törmää jos jonkinlaisiin kummallisuuksiin. Kaisu on muun muassa löytänyt kainalosauvat, maton, vaatteita ja avaamattoman lakritsipussin. Mutta kaikista kummallisuuksista voiton vie kuitenkin irtovagina, jonka hän löysi viime syksynä.

– Löysin sen tien vierestä. Joku oli luultavasti heittänyt sen ulos autonikkunasta. Panin sen roskiin. Yksi, joka oli kateellinen löydöstäni, oli sitä mieltä, että se olisi pitänyt säästää, Kaisu nauraa.

Pullonkorkkeja asvaltilla jotka muodostavat sydämmen.
Kuva: Kaisu Paulanto

Riippuvuutta aiheuttava harrastus

Nicke Aldén ja Kaisu Paulanto ploggaavat.
Kuvateksti Strömsön juontaja Nicke Aldén ja Kaisu Paulanto roskajuoksivat pitkin rantoja Strömsön kotikaupungissa Vaasassa.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kaisu, joka työskentelee arkisin neuropsykologina, tietää myös hyvin, mitä aivoissa tapahtuu, kun kerää roskia.

– Jos on yleensä taipumus kerätä tavaroita, roskien keräily voi olla hyvin riippuvuutta aiheuttavaa. Jos tekee hienoja ja hyödyllisiä asioita, saa mielihyvän tunteen, kuten esimerkiksi silloin kun tekee jotain konkreettista luonnossa, Kaisu selittää.

Kaksi henkilöä pitävät käsissä kaksi vihreää roskapussia täynnä roskaa.
Kuvateksti Osa yhden päivän aikana löytyneistä roskista.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Paulanto on myös keskustellut muiden psykologien kanssa, mistä johtuu, että heitämme roskia luontoon emmekä roska-astioihin.

– Luulen, että se voi johtua yleisestä piittaamattomuudesta. Jos on tottunut olemaan siivottomassa ja roskaisessa ympäristössä, ei ehkä edes reagoi maassa näkyviin roskiin. Roskat ikään kuin kuuluvat asiaan, Kaisu sanoo.

Kaisu Paulanto katsoo hymyillen kameraan ja pitää roskapussia kädessä.
Kuvateksti Neuropsykologi Kaisu on löytänyt kutsumuksensa roskajuoksusta.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Haaveilee harrastuksesta eläkkeelle jäämisestä

Kaisu on harrastanut roskajuoksua viisi vuotta ja on tullut siitä riippuvaiseksi. Roskat luonnosta tai katukuvasta eivät valitettavasti katoa minnekään.

– Toivon, että voisin jäädä roskajuoksusta eläkkeelle mahdollisimman pian. Jos pääsisimme eroon kertakäyttöroskasta, olisimme jo hyvän matkaa oikealla tiellä, Kaisu painottaa.

Rauhan symboli tehty roskista maassa.
Kuvateksti Rauha ja roskaton planeetta – täydellinen unelma?
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Voit rekisteröidä keräämäsi roskapussit tänne. Onnistummeko keräämään yhdessä miljoona roskapussia kampanjan aikana? Se on meistä kiinni!

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä