Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Leena Parkkisen lukijoita kiinnosti naisten hedonismi ja näkymätön historia

Päivitetty 21.04.2023 12:56.
Kirjailija Leena Parkkinen etualalla, taaempana toimittajat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä.
Kuva: Raili Tuikka, Jukka Lintinen ja Sára Köteleki / Yle

Leena Parkkinen kertoi Lukuviikon kirjailijatapaamisessa kirjoistaan ja niiden luomistyöstä. Keskustelua syntyi naisten historiasta ja romaanin lopettamisen vaikeudesta.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä juhlisti Lukuviikkoa järjestämällä kirjailijatapaamisen Leena Parkkisen kanssa. Anna Tuluston ja Pietari Kylmälän vetämässä Yle Areenan livestriimissä oli mukana lukijoita ja lukupiiriläisiä ympäri Suomea. Livestriimiin liittyi myös chat.

Leena Parkkiselle esitettiin kirjailijatapaamisessa kysymys: Kuka olisi Suomessa nykyajan Gertrude Stein?

Parkkinen totesi nauraen, ettei samanlaista yhden kirjailijan ympärille keskittynyttä taiteilijoiden hovia enää taida löytyä.

– Mutta onhan meillä Miki Liukkonen, joka on esimerkiksi tosi aktiivinen Instagramissa ja osaa ottaa tilan ja hyviä kuvia itsestään. Ehkä voisi sanoa että Miki Liukkonen on Suomen Gertrude Stein.

Historiallisia romaaneja on pidetty viihdekirjallisuutena

Leena Parkkinen kirjoittaa historiallisia romaaneja, joissa hän kuvaa usein läheisiä ihmissuhteita. Viimeisin romaani Neiti Steinin keittäjätär kertoo kirjailija Gertrude Steinin ja Alice B. Toklasin parisuhteesta.

Parkkinen kertoi, että hän on ollut aina valtavan kiinnostunut historiasta ja valitsi historialliset romaanit lajityypikseen tietoisesti.

– Kun opiskelin, ihmissuhteita kuvaavat historialliset romaanit eivät olleet muodikkaita, vaan ne nähtiin automaattisesti viihdekirjallisuutena. Nythän tilanne on toinen.

Parkkisen kirjat kuvaavat hyvin läheisiä perhesuhteita, kuten esikoisromaani Sinun jälkeesi, Max siamilaisia kaksosia. Tapaamisessa kysyttiin, mistä tämä johtuu.

– En osaa sanoa. Minua kiinnostaa lähisuhteiden ja perheen dynamiikka ja huomaan palaavani siihen aina uudelleen, Parkkinen totesi.

Vanhempien naisten kiva ja jännä elämä

Livetapaamiseen osallistunut lukija Kaija Viinikka piti tärkeänä sitä, että historiasta kerrotaan myös naisten näkökulmasta.

Historia on miesten laatimaa (engl. history), mutta Neiti Steinin keittäjättäressä Parkkinen keskittyy naisten näkökulmaan (engl. herstory).

Romaani kuvaa naisten välistä parisuhdetta ja suhteen valtakuvioita.

– Olen halunnut tietoisesti antaa tilaa sellaiselle historialle, jolle ei aiemmin ole annettu tilaa. Lesbohistoriasta ei ole kirjoitettu, se on ollut näkymätöntä. Olen halunnut kirjoittaa monenlaisista ihmisistä kaikkina aikoina, kirjailija kertoo.

Parkkinen kertoi pitävänsä vanhoista naisista. Neiti Steinin keittäjättäressä hän sai kirjoittaa melkein kuusikymppisistä naisista, joilla oli kiva ja jännä elämä.

– Gertrude Stein ja Alice B. Toklas järjestivät hurjia juhlia, ajoivat ambulanssia sota-aikana, piileskelivät natseilta ja tekivät suurenmoisia illallisia, joissa kävivät kaikki kuuluisat taiteilijat. He keräsivät taidetta, heillä oli kartano jossain Ranskan maaseudulla ja hyvin aktiivinen seksielämä. He nauttivat asioista.

Parkkinen kertoo kuulleensa myös kommentin, että oli virkistävä lukea kirjaa, jossa naispäähenkilöt eivät olleet hyvännäköisiä.

– Stein ei ollut tosiaan Instagram-mallin näköinen eikä Toklaskaan. Silti he olivat tavallaan sen ajan sometähtiä ja superjulkkiksia.

Chatissa kommentoitiin, että oli virkistävää lukea naisten hedonismista. Usein hedonismia kuvataan vain miesten silmin.

Kirjan maailman jättäminen vaikeaa

Leena Parkkinen kertoi kirjoittavansa tällä hetkellä uutta lastenkirjasarjaa, Käpykolon väkeä, johon liittyy myös hänen intohimoinen nukkekotiharrastukseensa.

Hän on myös aloittanut uuden romaaninsa ja paljasti sen verran, että se sijoittuu Turun ulkosaaristoon 1830-luvulle.

Kuopion Lukulamppu-lukupiiriläiset kysyivät, miten Parkkinen aloittaa ja lopettaa kirjansa.

Kirjailija kertoi, että aloittaminen ei ole hänelle vaikeaa, mutta kaikki häntä kiinnostavat asiat eivät kanna romaanin mittoihin.

Kun aihe löytyy, on Parkkinen siitä lähes pakkomielteisen kiinnostunut. Kirjan julkaiseminen on hänelle toissijaista, vaikka toimeentulon kannalta välttämätöntä.

– Lopettaminen on vaikeampaa, en haluaisi millään jättää sitä kirjan maailmaa. Siihen tarvitsen kustannustoimittajaa, joka sanoo, että Leena, nyt riittää.

Livestriim ja keskustelu nähtävissä Areenassa

Katso torstai-illan livestriimiä Kirjailijatapaamisessa Leena Parkkinen Yle Areenassa tai katso striimi ja lue siihen liittynyttä chattia täällä.

Kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uudet jaksot torstaisin Yle Areenassa. Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.