Saaristo heräilee vasta kesään, mutta talkoolaiset valmistelevat sitä jo pitkään pimeään kauteen
Örön linnakesaaren paikalliset ja vapaaehtoiset työntekijät uurastavat, jotta saaristo ja sen luonto houkuttelisivat matkailijoita vuoden ympäri.
– Kesä on vain epätodellinen kangastus. Saaristossa viileä ja pimeä vuodenaika on upea ja alihyödynnetty mahdollisuus, sanoo Maria Pick, yksi Örön saaren puuhanaisista.
Saaristomeren kansallispuistoon kuuluva Örö on suosittu kesäkohde matkailijoiden ja veneilijöiden keskuudessa. Nyt sen houkuttelevuutta halutaan parantaa myös muina vuodenaikoina muun muassa vaihtamalla luontopolkujen vanhat reittimerkinnät heijastaviksi.
Metsähallituksen ja Kemiönsaaren kunnan yhteistyössä järjestämiin kaksipäiväisiin polkumerkkitalkoisiin osallistuu kahdeksan vapaaehtoista. Talkoolaiset jalkautuvat pareittain saaren eri puolillle.
Työ ei ole vaikeaa, mutta tuntien kuluessa vasaraa ja sorkkarautaa pitelevä käsi väsyy ja kevätauringon lämmössä hiki virtaa.
Yksi vapaaehtoisista on Kemiönsaarella asuva tekstiilikuosisuunnittelija Teija Puranen.
Luovan suunnittelutyön ohella Puranen nauttii myös rutiininomaisista työvaiheista.
Talkootyö tuo lisää vaihtelua elämään ja tutustumisia uusiin ihmisiin.
On kiva tehdä välillä fyysistä työtä, jota joku muu ohjaa.
Teija Puranen
Kaikkia talkoolaisia yhdistää rakkaus saaristoluontoon.
Myös Puraselle Örö on entuudestaan tuttu.
Monet hänen suunnittelemansa kuosit saavat innoituksensa luonnosta.
Kuosin tekeminen on rytmin ja pinnan tekemistä. Voin inspiroitua vaikka siitä, miten näen kivet tässä rannassa. Mukavan epäsymmetrinen, mutta jatkuva pinta.
Teija Puranen
Kemiönsaaren kuntaan kuuluva Örön linnakesaari oli suljettu sotilasalue sadan vuoden ajan. Vuonna 2015 se avautui matkailijoille ja veneilijöille. Metsähallitus huolehtii Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvan saaren luontopalveluista. Ravintola-, majoitus- ja tapahtumatoimintoja hoitavat saaren yrittäjät työntekijöineen.
Maria Pick ja hänen miehensä Olav ovat asuneet Örössä puolitoista vuotta hoitaen muun muassa satamakonttoria. Lisäksi tapahtumien ja koko saaren kehittäminen on jatkuvasti työn alla.
Oman toimensa ohessa he lähtivät mukaan myös näihin talkoisiin, koska kokevat saaren ympärivuotisen matkailun kehittämisen monella tavalla tärkeäksi.
– Jos saaristoon saadaan enemmän matkailijoita kesäsesongin ulkopuolella, se helpottaisi yrittäjien stressiä. Rahantulo ei päättyisi kesän loppuun ja työntekijöille voitaisiin tarjota pidempiä työsuhteita, Maria Pick perustelee pimeän ajan matkailua.
Heijastavia polkumerkkejä seuraamalla on helpompaa ja turvallisempaa kulkea ihastelemaan tähtitaivasta tai auringonnousua.
Henna Kallio on muuttanut läheiselle Högsåran saarelle viime syksynä. Hän innostui näistä talkoista, koska kokee Metsähallituksen luontopalvelut merkityksellisiksi ja halusi vapaaehtoistyön kautta kantaa oman kortensa kekoon.
Heijastavilla merkeillä merkityille poluille hän lähtisi kahdeksanvuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Otsalampun valossa kulkeminen olisi jännittävä ja opettavainen kokemus.
Kallion mielestä pimeä suojelee eikä ole lainkaan pelottavaa.
Saaristossa pimeys on ihanaa, on tähtiä ja kirkasta öisin. Ikään kuin aina kuutamo.
Henna Kallio
Toisen päivän lounasaikaan mennessä työ on saatu päätökseen. Arviolta 350 reittimerkkiä on vaihdettu uusiin.
Kaikki talkooolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että saaren polkuja katselee nyt hieman eri silmin. Annettu työpanos tuntuu paitsi kropassa, myös tärkeältä. Silti Henna Kallio ei oikeastaan edes koe tehneensä työtä.
Vapaaehtoistyön tekeminen näin upeassa paikassa tuntuu jopa melkein itsekkäältä teolta.
Henna Kallio
Talkoiden järjestäjä Sanna-Mari Kunttu on myös silminnähden tyytyväinen. Hän vetää hanketta, jonka tavoitteena on Kemiönsaaren alueen luontomatkailupalveluiden kehittäminen ja saavutettavuuden lisääminen kaikkina vuodenaikoina.
Minulla on palo toimia hyvän asian puolesta, varsinkin jos kukaan muu ei sitä tee.
Sanna-Mari Kunttu
Luonnonhoitoon ja retkeilyyn liittyvä vapaaehtoistyö mahdollistaa oleskelun kauniissa ympäristössä ja yhdessä tekemisen hyödyllisen asian puolesta. Korvausta ei saa rahassa, mutta mukaan voi tarttua kokemusten lisäksi vaikka uusia ystäviä.
Luontoon liittyviä vapaaehtoistöitä voi etsiä esimerkiksi WWF:n, Suomen Luonnonsuojeluliiton tai Arkipelagia-seuran sivuilta.
Tämä artikkeli on osa vapaaehtoistyötä käsittelevää sisältökokonaisuutta ja se liittyy Yle Areenassa kesällä 2023 julkaistavaan dokumentaariseen sarjaan, jonka keskiössä on eläimiin kohdistuva vapaaehtoistoiminta.