Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Yksinkertaisesta koivujakkarasta tulee luksusjakkara, jossa on mahonkia, kultaa ja syvänsinistä

Yksinkertaisesta koivujakkarasta tulee luksusjakkara, jossa on mahonkia, kultaa ja syvänsinistä - Toista Yle Areenassa

Vihreä rauhoittaa, punainen tekee energiseksi ja jos haluaa muutoksen arkisesta ylelliseksi ja luksukseksi, voi kokeilla kuninkaallista väripalettia.

Tämä jakkara on kevyt, kätevä ja pinottava, ja tällainen löytyy monesta suomalaisesta kodista. Se on oikeastaan hyvä sellaisenaan, mutta sitä on myös helppo ja hauska muuttaa.

Värien avulla voi muuttaa sekä esineen tunnelmaa että tuntua hyvin paljon. Jakkarani muuttuu kalpeasta koivusta mahonkiin, kultaan ja syvänsiniseen.

Mies ja jakkara työpajassa.
Kuvateksti Tämän mallinen jakkara on hyvin monessa suomalaisessa kodissa.
Kuva: Yle/ Strömsö

Koivusta mahonkiin

Aloita hiomalla vanha lakka jakkarasta. Jotta pintaan saa tasaisen ja hienon kerroksen petsiä, täytyy jakkara sivellä vedellä ja hioa hienolla hiekkapaperilla (karkeus 240). Petsejä on eri värisiä ja sävyisiä. Jos haluaa punaruskean värin, mahonki on hyvä vaihtoehto.

Käytän jakkaraan vesiohenteista petsiä, jauhetta, joka sekoitetaan veteen. Kulutusta kestävän pinnan saamiseksi tarvitaan petsatulle pinnalle pari kerrosta lakkaa. Petsin voi levittää siveltimellä tai vaahtomuovinpalalla.

Juuri maalatut jakkaran jalat.
Kuvateksti Ruuvaa jalat kiinni laudanpätkään, niin ne on helpompi maalata.
Kuva: Yle/ Strömsö

Sivele vedellä tasaisemman lopputuloksen saamiseksi

Mainitsin, että sivelin jakkaran vedellä ja hioin sen ennen petsaamista. Joku voi ihmetellä miksi. Kun huonekalu pintakäsitellään menetelmällä, jossa välihionta ei ole mahdollinen, eli siis hiominen pohjavärin ja pintavärin välissä, täytyy pinta saada heti alussa mahdollisimman sileäksi. Se tehdään nimenomaan vedellä sivelemisen avulla.

Kun puuta kostutetaan vedellä kuidut nousevat esiin ja puusta tulee karvainen. Kun pinta on kuivunut, hiotaan kuidut pois hienolla hiekkapaperilla. Samoin käy, kun sivelee pohjavärin, mutta silloin on usein myöhäistä käyttää hiekkapaperia, kuten esimerkiksi petsatessa.

Vedellä sivelyn voi toistaa pari kertaa, jotta voi olla varma, etteivät kuidut enää nouse pystyyn, kun sivelee petsin pintaan.

Jakkara.
Kuvateksti Jakkara sai pehmeän istuintyynyn, jota koristaa tere.
Kuva: Yle/ Strömsö

Istuimesta tulee pehmeä ja syvänsininen

Toinen ylellinen väri on syvänsininen eli kuninkaansininen. Se on sinisen sävy, jota kuninkaalliset ja hallitsijat ovat käyttäneet kautta aikojen. Tummansininen väri mielletään ylelliseksi esimerkiksi mariininsinisissä veneissä.

Pehmeän istuimen aikaansaamiseksi käytän 5 cm paksua vaahtomuovia. Vaahtomuovi on karhea materiaali ja siksi on hyvä panna sen ja kankaan väliin kerros vanua, ennen kuin nitoo tyynyn kiinni istuimen alapintaan.

Jotta jakkarasta tulisi vielä tyylikkäämpi, ompelin tereen tyynyn ympäri. Tere on koriste, joka tehdään kankaasta ja kierteisestä nyöristä ja joka on aika tavallinen huonekaluissa ja tyynyissä.

Näin teet tereen

Leikkaa noin 3 cm leveä kaitale sitä kangasta, jota haluat tereeseen.

Leikkaa yhtä pitkä pätkä esimerkiksi 4 mm paksua kierteistä nyöriä. Ompele nyöri kangaskaitaleen sisään. Tarvitset luultavasti ompelukoneeseen erikoisjalan, jotta lopputulos olisi siisti.

Ompelutyö.
Kuvateksti Tere on koriste, joka tehdään kankaasta ja kierretystä nyöristä, ja se on aika tavallinen huonekaluissa ja tyynyissä.
Kuva: Yle/ Strömsö

Kun tere on valmis, ompele se kiinni jakkaran istuimeksi tulevien kankaanpalojen väliin.

Kulta on itsestään selvä ja ylellinen yksityiskohta

Sitten tullaan luksuspaletin viimeiseen ainesosaan, joka kultaa koko projektin. Kulta ei suurempia esittelyjä kaipaa. Kulta on aina ollut ylellistä, ja se sopii hyvin pieniin yksityiskohtiin.

Maalaa jalkojen alaosa kullanvärisiksi ja vielä pisteeksi i:n päälle voit ommella kultaisen napin keskelle istuintyynyä.

Kultainen nappi sinisellä tyynyllä.
Kuvateksti Kultainen nappi on piste i:n päälle.
Kuva: Yle/ Strömsö

Jakkarasta tuli ylellinen ja hieno, ja se on ehdottomasti värien ansiota. Mahonki, syvänsininen ja kultaiset yksityiskohdat ovat kestäviä luksusklassikoita – vaikka kaikki ei olekaan aitoa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä